Nog geen zwemmen voor ouderen: lockdown gevolgen beweeggedrag ouderen

Het is ontzettend fijn dat kinderen weer mogen leren zwemmen, goed voor de zwemveiligheid en het zwemplezier van de jeugd. Maar natuurlijk zou het fijn zijn voor de andere zwemfans als het verantwoord zou zijn om nog meer activiteiten op te mogen starten. Zo is voor veel ouderen zwemmen een prettige -en voor velen ook vaak nog de enige- beweegactiviteit die zij kunnen doen. Het nu niet kunnen zwemmen is voor hen dan ook een groot gemis en kan ook gevolgen hebben voor hun gezondheid. Ouderen zijn kwetsbaar voor het coronavirus en een gezonde leefstijl verlaagt het risico op zware coronaklachten. Bewegen is altijd al belangrijk, maar zeker nu. Bewegen ouderen nu wel voldoende in de lockdown? Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzochten de leefstijl van thuiswonende ouderen in coronatijd.

Minder bewegen

Onderzoekers van de VU vragen ouderen voor het onderzoek ‘Longitudinal Aging Study Amsterdam’ al jaren in steekproeven naar hun leefstijl en gezondheid. In 2020 vroegen de onderzoekers ouderen specifiek naar veranderingen in leefstijl door de coronapandemie. Ongeveer de helft van de deelnemers aan het onderzoek beweegt minder sinds het begin van de pandemie, dit is vooral te zien bij mensen die in verplichte of zelfgekozen quarantaine zijn (geweest). Minder bewegen komt verder vaker voor bij vrouwen dan mannen, vaker bij mensen die alleen wonen dan mensen die samenwonen en vaker bij mensen met functionele beperkingen dan mensen zonder functionele beperkingen. Vooral degenen met meerdere functionele beperkingen bewegen minder: zij zeiden dit tweeënhalf keer vaker dan mensen zonder fysieke beperkingen. Functionele beperkingen zijn bijvoorbeeld niet kunnen traplopen zonder rust. Daarnaast is er net als bij veel meer mensen nu sprake van een gewichtstoename, zo’n 42% is aangekomen. Opvallend is dat mensen die al te weinig wogen minder zijn gaan eten of zijn afgevallen en mensen met overgewicht of obesitas juist vaker kilo’s zijn aangekomen. Met de vaccinaties lijkt het einde van strenge beperkingen in zicht te komen, maar tot dan raden de onderzoekers van de VU aan om mensen die al beperkt zijn of alleen wonen een beetje extra in de gaten te houden omdat zij vaker een negatieve verandering laten zien in hun leefstijl.

Lees ook: Het nut van bewegen bij senioren: heel belangrijk

Extra aandacht

We weten natuurlijk dat het zwembad voor veel ouderen een prettige manier van bewegen is en daardoor zeer geschikt is om vitaal te blijven. Deze cijfers laten weer eens zien welke gevolgen de sluiting van het zwembad kan hebben. Het niet kunnen zwemmen heeft invloed op de levensstijl van onze oudere zwemfans en het is goed daar alert op te zijn nu en straks als we weer open mogen. Voor nu is het vooral belangrijk om extra aandacht te besteden aan de ouderen die het zwembad zo nodig hebben en het nu zo moeten missen. Zeker de zwemfans die er nu alleen voor staan. Straks is het belangrijk om hen te stimuleren om vooral weer naar het zwembad te komen en te werken aan hun vitaliteit. Waarbij het dus vooral in het begin belangrijk is om rekening te houden met een achterstand, groot of klein, in conditie en bewust te kijken hoe je dat weer langzaam kan opbouwen.

Kijk voor meer informatie op ‘Alles over sport’.

Pomaz