Zwemveiligheid: wie is hiervoor verantwoordelijk?

Zwemveiligheid. De laatste weken is het veel in het nieuws geweest, na een lange sluiting is de vraag hoe zwemveilig onze kinderen deze zomer zijn en wat hiervan de gevolgen kunnen zijn. Gelukkig zijn inmiddels de zwemlessen weer begonnen. Natuurlijk is dit heel goed nieuws voor de zwemveiligheid van onze kinderen. In een land als Nederland met heel veel water is dit uiteraard ontzettend belangrijk. Maar zijn de kinderen ondanks de sluiting deze zomer dan wel voldoende zwemveilig? Of nog belangrijker: wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de zwemveiligheid van kinderen? Minette Lommers van Den Ekkerman schreef hier een blog over die we graag met je delen. En natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar jouw mening.

Zwemlesaanbieders

Wij zijn als zwemopleiders zeker mede verantwoordelijk voor de zwemveiligheid van een kind. Wij doen ons uiterste best om de zwemslagen en alles wat hier bij komt kijken op een zo leuk mogelijke manier aan te leren. Wij noemen dat ‘zwemplezier’. Als de kinderen namelijk lol en plezier hebben, leren ze sneller en zal alles ook beter bijblijven. Een andere reden waarom wij met veel zwemplezier onze lessen aanbieden, is dat we hopen dat op deze manier de kinderen na het zwemdiploma ook nog regelmatig gaan en blijven zwemmen. Iets wat je leuk vindt wil je blijven doen, en het is bij het zwemmen dan ook nog eens belangrijk om je zwemconditie op peil te houden. Wij hebben de afgelopen week gezien dat de technieken er bij de kinderen zeker nog inzitten. Daarentegen merk je wel dat de conditie weer op peil gebracht moet worden. Dit is natuurlijk niet alleen het geval bij een lockdown. Als je je zwemdiploma hebt behaald, is het belangrijk om regelmatig te blijven zwemmen en zo je kracht in het water te blijven behouden.

Lees ook: Sorry… Excuses namens onze toezichthouders

Ouders

Maar de verantwoordelijkheid ligt, naar mijn idee, zeker ook bij de ouders. Zij zijn degenen die de kinderen opvoeden, de wereld leren kennen en beschermen. Zij zijn degenen die zich er bewust van moeten zijn dat in en rond het water je je kind super goed in de gaten moet houden zolang het nog geen zwemdiploma heeft. Wij weten als geen ander dat een kind binnen een seconde aan je aandacht kan ontsnappen, met alle gevolgen van dien. We zien het vaak gebeuren in het zwembad. De ouder die alvast de tassen bij elkaar verzamelt, eerst zichzelf even doucht, een kleedlokaal zoekt, de kleding uit het kluisje haalt (of nog opbergt terwijl de kinderen al zijn doorgelopen), een berichtje beantwoordt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ondertussen is die ene seconde dus voorbij en kan het kind het water ingesprongen zijn. Hopelijk met zwemvleugels of een zwemvestje aan, dan is het leed te overzien. Maar dat is niet altijd zo en dan verdwijnt een kind naar de bodem. Dat klinkt hard, maar het gebeurt helaas nog te vaak. Ondanks dat wij constant ons best doen om dit duidelijk te maken aan de ouders.

Ander (zwem)water

Dan heb ik het hier alleen nog maar over een zwembad. Daarvan kun je zeggen: jullie worden toch betaald om dit soort zaken in de gaten te houden? Voor een gedeelte waar, maar er gebeurt over het algemeen nog veel meer in en rond een zwembad. Zijn ouders alleen onvoorzichtig als ze bij een zwembad met toezicht zijn? Kun je als ouder een onderscheid maken in een zwembad met toezicht en ander zwemwater zonder toezicht? Denk je dat een kind dat in een zwembad ‘los’ wordt gelaten waar toezichthouders staan, hij of zij uit zichzelf begrijpt dat hij of zij dan niet in ander water moet springen zonder dat zijn ouders dichtbij zijn of zonder hulpmiddelen? Ik denk niet dat dit zo werkt. Daarbij komt ook nog dat we op een drukke dag al ogen en oren tekort komen en niet constant iedereen in de gaten kunnen houden. Het lijkt mij dus verstandiger als alle ouders zich bewust zijn van het feit dat ze in en rond water constant hun kind in de gaten moeten houden. Wat betekent: binnen een meter van je kind blijven, zodat je hem of haar te allen tijde kunt zien en eventueel snel vast kunt pakken.

Aankomende zomer

Wellicht klinkt dit voor veel ouders overdreven, helaas maken wij vaak mee dat het misgaat. Gelukkig zijn wij erop getraind dat we snel kunnen handelen en de schade meestal kunnen beperken. Dus ja, zwemveiligheid is voor ons echt een gedeelde verantwoordelijkheid die je niet alleen neer kunt leggen bij de zwemonderwijzers of toezichthouders. Voor wat betreft de zomer die komen gaat en waar iedereen zich nu al druk over maakt: wij als zwemlesaanbieders doen ons best om de kinderen met veel zwemplezier klaar te maken voor een zwemveilig leven. Helaas kunnen we de drie maanden die we gesloten waren niet inhalen. Als de ouders dan ook hun best doen om de kinderen zonder zwemdiploma niet uit het oog te verliezen, wordt het een zomer met minder verdrinkingen in plaats van meer. Dat zou toch een mooie conclusie zijn.