Leesvoer voor de zomer: management

Als morgen de scholen in het noorden hun deuren sluiten zijn overal de schoolvakanties begonnen. De schoolvakanties begonnen,nog even en de rest volgt. Een heerlijk moment om even op adem te komen. Om vaak ook even datgene te doen waar het in de hectiek van alledag niet van komt. Lezen staat bij mij hoog op het lijstje. Vooral omdat dit één van de eerste dingen is die in de drukte helaas komt te vervallen. Geldt dit ook voor jou, maar is het nog even de vraag wat je dan écht moet lezen? Wij hebben een aantal lijstjes gemaakt. Bij deze een aantal tips voor boeken over management en leiderschap. Voor nu veel leesplezier. En natuurlijk als jij nog andere tips hebt? Laat het ons weten!

Drive – Daniel Pink

Kun je mensen het best motiveren met een materiële beloning, zoals een geldbonus? Volgens Daniel Pink niet. Hij betoogt dat het geheim van beter presteren en meer voldoening ligt in de menselijke behoefte om regisseur te zijn van ons eigen leven. Om nieuwe dingen te leren en goed te doen. Gebaseerd op vijftig jaar wetenschappelijk onderzoek naar menselijk gedrag en motivatie onthult Pink de mismatch tussen wat de wetenschap weet en wat het bedrijfsleven doet. Hij bestudeert de drie elementen van echte motivatie – autonomie, meesterschap en een hoger doel – en komt met slimme en verrassende oplossingen om mensen beter te laten presteren. Verplichte kost dus voor iedereen die wil weten wat mensen écht motiveert.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Verdraaide organisaties – Wouter Hart

Wat zijn verdraaide organisaties? Volgens Wouter Hart zijn organisaties ‘verdraaid’ wanneer de natuurlijke principes van organiseren verloren zijn gegaan onder een lawine van onnatuurlijke managementlogica. Hier recht tegenover staan de organisaties die juist excelleren. Zij houden zaken eenvoudig en dicht bij de menselijke natuur en presteren daarmee veel beter. ‘Verdraaide organisaties’ biedt daarmee een nieuw houvast aan iedereen die met minder krampachtige beheersbaarheid veel betere resultaten wil halen. Het boek bevat vele herkenbare voorbeelden, indringende inzichten en een krachtig basismodel dat hij samen met Marius Buiting ontwikkelde. Bedoeld om de bureaucratie terug te dringen en professionals te versterken.

Radicaal openhartig, wees een baas door mens te blijven – Kim Scott

Vanaf het moment dat we leren praten wordt ons geleerd dat we beter onze mond kunnen houden als we niks aardigs te zeggen hebben. Misschien prima voor het dagelijks leven, maar volgens Kim Scott rampzalig voor managers. Scott begon haar carrière s manager bij Google en stapte later over naar Apple, waar ze een opleiding ontwikkelde over optimaal management. Radicale openhartigheid gaat over persoonlijke betrokkenheid en elkaar direct aanspreken. Kerngebrippen? Maak het persoonlijk en get (sh)it done. Radicaal openhartig is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring en biedt duidelijke lessen die meteen toepasbaar zijn. Het laat zien hoe je een een omgeving creëert waar mensen van hun werk en hun collega’s houden.

Lees ook: Leesvoer voor de zomer, zwemonderwijs

Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren – Martine Vecht

Plannen, organiseren en optimaliseren zijn onontbeerlijke vaardigheden in een tijd waarin hoge eisen worden gesteld aan professionals. Hoe deel je je werk zo efficiënt mogelijk in? Hoe plan je slim en houd je het overzicht? Hoe behaal je je doelen zonder uit te lopen in de tijd? Martine Vecht biedt met ‘Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren’ een compacte en overzichtelijke samenvatting van de belangrijkste methodes, instrumenten en technieken om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren. Per methode krijgt de lezer een korte samenvatting en enkele tips om direct in de praktijk te brengen. Een fijn boek dus voor wie alles wil weten van productief, opgeruimd en stressvrij werken zonder er alle literatuur over te hoeven lezen.

Sprint, baanbrekende oplossingen binnen vijf dagen – John Zeratsky

Heb je net scrum onder de knie, is het nu weer tijd voor sprint… Want het kan nog sneller, drie partners bij Google Ventures ontwikkelde een uniek vijfdaags traject. Met een sprint van vijf dagen kom je met de beste oplossing die snel getest kan worden. Het geeft je de mogelijkheid elk idee te creëren en te testen in slechts 40 uur. En de auteurs weten uit ervaring dat de sprints voor elk bedrijf werken: sportwereld, retailers of leraren. Hamvraag, hoe dan? Definieer de uitdaging, doe een brainstorm, maak een keuze, ontwikkel en test. Dit boek is geschikt voor grote en kleine bedrijven, van startups tot multinationals. Voor iedereen met problemen, ideeën en kansen en die graag vandaag nog antwoorden willen krijgen.

Invloed, de zes geheimen van het overtuigen – Robert B. Cialdini

Tot slot mag Robert Cialdini mag niet in dit rijtje ontbreken. Als het op overtuigen aankomt, is Cialdini de expert. In dit boek laat hij aan de hand van boeiende theorie en herkenbare praktijkvoorbeelden zien hoe beïnvloeding werkt. Hiervoor ging hij drie jaar undercover bij autodealers, reclamemakers en telemarketeers en ontdekte dat het geheim van succesvol overtuigen in zes eenvoudige principes schuilt. Dat het gaat om vaste gedragspatronen, complexe reeksen gedragingen die zich telkens in haast precies dezelfde volgorde afspelen. Een geschikt boek voor iedereen die verkoopt, adviseert en onderhandelt. Maar zeker ook interessant voor iedereen die te maken heeft met politiek en graag wil weten hoe je je in deze arena staande houdt.


advertentie

Pomaz