Landelijke Dag tegen Pesten: volwassenen pesten het meest

Het is vandaag de Dag tegen Pesten. Op deze dag wil men extra bewustzijn creëren over de impact van pesten en meegeven dat iedereen elke dag kan opstaan tegen pesten in zijn of haar eigen leefomgeving. Natuurlijk is iedereen tegen pesten, maar toch gebeurt het nog steeds. Ook in de zwemles of op de werkvloer van het zwembad of de zwemschool. Maar wanneer gaat het om pesten en hoe moet je hierop reageren? Uit de vele onderzoeken over pesten nationaal en internationaal blijkt dat er nog steeds heel veel misverstanden zijn over pesten. Stop Pesten NU zette een aantal misverstanden op rij.

Volwassenen pesten het meest

Pesten is een vorm van agressie waarbij één of meer personen de intentie hebben een ander steeds opnieuw schade toe te brengen waarbij de macht ongelijk verdeeld is, het slachtoffer kan zich meestal niet verdedigen. We spreken over pesten als iemand herhaaldelijk en langdurig (3 maanden of langer) wordt blootgesteld aan negatieve handelingen door één of meer personen spreken we over pesten. En dan gaat het niet alleen over pesten onder kinderen, naarmate we ouder worden neemt het pestgedrag zelfs toe. Volgens wetenschappelijk onderzoek worden op scholen één op de tien leerlingen gepest, op het werk één op de acht werknemers, en in bejaardentehuizen zelfs één op de vijf bewoners. Tijdens de zwemles kunnen kinderen ook worden gepest en uit deze cijfers blijkt dat het zelfs nog vaker voorkomt op de werkvloer.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Lees ook: Grensoverschrijdend gedrag: hoe borg je een veilige werkomgeving?

Misverstanden

Pesten is goed voor je karaktervorming en helpt je om je uit moeilijke situaties te redden
Van systematisch worden gepest worden leer je niets. Hoewel het belangrijk is dat kinderen leren omgaan met tegenslagen en moeilijke situaties, die horen immers bij het leven, is het onwaarschijnlijk dat pesten hen weerbaarder maakt. Het machtsverschil maakt het voor het slachtoffer heel lastig om zichzelf te verdedigen.  

Als je gepest wordt, moet je juist leren om van je af te bijten
Pesten is altijd meer tegen éen en met een ongelijke macht. Dat kan je nooit in je eentje oplossen.

Pesters zijn heel impulsief en onzeker
Onderzoek laat zien dat veel pesters juist heel bewust te werk gaan. Eén van de belangrijkste redenen om te pesten is dat kinderen een hogere sociale status willen. Daarbij kiezen pesters heel strategisch hun slachtoffer uit, bijvoorbeeld iemand die zich moeilijk kan verdedigen of die ook niet veel vrienden heeft. Zo kunnen zij zonder al te veel tegenstribbeling hun gang gaan.

De pester moet gewoon flink gestraft worden
Uit onderzoeken blijkt dat het pesten vaak juist nog erger wordt als de pesters flink worden gestraft. Pesters die ondanks allerlei straffen toch nog doorgaan met pesten worden mogelijk nóg cooler gevonden.

Je moet de pester gewoon een klap verkopen, dan stopt het pesten wel!
Een belangrijk kenmerk van pesten is dat er een machtsverschil tussen de pester en het slachtoffer is. Dit betekent dat de pester fysiek sterker is of bijvoorbeeld meer vrienden heeft dan het slachtoffer. Dit maakt het voor slachtoffers bijzonder lastig en soms zelfs ronduit onveilig om terug te slaan.

Oh, maar hij wordt niet ‘echt’ gepest
Het is erg lastig om te bepalen iemand ‘echt’ gepest worden. Pesters gedragen zich strategisch en vooral subtiele vormen van pesten zijn voor buitenstaanders moeilijk te detecteren. Daarnaast houdt iemand die wordt gepest dit vaak voor zichzelf omdat ze zich schamen of bang zijn voor represailles van de pesters. Het kan daardoor heel lastig zijn om te bepalen of iemand echt gepest wordt, en al helemaal als de betrokkenen allemaal wat anders zeggen. 

Pesten is een kleuterding! Je bent nu oud en wijs genoeg om het zelf op te moeten kunnen lossen
Dit is zeker niet waar. Uit onderzoeken blijkt steeds weer dat je pesten niet in je eentje kan oplossen. Bovendien laten de cijfers van pesten zien dat er door volwassenen het meest wordt gepest.

Lees hier meer over pesten binnen sportverenigingen

Met dank aan Stop Pesten NU


advertentie

E.B.T.C.