Save the date - ZwembadBranche Dag

‘Internationale Bikini Dag’: van omstreden kledingstuk naar veel gedragen

Het is vandaag Internationale bikini dag. Echt waar, het bestaat. Deze dag staat geheel in het teken van deze tweedelige badkleding. Inmiddels een veel gezien kledingstuk om mee te zwemmen, maar in de jaren ’30 en ’40 was het zeer omstreden. Net als waar het naar vernoemd is. Enig idee waar het woord bikini, wat ons vooral doet denken aan lekker relaxed zwemmen en zonnen, eigenlijk vandaan komt?

Ondergoed

Om maar gelijk duidelijk te zijn, wie nu exact de oorspronkelijke uitvinder is van de bikini is nog steeds niet geheel duidelijk. Genoemd wordt Louis Reard, een Parijse werktuigbouwkundig ingenieur, die in de jaren 1940 het lingerie bedrijf van zijn moeder overnam. Maar ook Jacques Heim, een mode-ontwerper en eigenaar van het modehuis House of Jacques Heim. Beiden kwamen namelijk op het idee om het badpak op te splitsen in twee stukken waardoor de navel zichtbaar zou worden. Een ontwerp waar lang niet iedereen in de jaren ’30 en ’40 van was gediend. Het leek te veel op ondergoed en dat was toch echt bedoeld voor onder je kleding. Maar als je zoekt naar de herkomst van de Bikini dag, kom je uit op de Franse auto-ingenieur Louis Réard. Op 5 juli 1946 wilde hij namelijk zijn eigen ontworpen bikini lanceren. Er was echter een probleem, het was nog zo omstreden dat hij geen enkel model kon vinden dat dit wilde tonen op een catwalk. Van badpak naar bikini was in die tijd een te grote overgang, het vrouwelijke lichaam moest zoveel mogelijk worden verhuld in een lange zwempak. Het zorgde voor veel commotie en werd destijds zelfs bestempeld als een ‘onzedig’ kledingstuk. In sommige landen werd het daarom verboden om te dragen en het Vaticaan noemde het immoreel. Uiteindelijk kreeg Louis Réard de 19-jarige naakt danseres Micheline Bernardini zover bereid om zijn bikini te tonen aan de wereld.

Lees ook: Strak in je bikini? Liever lekker in je vel!

Bikini Atoll

De presentatie van deze nieuwe badkleding sloeg in als een bom. Wat Réard waarschijnlijk ook bracht op de naam voor het kledingstuk. Inmiddels was hem duidelijk dat hij iets had ontworpen dat veel stof deed opwaaien, maar waar men het tegelijkertijd ook zo min mogelijk over wilde hebben. Dus besloot hij het een naam te geven die iedereen zou bijblijven. Hij vernoemde het naar Bikini Atoll, een eiland in de Stille Zuidzee waar vier dagen voor de lancering van zijn bikini kernproeven plaatsvonden. Het hem deed denken aan dit door kernbommen in tweeën gesplitst eiland en zou niet zo snel worden vergeten. De naam is inderdaad gebleven, net als het kledingstuk. Tot op de dag van vandaag is het een veel gedragen kledingstuk in zwembaden en op stranden. Mede ook dankzij wereldberoemde Hollywoodsterren zoals Marilyn Monroe die het populair hebben gemaakt. In de jaren ’80 gingen veel vrouwen zelfs topless zonnen. Hoewel de populariteit hiervoor lijkt te zijn afgenomen, is het wel op alle openbare stranden in Nederland toegestaan. Er is zelfs een Nationale Toplessdag. Ik denk dat Louis Reard dit bij de lancering van de bikini op 5 juli niet had kunnen vermoeden. Maar aangezien hij overleed in 1984, heeft hij er waarschijnlijk wel iets van meegekregen.

Met dank aan Dagen van het jaar
Pomaz