Internationale Bikini Dag: het kledingstuk dat nog steeds stof doet opwaaien…

Het is vandaag Internationale bikini dag en al moet je er met deze zomerstorm nu even niet aan denken, deze dag staat dus geheel in het teken van het tweedelig zomers kledingstuk. In de jaren ’30 en ’40 was het een zeer omstreden kledingstuk, inmiddels is het een zeer gebruikelijk kledingstuk. Maar de laatste tijd is er weer wat discussie ontstaan over een gedeelte ervan, het bovenstuk. In Berlijn mogen vrouwen, in het kader van gelijke rechten, net als mannen zonder bikinitopje zwemmen. Hoe zit het in Nederland met het bovenstuk van dit tweeledig kledingstuk?

Opgesplitst badpak

Wie oorspronkelijke de uitvinder is van de bikini is nog steeds niet geheel duidelijk. Genoemd wordt Louis Reard, een Parijse werktuigbouwkundig ingenieur die in de jaren 1940 het lingerie bedrijf van zijn moeder overnam. Maar ook Jacques Heim, een mode-ontwerper en eigenaar van het modehuis House of Jacques Heim. Beiden kwamen namelijk op het idee om het badpak op te splitsen in twee stukken waardoor de navel zichtbaar zou worden. Een ontwerp waar lang niet iedereen meteen van was gediend, het leek te veel op ondergoed. Het was een te grote grote overgang, het vrouwelijke lichaam moest zoveel mogelijk worden verhuld in een lang zwempak. Het zorgde voor veel commotie en werd destijds zelfs bestempeld als een ‘onzedig’ kledingstuk. In sommige landen werd het daarom verboden om te dragen en het Vaticaan noemde het immoreel. Uiteindelijk kreeg Louis Réard de 19-jarige naakt danseres Micheline Bernardini zover bereid om zijn bikini te tonen aan de wereld en werd het een zeer gebruikelijk kledingstuk. Maar sinds kort is het weer in opspraak geraakt. Waar het bij de lancering te bloot was, pleit men er nu juist voor het bovenstukje te skippen. In Berlijn werd, na een klacht van een vrouwelijke zwemster, door de autoriteiten besloten dat iedereen met ontbloot bovenlichaam mag zwemmen. De vrouw voelde zich ongelijk behandeld en de ombudsman gaf haar daarin gelijk. Inmiddels hebben meer Duitse steden besloten om topless zwemmen toe te staan.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Strak in je bikini? Liever lekker in je vel!

Topless zwemmen

Hoe zit dit nu in Nederland? In Amsterdam mogen vrouwen niet zonder bovenstuk zwemmen. De gemeente vindt dat dit niet past bij de standaard kledingvoorschriften die gelden tijdens de reguliere zwemuren. D66 is het hier niet mee eens en wil net als in de Duitse steden dat vrouwen de keuzevrijheid krijgen om ook zonder bovenstukje te zwemmen. Deze zomer zal het echter nog niet zover komen, het besluit hierover is over het zomerreces getild. Heel anders is het in Utrecht, hier hoeft de discussie niet worden aangezwengeld aangezien topless zwemmen in openbare zwembaden eigenlijk al is toegestaan. Tenminste het is niet verboden. Het is verplicht om in de openbare zwembaden badkleding te dragen, andere kleding is niet toegestaan. Net als ondergoed dragen onder de badkleding, dat mag ook niet. Maar er wordt niet expliciet vermeld wat wordt verstaan onder ‘het dragen van badkleding’. Hiermee wordt bij de Utrechtse zwembaden dus geen onderscheid gemaakt tussen mannen of vrouwen en is het daarmee toegestaan dat vrouwen zonder bovenkleding gaan zwemmen, zo meldt het Utrechts medium DUIC. Toch zijn er nog geen vrouwen geweest die dit hebben gedaan. Of dat komt omdat vrouwen niet weten dat het wel is toegestaan of omdat zij hier geen behoefte aan hebben is onduidelijk. Feit blijft wel dat ongeveer een eeuw nadat de introductie van de bikini zorgde voor nogal wat commotie, het tweedelig kledingstuk nog steeds stof doet opwaaien.