Strak in je bikini? Liever lekker in je vel!

Het kan je bijna niet zijn ontgaan, Olcay Gulcen heeft zich negatief uitgelaten over de plussize-paspoppen van Nike en heeft heel Nederland over zich heen gekregen. En terecht? De manier waarop niet, maar in de reacties op het commentaar van Olcay zat toch wel een kern van waarheid. Bewegen is voor iedereen en ook het ‘sport outfit’ is dus voor iedereen, wat je maat ook is. Ook bij zwemmen is dit helaas nog steeds een gevoelig punt. Niet iedereen ziet zichzelf graag in badkleding. En dat is jammer, zwemmen is een ideale vorm van bewegen voor een gezonde leefstijl. Juist ook met een maatje meer.

In beweging

Vanuit de media, maar zeker ook vanuit de overheid is er tegenwoordig heel veel aandacht voor een gezonde leefstijl. Het aantal mensen met overgewicht neemt toe en dit heeft nadelige gevolgen voor onze gezondheid. En met de oplopende zorgkosten, heeft preventie de prioriteit. We moeten dus gezonder gaan leven: meer bewegen en bewuster eten. Reden dat er geld wordt vrijgemaakt voor buurtsportcoaches, de gecombineerde leefstijlinterventie, de leefstijlcoach om ons letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. Een mooie ontwikkeling en zeker ook een interessante ontwikkeling voor de zwembranche. Zwemmen is natuurlijk bij uitstek een geschikte sport om te bewegen en de kans op blessures is klein. Maar dat behoeft hier natuurlijk geen nadere toelichting.

#fitgirls

Maar helaas is voor mensen met een maatje meer de badkleding dus een reden om niet te gaan zwemmen. Ditzelfde speelt ook bij andere sporten. De sportkleding verhoogt voor veel mensen met overgewicht de drempel om te gaan sporten. En als we op social media kijken, lijkt het sporten inderdaad vooral weggelegd voor #fitgirls en #fitboys. Maar de realiteit is natuurlijk anders. Nu kun je als zwembad denken aan speciale uurtjes voor mensen met een maatje meer. Maar dat zou toch eigenlijk niet nodig moeten zijn? Daarom ook des te fijner dat Nike is gekomen met plussize-paspoppen voor de plussize sport outfits. Dat geeft al een veel reëler beeld. En als Nike het plussize sport outfit promoot, dan moet toch ook het plussize badpak geen probleem zijn?

Lees ook: Gezonder leven? Het begint al met een beetje zwemmen of aquasporten!

Summerproof!?

Natuurlijk gaat het er vooral om dat we lekker zwemmen en ook nog eens gezond bezig zijn. Laatst zag ik het nieuwe boek van Sonja Bakker waarin zij garandeert dat je in 4 weken summerproof bent en je zo deze zomer gelukkig zonder zorgen in je bikini kan vertonen. Hoezo ‘summerproof’!? Het gaat toch niet om die paar weken strak in je bikini aan het zwembad, het gaat om al die andere weken lekker in je vel in het zwembad. Zwemmen is goed voor iedereen en iedereen moet zich er ook vooral lekker bij voelen, maatje meer of minder. Een strak lichaam is geen doel op zich, het gaat erom dat je gezond bezig bent. En ik denk dat Olcay Gulsen dat nu inmiddels ook wel heeft begrepen…
Variopool