11 oktober - ZwembadBranche Dag

Helemaal Zen door ‘Mindgym’

Bij ‘goed voor jezelf zorgen’ denk je aan gezonder eten, meer zwemmen, stoppen met roken. Maar ook: je mentale gezondheid, ontspanning en voldoende rust? In zijn boek ‘Mindgym’ helpt Wouter de Jong je in 12 weken jouw mentale gezondheid te verbeteren. Hoe? Het boek doet de titel Mindgym eer aan, want de opdrachten zijn opgedeeld in een warming-up (theorie), de training (oefeningen) en de cooling down (reflectie). Nieuwsgierig geworden? Sportdiëtiste & personal coach Neeke Smit van Fit.nl geeft een overzicht van een aantal interessante voorbeelden uit het boek.

Aandacht

‘Een drukbezet man werd gevraagd hoe hij, ondanks zijn vele bezigheden, zo ingekeerd kon zijn. Hij antwoordde: als ik sta, dan sta ik. Als ik ga, dan ga ik. Als ik zit, dan zit ik. Als ik eet, dan eet ik. Maar dat doe jij toch ook? Nee. Als jij zit, dan sta je al, als jij staat, dan loop je al, als je loopt dan ben je er al en als jij eet, ben je al klaar.’ Wanneer was jij je voor het laatst bewust van de dingen die je op dat moment deed? En hoe jij je op dat moment voelde? Aandacht is het eerst punt waar de focus op wordt gelegd in dit boek. De eerste vier weken werk je aan het bewuster zijn in het moment en alles met meer aandacht beleven. Neem bijvoorbeeld door de dag heen drie adempauzes. Volg drie in- en uitademingen zo volledig mogelijk. Kies een vast moment. Richt je tijdens de adempauze op de fysieke sensaties. Bijvoorbeeld het rijzen en dalen van je buik. Het gaat hierbij enkel om het registreren hoe je ademhaling verloopt. Je hoeft er niet rustig van te worden. Als je merkt dat er gedachten of gevoelens voorbijkomen, hoef je die alleen maar te observeren. Probeer je oordeel hierover uit te stellen en breng je aandacht weer bij je adem.

Compassie

‘Een oude Tibetaan zit met zijn kleinzoon bij een kampvuur. De kleinzoon vraagt: “Grootvader, zijn mensen van nature goed?’ De man antwoordt: “Binnen in me is een gevecht gaande tussen twee wolven. De grijze wolf is slecht; hij bestaat uit woede, jaloezie, wrok, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego. De bruine wolf is goed en staat voor vreugde, tevredenheid, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, sympathie, vrijgevigheid, waarheid en compassie. In ieder mens woedt dezelfde strijd. Ook in jou”. De kleinzoon staart in het vuur en vraagt dan: “Welke wolf zal het gevecht winnen?” De oude man glimlacht en antwoordt: “De wolf die jij voedt”. In week 4-8 word aandacht besteed aan compassie. Compassie is het diepe bewustzijn van het lijden van jezelf en anderen, gekoppeld aan de wens en inzet om dat te verlichten. Ofwel oog in oog staan met de moeilijkheden van het leven zonder omvergeblazen te worden én met de intentie om de ander of jezelf minder te laten lijden. Let vandaag eens op wanneer jij jouw grijze wolf voedt en met welke activiteiten, gedachten en emoties jij je bruine wolf voedt. Welke wolf heeft het meest gesmikkeld?

Wil je meer weten over ons ‘mentaal kapitaal’? Lees ook: Jagen op olifanten zonder stiekem op konijnen te schieten…

Geluksvaardigheid

‘Geluk is willen wat je hebt. Vergezeld van de ontspannen wens tot groei en ontwikkeling.’ Het laatste deel van het boek gaat over geluk. Het boek geeft aan dat uit onderzoek van Harvard is gebleken dat 50% van je geluk genetisch is bepaald, 10% wordt beïnvloed door omstandigheden en 40% door je mindset. Ofwel, je geluk is deels te trainen, tenminste: de juiste mindset voor geluk. De focus in deze 4 weken ligt op het trainen van positieve emoties, onderhouden van relaties, balans tussen plezier en betrokkenheid en op het volhouden van het nastreven van geluk. Er zijn vier mindsets wat betreft levensinstelling en het najagen van geluk. In welke herken jij je?

  1. De hedonist: Het doel is enkel om zich lekker te voelen, met zo min mogelijk inspanning. Op de lange termijn is de hedonist vaak ongelukkiger.
  2. De ratracer: Dit is het ‘als-dan’-type. Het gaat om het doel en niet om de reis. De ratracer geniet niet van zijn behaalde successen, maar voelt zich enkel opgelucht als zijn doel is bereikt.
  3. De nihilist: Dit type geloof dat hij geen invloed heeft op zijn eigen geluk en dat hij slachtoffer is van de omstandigheden.
  4. De gelukkige: De gelukkige kijkt zowel naar het nu als naar de toekomst. Hij heeft oog voor de eindbestemming en geniet van de reis.

Focus, rust en energie

Door de keuzeopties is dit boek voor iedereen toepasbaar. Zelfs voor diegenen die er eigenlijk geen tijd voor hebben. Ofwel voor de mensen die de methode misschien juist het meest nodig hebben. Door de opdeling in weken leest het boek erg fijn weg. Het zijn geen grote lappen tekst, maar kleine stukjes theorie, waarna je een week met de oefeningen aan de slag gaat. In het theoriegedeelte zelf zijn vaak ook oefeningen toegevoegd, de zogenoemde sit-ups. Zo vertaal je de theorie direct naar de praktijk.Het boek is gaat soms de diepte in, afgewisseld met praktische oefeningen en leuke weetjes. Daarom kan ook de nogal nuchtere lezer zich aangesproken voelen door de inhoud. Schreeuw jij om meer focus, rust en energie? Dat ‘Mindgym’ dit jou dit 100% zeker zal geven is niet te garanderen, maar het is wel een mooie methode om te werken aan een betere mentale gezondheid.

FIT.nl is een platform voor fitness, afvallen en voeding. Een team van deskundigen houdt je op de hoogte met artikelen en deelt oefeningen en recepten voor een fitter leven.
E.B.T.C.