Gewoon een vette hap na een middag zwemmen of alleen maar healthy food?

Gisteren las ik de blog ‘Een ontdekkingsreis valt slecht te plannen’ van Marjon Bachra, directeur Jongeren Op Gezond Gewicht. Zij haalde een artikel aan dat recent verscheen in het NRC Handelsblad waarin het Voedingscentrum gemeenten oproept om samen met een aantal voedselwetenschappers het groeiend aantal fastfoodketens aan banden te leggen. In haar blog pleit zij ervoor om deze verantwoordelijkheid niet geheel bij gemeenten te leggen, er is niet 1 oplossing. Maar wiens verantwoordelijkheid is het dan wel? Ouders, uitbaters van de horeca, managers van zwembaden waar de horeca onder valt?

Gezonde omgeving

Het creëren, laat staan afdwingen, van een gezonde omgeving door het uitbannen van fastfoodketens is heel moeilijk, zo benadrukt Bracha. ‘Want wat is bijvoorbeeld het juridische verschil tussen een fastfoodketen en een bakker die koffie verkoopt? Iedere eettent kan wat dat betreft wel iets ongezonds verkopen. Waar leggen we dan de grens? Het is daarom niet eerlijk en ook onrealistisch om die oplossing bij één partij neer te leggen.’ Als mooi voorbeeld noemt Bachra een initiatief in Amsterdam om sportevenementen voor kinderen vrij te houden van reclame voor ongezonde voeding, uiteraard met het risico sponsoringinkomsten uitblijven. Maar volgens haar is de tijd rijp nu de samenwerking aan te gaan met het bedrijfsleven zelf en investeren in een gezonde omgeving.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Maatschappelijk belang zwembaden?

Bracht mij op de vraag: wat is hierin de rol van zwembaden? Je ziet steeds meer initiatieven voor een gezonde kantine van sportclubs. Bij VI hoor ik Wilfred Genee vaak praten over zijn project ‘Vullen of voeden’ waarin hij gezond eten in voetbalkantines stimuleert, het is een van de weinige momenten dat ik even opkijk. Het is in iedergeval een mooi initiatief, zeker in combinatie met bewegen. Nu kun je natuurlijk denken dat het de verantwoordelijkheid is van ouders wanneer zij kinderen na de zwemles een mars geven als beloning. En even met de kinderen een patatje eten na een middag zwemmen, ze hebben immers zoveel verbrand. Of is het de taak van het zwembad, wat ook een maatschappelijk belang heeft in onze samenleving, om gezond eten te stimuleren? En dus alleen maar of zoveel mogelijk gezond eten moet aanbieden aan de zwemliefhebbers. Wat vind jij? Is jouw zwembad hier al bewust mee bezig? Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen.


advertentie

Pomaz


2 gedachten over “Gewoon een vette hap na een middag zwemmen of alleen maar healthy food?

    1. Hoi Mark, je kunt het volgen via jongerenopgezondgewicht.nl/webinar !

Reacties zijn gesloten.