Feit of fabel: kort eten voor het zwemmen is niet goed?

Een zwemfan weet ongetwijfeld hoe belangrijk het is om goed voorbereid het water in te duiken. Maar wat zit er achter het verhaal dat eten vlak voor het zwemmen problematisch kan zijn? Is het slechts een fabeltje of schuilt er toch een kern van waarheid achter? De sportarts geeft het verlossende antwoord en legt precies uit hoe het zit.

Spijsvertering

In het algemeen kun je beter spreken over eten kort voor het sporten, omdat dit niet alleen voor zwemmen geldt. Kort voor een inspanning eten kan problemen geven door een onvoldoende bloedvoorziening van het spijsverteringssysteem. Na het eten zal er meer bloed naar maag en darmen gaan om het voedsel te verteren en op te nemen. Door het leveren van inspanning wanneer dit proces nog volop bezig is, zal er veel bloed naar de spieren gaan en onvoldoende bloed ter beschikking zijn voor de spijsvertering. Dit kan klachten veroorzaken zoals ‘steken in de zij’. Door ruim van te voren gegeten te hebben, kun je dit probleem voorkomen.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lichte snack

Het is dus belangrijk om voldoende tijd te laten tussen je maaltijd en het moment dat je het water in gaat. Dit geeft je spijsverteringssysteem de kans om het voedsel te verwerken, zodat je geen last krijgt van ongemakkelijke klachten tijdens het zwemmen. Maar betekent dit dat je helemaal niet moet eten voordat je gaat zwemmen? Niet per se. Een lichte snack, zoals een banaan of een krentenbol, kort voor het zwemmen kan juist helpen om klachten te voorkomen. Deze voedingsmiddelen zijn gemakkelijk verteerbaar en leveren snel energie, waardoor je toch een kleine boost krijgt zonder je spijsverteringssysteem te overbelasten.

Lees ook: Combineer sport, voeding & leefstijl en behaal het beste resultaat

Goede voorbereiding

Kortom, het idee dat eten vlak voor het zwemmen slecht is, heeft zeker een kern van waarheid. Het draait allemaal om timing en het kiezen van de juiste voedingsmiddelen. Door bewust te zijn van wat je eet en wanneer je het eet, kun je ervoor zorgen dat je optimaal presteert in het water zonder last te hebben van ongewenste klachten. Een goede planning en de juiste keuzes kunnen dus helpen om comfortabel en vol energie te zwemmen.

Kijk voor meer informatie op www.sportzorg.nl


advertentie

Dewi Online