27 maart ZwembadBranche Congres

Eenzaam in coronatijd: ‘Let een beetje op elkaar’

Meer dan een miljoen volwassen Nederlanders voelt zich heel eenzaam. Je eenzaam voelen is heel naar, daarnaast is het ook slecht voor de gezondheid. Het heeft ernstige lichamelijke en psychische gevolgen. Samen kunnen we eenzame mensen helpen. Ook als zwembad. Zwemmen is namelijk niet alleen een goede manier om te bewegen, het helpt ook om mensen uit een isolement te halen. Maar nu kan dat even niet en dat is voor eenzame mensen een groot gemis.

Niet verbonden voelen

Eenzaamheid is het niet verbonden voelen. Het missen van een hechte, emotionele band met anderen. Het kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Het is niet hetzelfde als alleen zijn, maar het valt wel regelmatig samen. Daarnaast is het vooral ook een persoonlijke ervaring. De een heeft een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Helaas is het niet aan mensen te zien en wordt er te weinig over gepraat. Hoewel iedereen zich in zijn leven een periode eenzaam kan voelen, zijn er factoren die de kans vergroten. Denk aan: chronisch zieken, mensen met een beperking, alleenstaanden, zwaar- belaste mantelzorgers en ouderen (75+). Maar ook mensen die in armoede leven, laag- geletterden en Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond lopen een groter risico op eenzaamheid.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Lees ook: ‘Gewoon’ een uurtje zwemmen wordt heel bijzonder

Omkijken

Nu we zwemmen niet kunnen inzetten om deze mensen te helpen, moeten we er op een andere manier voor hen zijn. ‘Let een beetje op elkaar’, zei Mark Rutte. Dat geldt nu zeker voor de eenzamen onder ons. Blijf thuis lijkt een simpele opdracht als je samen met je dierbaren thuis kunt doorbrengen. Voor alleenstaande eenzame mensen is dat nu heel anders. Gelukkig zijn er nog genoeg mogelijkheden om voor hen de pijn te verzachten. Natuurlijk is het niet hetzelfde als een uurtje zwemmen, een kopje koffie na afloop, een praatje aan de badrand en een arm om iemands schouder als die dat nodig heeft. Maar laten wij onze eenzamen vooral nu niet vergeten. Ook zwembaden kunnen helpen om mensen minder eenzaam te laten voelen. Geef juist in deze tijd de eenzamen die normaal naar jouw bad komen extra aandacht. Een belletje, een kaartje, een bloem voor de deur, laat zwemleskinderen een tekening maken en brengen. Een klein gebaar kan groots zijn van betekenis. Pakken we straks als alles voorbij is weer de draad op. Zoals De Jonge zei: ‘Voor nu houden we afstand, minstens anderhalve meter, maar we zijn nu misschien wel dichterbij elkaar dan ooit’.

Heb jij mooie initiatieven om als zwembad nu om te kijken naar je klanten? Deel jouw verhaal met jouw collega’s.


advertentie

Dewi Online