Eenzaamheid neemt toe: even zwemmen kan helpen

Meer dan een miljoen volwassen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Eenzaamheid gun je natuurlijk niemand. Maar daarnaast is het ook slecht voor de gezondheid. Het heeft ernstige lichamelijke en psychische gevolgen. Reden dat door het ministerie van VW de Week tegen Eenzaamheid elk jaar wordt georganiseerd, afgelopen week was het weer zover. Bbelangrijk want samen kunnen we eenzame mensen namelijk echt helpen. Ook als zwembad. Het is namelijk niet alleen een goede manier om te bewegen, het helpt ook om mensen uit een isolement te halen. En daar kunnen we natuurlijk 52 weken per jaar aandacht aan besteden.

Persoonlijk ervaring

Eenzaamheid is het niet verbonden voelen. Het missen van een hechte, emotionele band met anderen. Het kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Het is niet hetzelfde als alleen zijn, maar het valt wel regelmatig samen. Daarnaast is het vooral ook een persoonlijke ervaring. De een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Helaas is het niet aan mensen te zien en wordt er te weinig over gepraat. Hoewel iedereen zich in zijn leven een periode eenzaam kan voelen, zijn er factoren die de kans vergroten. Denk aan: chronisch zieken, mensen met een beperking, alleenstaanden, zwaar- belaste mantelzorgers en ouderen (75+). Maar ook mensen die in armoede leven, laag- geletterden en Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond lopen een groter risico op eenzaamheid.

Lees ook: ‘Gewoon’ een uurtje zwemmen wordt heel bijzonder

‘Welzijn op recept’

Samen kunnen we deze mensen dus helpen. Vaak al in kleine stapjes. Een aantal gemeenten ziet een rol voor de sport als het gaat om eenzaamheid. Daarnaast biedt VWS gemeenten de mogelijkheid om in een sociale kaart de beschikbare welzijnsactiviteiten in de eigen gemeente die bijdragen aan het doorbreken van eenzaamheid in beeld te brengen. Op die manier weten partijen die eenzaamheid signaleren, naar wie ze kunnen doorverwijzen. Daarnaast zorgt men ervoor dat ‘Welzijn op recept’ landelijk functioneert, waardoor iedere huisarts in iedere gemeente mensen met gevoelens van eenzaamheid kan doorverwijzen naar een gepaste welzijnsactiviteit.

Kansen

Ook zwembaden kunnen helpen om mensen minder eenzaam te laten voelen. Een uurtje zwemmen is goed voor de conditie én voor de sociale contacten. Onder ouderen is eenzaamheid een groter probleem. Het voordeel van zwemmen is natuurlijk dat ouderen, ook bij beperkingen die horen bij ouderdom, nog lang kunnen blijven doorzwemmen. De aanknopingspunten voor zwembaden kunnen liggen in de sportnota of bij andere zorg- en welzijnsorganisaties of vrijwilligersorganisaties die zich in de buurt van het zwembad bezig houden met dit thema. Ook is het interessant om te kijken welke rol het zwembad kan spelen bij het ‘Welzijn op recept’ om te zorgen dat zwemmen ook op het netvlies van huisartsen staat als gepaste welzijnsactiviteit tegen eenzaamheid.

Kijk voor meer informatie op Een tegen eenzaamheid.
EasySwim Peuter Survival