Dromen mag, toch?

Zelf droom ik al langere tijd van een nieuwe gitaar. Die droom is te realiseren, het is een kwestie van genoeg geld opzijzetten, de juiste uitkiezen en gaan kopen. Uiteindelijk kunnen dromen werkelijkheid worden als je met een goede voorbereiding de juiste stappen zet én je het geld hebt. Onlangs postte ik op LinkedIn een droom die al langer leeft onder de leden van de FNV. Blijkbaar al langer dan dat ik wist, zo bleek uit een reactie waarin stond dat de FNV 15 jaar geleden al riep dat de zwemonderwijzer op het niveau van het basisonderwijs betaald moet worden. Waarbij tevens het verwijt werd gemaakt dat we dit roepen om leden te werven én dat we mensen valse hoop geven.

Nou hoor ik wel vaker als reactie dat we zieltjes werven door iets aan de kaak te stellen. En dat klopt natuurlijk ook, dat is het principe van vakbondskracht: hoe meer mensen iets willen, hoe sneller ze hun wens realiseren. Dus ik was blij te horen dat onze wens zwemonderwijzers te betalen als onderwijzers al zo lang leeft. Want dan is het een diepgewortelde wens. En dus hoop ik dat veel hardwerkende zwemonderwijzers die meer verdienen dan ze nu krijgen, zich met de FNV sterk maken voor erkenning van het vak als onderwijs op MBO niveau. De vakbondsleden stellen namelijk voortdurend zaken aan de kaak en bereiken daar heel veel mee. 


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Wat betreft die valse hoop ben ik het oneens. Toegegeven, er zit verschil tussen wat een basisonderwijzer (HBO) en een zwemonderwijzer (MBO) moet leren en doen. En ja, dat gaat geld kosten. Maar dan kom ik op de goede voorbereiding en de juiste stappen zetten. We zijn met elkaar al goed op weg. We hebben alle cao’s in de sport en er omheen vergeleken. De zwembaden verliezen personeel aan het onderwijs en aan de kinderopvang, het verschil in salaris is te groot. Tel daarbij op dat het bewegingsonderwijs dringend behoefte heeft aan MBO4 geschoolde vakleerkrachten.

Lees ook: Hoge werkdruk en een gering salaris: ‘waar doe ik het allemaal voor?’

Een aanvalsplan is in de maak, aldus MBO Sport en Bewegen. Wij volgen dat nauwgezet, want we zien graag meer MBO4 professionals in het bewegingsonderwijs. Ook omdat we toewerken naar één functiehuis voor de gehele sport dat moet aansluiten bij de opleidingseisen. Aan beide tafels, functiehuis én opleidingseisen, praten we mee. Aan onderwijs en kinderopvang zitten wettelijke opleidingseisen, aan de zwemonderwijzer niet. Wij vinden het prima dat zwemonderwijzers ook wettelijke opleidingseisen krijgen en dat mag wat onze leden betreft MBO4 zijn. Je moet het vak niet devalueren, maar (her)waarderen. En wie gaat dat betalen? Dat bepalen de gemeenten en de markt. De FNV is voor gereguleerde marktwerking in de zwembaden. We hebben een witboek ‘Zwembaden voor gemeenten’ klaar en we voeren de campagne ‘NL verdient beter’. Nu is de tijd dat er geld naar het zwembadpersoneel gaat. Anders zijn er straks én geen baden én geen zwemonderwijzers meer.

De meeste dromen zijn dus lang niet altijd bedrog, er komen ook zeker dromen uit. Als jij dat ook wil, dan kunnen wij er met elkaar voor zorgen dat de zwemonderwijzer beter wordt betaald. Want zwemles is onderwijs, basisonderwijs. En geen kind kan zonder. 

Deze column van Ingrid Koppelman (Bestuurder Sport en Bewegen bij FNV) verscheen eerder al in ZwembadBranche #88

Wil je reageren op deze column mail naar ingrid.koppelman@fnv.nl
Wil jij de komende editie van ZwembadBranche ook (thuis) ontvangen? Meld je dan aan voor een gratis abonnement via deze link.