Na twee maanden sluiting mochten de deuren weer open. Maar nog niet als vanouds, afstand houden en drukte vermijden blijven belangrijk. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling gelukkig geen afstand te houden, wel richting volwassenen. Kortom, het is een uitdaging. Wat kan wel en wat kan niet? Hoe ontvang je de bezoekers in je zwembad, voorkom je dat het te druk is en houd je het veilig en verantwoord? Wij vroegen het Marianne Jongsma van Bijlmersportcentrum in Amsterdam en Linda van Iersel van Recreatiebad Stappegoor.
Bijlmersportcentrum Amsterdam
Het Bijlmersportcentrum in Amsterdam was op 12 mei één van de eerste Amsterdamse zwembaden die zijn deuren opende. Het was een enorme uitdaging, maar enthousiast vertelt Marianne Jongsma (hoofd zwembad) dat het is gelukt. “Het schoolzwemmen, aquavitaal en baby- en peuterzwemmen zijn nog niet gestart. Maar we geven al wel zwemles en er kunnen baantjes worden gezwommen. We zijn begonnen en daar zijn wij én onze bezoekers al enorm blij mee.”
Vol is vol
Voor Marianne en haar collega’s was er veel werk te verzetten na 6 mei. Het water moest worden verwarmd, de chloorwaardes verhoogd, alles nog eens schoongemaakt. “Het was geen makkelijke klus om alles goed voor te bereiden, maar dat is natuurlijk ook logisch.” Daarnaast is ook in het Bijlmersportcentrum gewerkt aan de routing, er is een eenrichtingsverkeer zodat de bezoekers elkaar niet tegenkomen. Marianne vermoedt dat de routing geen problemen zal geven. “Wij zijn als samenleving inmiddels wel gewend aan het afstand houden. Overal waar we komen gelden nu dezelfde regels, dus ook de bezoekers in het zwembad zullen zich hier aan houden. Daarnaast reguleren wij de stromen door te werken met maximumaantallen. Je moet een bezoek van tevoren inplannen in ons online reserveringssysteem. Helaas vol is vol, maar zo houden wij het aantal bezoekers onder controle.”
Lees het verhaal van Bijlmersportcentrum verder in ons e-zine.
Recreatiebad Stappegoor Tilburg
De woensdagavond dat bekend werd dat de zwembaden 11 mei open mochten, stond de telefoon van Linda van Iersel (Teamleider Recreatiebad Stappegoor in Tilburg) roodgloeiend. Eerst was er ongeloof, maar al snel veranderde dat in euforie. De afgelopen weken was er hard gewerkt aan een protocol, maar het lag niet in lijn der verwachting dit zo snel te moeten gebruiken. “De vreugde was groot. Ook de wil om meteen aan de slag te gaan, maar de realiteit zagen wij ook onder ogen: 11 mei zouden wij niet halen. We hebben er een weekje extra voor uit getrokken.”
Te vroeg
De afgelopen weken heeft Linda, niet stilgezeten. Samen met collega’s van andere zwembaden in de regio Noord-Brabant was er al contact over het opstarten van de zwembranche. “Sinds een jaar wisselen wij kennis uit. Wij staan vaak voor dezelfde vraagstukken en dilemma’s, dus is het fijn om hierover met elkaar te sparren. Zeker de laatste maanden.” Daarnaast werkt Linda constant samen met de teamleiders van de andere twee Tilburgse zwembaden: Zwembad Reeshof en Sportcomplex Drieburcht. Ook werken de drie zwembaden samen met de overkoepelende Specialist Zwemonderwijs. Toch kwam 11 mei te vroeg. “Er komt veel op ons af en we willen het goed doen. Daarom hebben we meteen besloten om een week te wachten en die te gebruiken om alles te regelen.” Tegelijk is er ook een aantal andere keuzes gemaakt. De focus ligt eerst op zwemles, banenzwemmen en aquafitness.
Lees het verhaal van Recreatiebad Stappegoor verder in ons e-zine.