‘De wereld verandert in sneltempo, maar de zwembadtechniek en hoe wij daarmee omgaan loopt nog te veel achter’

Al bijna 40 jaar werkt Chris van Veluwen bij Sportfondsen Nederland als expert op het gebied van zwembadtechniek aan een veilig en gezond zwemklimaat. Met succes, want Nederland is voorloper op dit gebied. Onze zwembaden zijn één van de veiligste ter wereld. Dat is zeker iets om trots op te zijn. Tegelijkertijd plaats Van Veluwen de kanttekening dat de zwembadtechniek nog steeds niet de aandacht krijgt die het eigenlijk verdient. Vlak voor zijn pensioen vertelt Van Veluwen ons wat hij de afgelopen jaren heeft gezien. Maar ook wat hij niet heeft gezien en graag wel had gezien. “De wereld om ons heen is in een sneltempo aan het veranderen, maar de zwembadtechniek en hoe wij daar mee omgaan loopt nog te veel achter.”

Onvoldoende geïnvesteerd

Van Veluwen heeft het allemaal zien gebeuren, van telex naar IPad en van stookolie naar warmtepomp. Maar ook heeft hij veel niet zien gebeuren. De toegepaste technieken zijn, digitalisering en warmteopwekking daargelaten, vergelijkbaar met 40 jaar geleden. “Ons vak blijft onveranderd belangrijk en dat maakt het ook zo boeiend. Alleen is het jammer dat de branche het tempo waarin de omgeving is veranderd, niet heeft bijgehouden. Er is onvoldoende geïnvesteerd in kennis en kunde en we vinden het wiel nog te vaak zelf uit.” Al jaren pleit Van Veluwen er dan ook voor om landelijk meer samen te werken. Waar het volgens Van Veluwen vooral op neerkomt, is dat de complexiteit van zwembadtechniek nog te veel onderschat. “Een zwembadtechneut is eigenlijk een chemicus, microbioloog en werktuigbouwer in een persoon. Maar als je goed om je heen kijkt, zijn dit soort zwembadtechneuten uiterst zeldzaam.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Capaciteit

Dit maakt dat er een zware last rust op de schouders van de zwembadtechnici. “De uitdagingen, met name in de wettelijke voorschriften, worden groter en de technische dienst moet het maar oplossen met minimale inzet en vaak ook zonder toereikende kennis. Je kunt niet aan de ene kant meer vragen en aan de andere kant minder investeren.” Van Veluwen maakt zich dan ook zorgen over de uitvoering van de nieuwe zwemwaterwet. “Deze nieuwe wet legt de vinger op de zere plek. Er is namelijk nu te weinig capaciteit en kennis om deze wet goed uit te kunnen voeren. Ik begrijp heel goed dat de markt meer ontwerpvrijheid en de overheid minder regels wil, maar je kunt dit nu niet zomaar op het bordje van de technische dienst leggen.” Met de nieuwe zwemwaterwet moet je straks van elk veiligheidsrisico op maat een analyse en een beheersplan maken en uitvoeren. “Je moet alle risico’s beoordelen en je verantwoordelijkheid durven te nemen, je moet dus keuzes maken. Dat noem ik geen uitdaging, het is een zeer lastig dilemma want 100% veiligheid bestaat niet. Kun je dit dan vragen van de huidige technische diensten?”

Volgens Van Veluwen hebben wij de laatste jaren belangrijke kansen gemist, maar het is ook zeker niet zo dat er helemaal niets is gebeurd. Hij kijkt ook terug op mooie ontwikkelingen gedurende zijn carrière. Lees het hele interview met Chris van Veluwen in ZwembadBranche #76.