De Stamper Vriezenveen: ‘een bijzonder bad, op een speciale plek, gerealiseerd in een turbulente tijd’

In de gemeente Twenterand is een uniek zwembad gebouwd. Het ontwerp van de Stamper in Vriezenveen kwam vanwege alle coronamaatregelen volledig online tot stand, de gemeente hield altijd de regie en schakelde zoveel mogelijk lokale partijen in. Het resultaat: een tot de verbeelding sprekende accommodatie waarin van meet af aan werd gestuurd op functionaliteit, duurzaamheid en kostenefficiëntie. Projectleider Gertjan Broekhuis is trots op het eindresultaat. “We hebben het mooiste uitzicht van Overijssel.” 

Politiek gevoelig

Zoals vaker nam de aanloop meer tijd in beslag dan de sprong zelf. Uiteindelijk werd er veertien jaar over gesteggeld. Zwembaden kosten altijd geld en zijn daarmee per definitie politiek gevoelig. Ondertussen zaten de verenigingen in het oude zwembad met de handen in het haar. Alleen met dispensatie konden de waterpoloërs hun competitiewedstrijden spelen. In alle opzichten een ongewenste situatie, vond ook Gertjan Broekhuis die min of meer toevallig bij het project betrokken raakte. “Ik had geen enkele zwembadervaring. Nou ja, mijn dochter zwemt op behoorlijk hoog niveau.” Broekhuis is van huis uit adviseur stedelijke ontwikkeling en werd door de gemeente Twenterand gevraagd mee te denken over de realisatie van een nieuwe woonwijk, waarin het oude zwembad een sta-in-de-weg was. Het zwembaddossier in Vriezenveen had zich mettertijd opgestapeld, met als resultaat kasten vol onderzoeken.” Broekhuis stak zijn vinger op bij de gemeentebestuurders en bood aan om de discussie vlot te trekken. Als extern adviseur werd hij niet geremd door het verleden. “Het was neus dicht en springen.” 


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Het bouwen van een nieuw zwembad: wat komt er allemaal bij kijken?

Geen droomkasteel

Twenterand is een relatief kleine gemeente, waarin het geld niet tegen de plinten klotst. Na een bescheiden haalbaarheidsstudie kwam er een ook al sober programma van eisen. “Geen droomkasteel, maar een gemeentelijk bad, waarin de wensen van de gebruikers leidend waren. Ik had hier geen duur rapport voor nodig, drie A-viertjes was voldoende. Met een getekende plattegrond als vertrekpunt.” In de zomer van 2020, met corona die als een veenbrand woedde, gaf de politiek vrijwel unaniem groen licht aan de op 10,1 miljoen euro geraamde nieuwbouwplannen. Wat er moest komen: een 25 meter wedstrijdbad, een doelgroepenbad met beweegbare bodem, een peuterbad met speelelementen, familieglijbaan en stoomcabine als toevoeging. Voortvarend ging Broekhuis als projectleider aan de slag met de opdracht, hoewel hij tot dat moment zwembaden vooral als bezoeker kende. “Dat gebrek aan inhoudelijke kennis heb ik nooit als een probleem gezien. Het gaat altijd om mensen en onderling vertrouwen, of je je nu bezig bent met gebiedsontwikkeling of de bouw van een zwembadaccommodatie.” 

Lees het hele interview met Gertjan Broekhuis in ZwembadBranche #90


advertentie

E.B.T.C.