Het bouwen van een nieuw zwembad: wat komt er allemaal bij kijken?

Zoals misschien inmiddels bekend, gaat er een nieuw zwembad komen in Veldhoven. Veel mensen vragen aan Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman, hoe het met de vorderingen staat en of er al gebouwd wordt. In haar blog vertelt zij waar zij (de gemeente, het bestuur van het zwembad, het management, het bestuur van zwemvereniging Njord) mee bezig zijn. Want bij het bouwen van een nieuw zwembad komt natuurlijk heel wat kijken.

Vergaderingen

Vanaf het moment dat er door de raad van Veldhoven besloten is dat er een nieuw zwembad moet komen, zitten bovengenoemde partijen in iedergeval 1x in de maand om de tafel bij de wethouder van sport. Tijdens deze vergaderingen wordt er vooral gesproken over de voortgang in het proces richting het nieuwe zwembad: stand van zaken omtrent de aanbesteding, bijeenkomsten gebruikers, bewoners en omwonenden, bestemmingsplan en planning richting de toekomst. Het is altijd fijn om elkaar bij te praten over hoe het één en ander verloopt. Synarchis is de adviesgroep die door de gemeente is ingehuurd om alles te coördineren.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Gebruikersbijeenkomsten

Recent hebben we een gebruikersbijeenkomst gehad om de stand van zaken uit te leggen en weer te geven. Op 12 april hebben wij met deze groep voor het eerst bij elkaar gezeten. Vertegenwoordigers vanuit het bestuur en het personeel van zwembad Den Ekkerman, vertegenwoordigers vanuit zwemvereniging Njord en zwemvereniging het Zeepaardje, een vertegenwoordiger namens de banen zwemmers en een vertegenwoordiger vanuit de beweeglessen van zwembad Den Ekkerman. Verder zitten daar ook nog de projectleider en de ambtenaar van sport van de gemeente bij. In april heeft iedereen zijn of haar wensen op tafel mogen leggen. Vervolgens is er op 16 mei een grote bijeenkomst geweest voor alle belangstellenden van het nieuwe zwembad in de sporthal. Hier waren verschillende hoeken gecreëerd waar iedereen zijn of haar mening ook kon geven. In de gebruikersbijeenkomst is verteld wat er allemaal kan worden verwacht van het nieuwe bad en wat er wel en wat er niet meegenomen is.

Elk laatste nummer van het jaar maken wij een lijst met nieuwbouw- en renovatieprojecten die het jaar daarop worden opgeleverd. Heb jij in 2019 een oplevering in het vooruitzicht? Laat het ons weten!

De baden

In het nieuwe zwembad gaan straks 3 nieuwe baden komen:

  1. Een sportbad van 25 x 17 meter en 2 meter diep.
    Activiteiten: waterpolo wedstrijden, zwemwedstrijden, banen zwemmen, zwemlessen, diploma zwemmen, onderwater hockey, recreatief zwemmen.
  2. Een multifunctioneel bad van 20 x 10 meter en 1.80 meter diep.
    Activiteiten: beweeglessen, zwemlessen, banen zwemmen, diploma zwemmen, recreatief zwemmen.
  3. Een therapiebad van 12 x 8 meter en 1.60 meter diep.
    Activiteiten: beweeglessen, therapie zwemmen, zwemlessen, baby/peuter/kleuterzwemmen.

In alle baden komt een beweegbare bodem. In het sportbad voor een derde gedeelte, in de andere baden een volledig beweegbare bodem, waardoor we kunnen variëren in de diepte van de baden.

Aanbesteding

Voor de zomervakantie konden marktpartijen aangeven bij de gemeente Veldhoven of zij het zwembad willen gaan bouwen (dit was overigens een Europese aanbesteding). Door de gemeente is gekozen voor design, build en maintain. Er moeten 5 marktpartijen worden gekozen, waarna uiteindelijk een ervan overblijft. Momenteel is Synarchis samen met ons een programma van eisen aan het schrijven voor de marktpartijen. Hier dienen zij zich aan te houden en aan de hand daarvan zullen zij een voorstel moeten schrijven. Deze voorstellen worden vervolgens door verschillende commissies beoordeeld en uiteindelijk wordt het aan één partij ‘gegund’. Hierin zijn ook punten die uit de enquêtes van 16 mei naar voren kwamen mee genomen. De mening van betrokken wordt dus wel degelijk meegenomen.

Dit is een beetje in vogelvlucht wat er achter de schermen momenteel gaande is. Voordat de eerste steen gelegd wordt, moet er dus nog heel wat gebeuren. Een mooie ervaring in ieder geval voor alle betrokkenen. Een nieuw zwembad bouwen doe je ongeveer 1x in de 40 jaar, dus super gaaf om dit in het geheel mee te mogen maken. Wordt vervolgd…

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Wil jij reageren op de blog van Minette? laat het ons weten via een reactie hieronder of op onze facebookpagina.


advertentie

E.B.T.C.