15 oktober ZwembadBranche Dag

Is er toch nog weer wat nieuws?

Katrien Lemahieu gaat altijd voor vernieuwing en blijft zich continu ontwikkelen. Hiervoor doet zij ook graag inspiratie op in het buitenland en tijdens de weer vele mooie tripjes zag zij echt wel weer beweging bij de aquasporten. Komt het weer terug of is het nooit weggeweest? Hoe dan ook, Katrien neemt je graag even mee met haar tripje door Europa op zoek naar noviteiten.

Zwitserland. Ik was daar voor een grote conventie op een prachtige locatie met ontzettend veel lesgevers die kwamen bijscholen. Er waren twee zwembaden binnen en twee zwembaden buiten. De zon scheen gelukkig wel, dus was het één groot feest en waren er vooral veel deelnemers in beweging. Ik zag lessen van AquaZumba tot AquaFlow, van lessen met fietsen tot lessen met nieuwe materialen. Zoals een rood slap ‘ding’ dat eindigt met twee ronde bollen. Best bijzonder en dus heb ik het meteen uitgetest. Wat ik er ook zelf van vind, uiteindelijk betaalt de consument (en dus ook jullie klant). Wie weet heb je het nieuwe product wel op de ZwembadBranche Dag gezien? Ik in elk geval wel.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Portugal. Vervolgens ging ik een stuk zuidelijker naar een event met heel veel interessante lessen op gebied van therapie en revalidatie in het water. Ik ontdekte daar leuke nieuwigheden, zoals een les met apneu-training in het diepe water. Het gaat hierbij om intensieve ademhalingsoefeningen waarbij er steeds wordt getraind op ademnood, best een ‘gevaarlijke’ manier van trainen dus. Er lagen volle waterflesjes (van 0,75 liter) op de bodem die je op moest duiken en boven water weer watertrappelend leeg moest maken. Dit moest je dan zoveel mogelijk keren achter elkaar doen. Je kan je voorstellen dat er enorme EPOC is na een tiental flesjes. Een ander oefening was een lege plastic (verzwaarde) bal met doorsnede van ongeveer een halve meter volblazen met lucht tot deze omhoog komt. Dus elke keer lucht happen, naar de bodem zwemmen, daar lucht in de bal blazen en dan weer omhoog voor de volgende hap lucht. Ook hier was er sprake van een enorme ademnood. Het onderzoek hiernaar moet gaan uitwijzen of het echt een positief effect heeft op de aanvoer van zuurstof in de spieren. Uiteraard houd ik jullie op de hoogte als daar meer over bekend is. Een tweede wat ik in Portugal heb mogen testen (en ik heb er één mee naar huis!), is de aqua-kettlebell. Hij is licht van materiaal, lekker zacht, maar gevuld met water erg zwaar boven water. Onder water niet zo erg, je kan er heerlijk mee swingen. Qua boven water gebruik dus wel geschikt voor bijvoorbeeld stabiliteits-training. Een superleuk speeltje, maar vooralsnog alleen in prototype. Ik zal hem met Kataqua uittesten. Volg de testimonia op Facebook. Of kom hem een keer zelf uitproberen.

Lees ook: Nieuwe inspiratie interval: here we go!

Duitsland. Daarna was ik bij onze oosterburen, waar de 2-jaarlijkse conventie in Hamburg weer helemaal volgeboekt was. Zo’n 320 deelnemers, verdeeld over 3 zwembaden (waarvan een vierkant 25-25 bad, dat blijft bijzonder) en een theoriezaal. Daar mocht ik genieten van leuke, inventieve lessen. Een les had de insteek 4x3x2, met dus 4 blokken van 3 oefeningen, die 2 keer herhaald werden (een keer links en een keer rechts). Supersimpel en onwijs leuk. Gewoon lekker knallen, daar houd ik van. Een andere les had 6 blokken van ‘fire’, ‘wood’ en ‘aqua’, die telkens weer terugkwam en was gebaseerd op de film Elemental. Die was zo leuk, echt zo’n goed idee. Ik heb het gelijk ook herhaald in mijn eigen lessen en ook de klanten reageerden er heel leuk op, de les vloog voorbij.

Het waren voor mij weer enorm leerzame dagen en wie weet hebben jullie nu ook weer inspiratie gekregen. Ik in elk geval wel. Heerlijk om zelf ook af en toe deel te kunnen nemen. Zo blijf ik het ook interessant vinden. Laat me weten waar jij je inspiratie vandaan haalt, ik hoor het graag!

Deze column is geschreven door Katrien Lemahieu en verscheen in ZwembadBranche # 91


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier