Sportbedrijf Rotterdam zoekt innovaties voor de zwembaden: ‘Wij dagen de branche graag uit’

Sportbedrijf Rotterdam wil alle Rotterdammers in beweging brengen én ook houden. De afgelopen jaren heeft men de binnensportlocaties aantrekkelijker gemaakt door nieuwe (technische) toepassingen. Maar dit is nog niet gebeurd bij de zwembaden en dus wil men met een challenge de markt uitdagen om noviteiten te ontwikkelen voor zowel bestaande zwembaden als de nieuwbouw.  “In onze zwembaden zien wij nu vooral nog een traditioneel aanbod en dat kan anders. Daarom gaan wij op zoek naar innovaties om het zwemmen voor onze bezoekers nog aantrekkelijker te maken.”

Gevarieerde sport

Het sportbedrijf van de havenstad heeft ruim 200 sportlocaties tot hun beschikking, waaronder acht binnenbaden en twee buitenbaden. Waar de binnensportlocaties met de tijd mee zijn gegaan, zijn de zwembaden nog vaak voorzien van een standaardinrichting met als hoofddoel voornamelijk leren zwemmen en de zwemsport. Daarbij stappen kinderen na hun zwemdiploma vaak over op een andere sport omdat men die leuker en moderner vindt en worden de zwembaden over het algemeen saai gevonden. Marcel van der Meer van Sportbedrijf Rotterdam benadrukt dat zij hier graag verandering in willen aanbrengen. “Zwemmen is natuurlijk juist een hele gevarieerde en leuke sport en een recreatieve activiteit die geschikt is voor jong en oud.  Wij zien dan ook zeker mogelijkheden om zwemmen in het algemeen aantrekkelijker te maken en de miljoen bezoekers per jaar, en hopelijk straks meer, sportief uit te dagen. Maar om dit concreet te maken, hebben we de hulp nodig van de branche. Wij kijken dan ook uit naar de inzendingen.”

Bestaande bouw én nieuwbouw

Samen met Sports Vitality HUB, een bedrijf dat organisaties helpt om nieuwe oplossingen te vinden voor hun uitdagingen, zijn twee challenges uitgezet. Het gaat hierbij om een challenge voor (interactieve) sport- en speltoepassingen voor bestaande zwembaden en één voor nieuwe zwembaden. Voor bestaande zwembaden is men op zoek naar een innovatieve leertoepassing die de beleving van de zwemlessen vergroot. Voorwaarde is daarbij onder meer dat het bijdraagt aan de brede motorische ontwikkeling van kinderen zoals beschreven vanuit het Athletic Skills Model. Voor de nieuwbouw denkt men aan een toepassing die kan worden ingebouwd bij de bouw van het zwembad en geschikt is voor activiteiten voor Rotterdammers in alle leeftijden. Een, bij voorkeur interactieve, tool die bijdraagt aan leuke en uitdagende zwemactiviteiten, waardoor het plezier in zwemmen in de brede zin wordt vergroot. Voor beide geldt dat het hierbij niet gaat om opblaasbare materialen, een oplossing voor het basisinstrumentarium of nieuwe lesmethoden.

Lees ook: Behoefte aan kennis en innovatie voor een leven lang zwemplezier

Gehele zwembranche

Marcel hoopt dat met deze challenges de zwembaden nu ook aantrekkelijker worden. “De zwembranche is een branche met vrij specifieke omstandigheden zoals luchtvochtigheid en chloor waar je rekening mee moet houden en dit kan de ontwikkeling van noviteiten in de weg staan. Toch zien wij veel mogelijkheden en dagen de branche daarom graag uit.” Bij beide challenges krijg je naast de eer ook een som geld, uiteraard bedoeld voor de verdere ontwikkeling van het product en implementatie in de zwembaden van het sportbedrijf. “Wij willen niet alleen een idee, wij willen het ook daadwerkelijk toepassen in één van onze zwembaden en wel dit jaar nog.” Daarnaast hoopt Marcel dat het niet alleen een impuls geeft aan de zwembaden van Sportbedrijf Rotterdam, maar aan de gehele zwembranche. “In eerste instantie willen wij hiermee graag het zwemmen voor de Rotterdammers aantrekkelijker maken. Daarnaast zou het natuurlijk geweldig zijn als dit een impuls geeft aan de innovatie binnen de zwembranche en dat er ideeën naar voren komen waar de gehele branche baat bij heeft. Wat voor een stimulans kan zorgen om te gaan zwemmen of met plezier te blijven zwemmen.”

Informatie en aanmelden

De challenges kun je vinden op Starthubs en op het innovatieplatform van Sports & Vitality. Inschrijven kan tot 21 maart 2022 voor 17:00. Wie graag meer informatie wil, kan zich aanmelden voor de online informatiebijeenkomst op maandag 7 maart om 11:00 uur waarin vragen over de challenges worden beantwoord.
E.B.T.C.
X