23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Blijven bewegen in de gedeeltelijke lockdown van groot belang

We zitten in een gedeeltelijke lockdown. De nieuwe maatregelen hebben impact op de zwembranche, maar zwembaden mogen openblijven. Wel met minder mensen in een ruimte, de douches moeten dicht, mondkapje wordt verplicht buiten het zwemmen om. Verder benadrukte onze minister-president dat niet alles dat mag, ook hoeft. Het moet uiteraard veilig en verantwoord en meer dan ooit hebben wij als branche daarin een verantwoordelijkheid. Daarentegen hebben we ook gezien hoe belangrijk het is dat we kunnen (leren) zwemmen. Ook daarin hebben wij een verantwoordelijkheid. Want wat is het fijn zijn als wij in een tijd waarin we weinig mogen, nog wel kunnen bewegen. In het zwembad.

Minder bewegen

We weten allemaal dat regelmatig bewegen belangrijk is om gezond en fit te blijven. Dit betekent volgens de meest recente beweegadviezen dat volwassenen minimaal 150 minuten per week matig intensief moeten bewegen om gezond te zijn en blijven. Voor jongeren zijn de adviezen nog ‘strenger’, zij moeten dagelijks een uur matig intensief bewegen. En uiteraard vaker, langer of intensiever bewegen is natuurlijk nog beter. Helaas zien wij dat niet alle Nederlanders deze adviezen ter harte nemen. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse bevolking te weinig beweegt. In de intelligente lockdown van afgelopen voorjaar waren deze cijfers nog slechter. Hoewel het erop leek alsof heel Nederland meer tijd had om te bewegen, heeft het niet kunnen bewegen in sportfaciliteiten en bij verenigingen toch gezorgd voor een daling. Zo’n 5% is niet meer gaan sporten en 38% minder.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Vitaal blijven

Liesbeth Preller, specialist bewegen voor mensen met chronische aandoeningen en ouderen bij Kenniscentrum Sport en Bewegen, benadrukt ook dat bewegen juist nu van belang is. “Sport en bewegen draagt bij aan de kwaliteit van het leven, het is een medicijn voor veel aandoeningen en kan preventief zijn bij chronische ziekten.” Dat in de vorige lockdown mensen minder zijn gaan bewegen, heeft gevolgen voor onze vitaliteit. En dus moeten we nu zeker voorkomen dat weer hetzelfde gaat gebeuren. “Het is belangrijk dat mensen ook nu matig intensief blijven bewegen.” Dit geldt voor iedereen, maar Preller doelt daarmee ook op de risicogroepen. “Gelukkig mogen we blijven sporten, maar er valt ook een aantal sportactiviteiten weg zoals competitie- en teamsporten. Voor mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke beperking kan dit gevolgen hebben”. Daarnaast gaan mensen weer meer thuiswerken en ook dat baart Preller zorgen.

Lees ook: Wat was de invloed van de coronamaatregelen op ons beweeggedrag?

Spiermassa

Bewegingswetenschapper en voedingsfysioloog aan de Hogeschool van Amsterdam Michael Tieland legde in ZwembadBranche #74 het belang uit van bewegen voor onze spierkracht. Tussen ons 30 en 40ste begint de spiermassa al af te nemen, dit proces versnelt na ons 65ste en vanaf 80 jaar gaat het helemaal snel. Op oudere leeftijd heb je daardoor een lage spiermassa wat gevolgen heeft voor de mobiliteit. Het behouden van spierkracht door te bewegen, aangevuld met goede voeding, is dus van groot belang. Ook als je jong bent. Het verlies moet namelijk altijd weer worden gecompenseerd. Normaal verlies je ongeveer 0,2 kg spiermassa per jaar. Ter illustratie geeft Tieland een voorbeeld van een ziekenhuispatiënt. “Als je in het ziekenhuis ligt, verlies je 0,2 kg per dag en op de IC zelfs 0,8 kg spiermassa per dag. Om weer op het oude niveau te komen, moet je dan zo’n zes maanden krachttrainen aangevuld met het consumeren met meer eiwit.”

Veilig en verantwoord

Zwembaden hebben een maatschappelijke functie. Nu des te meer. Wij kunnen binnen de huidige maatregelen jong en oud nog de gelegenheid bieden om te bewegen. Uiteraard hopen wij allemaal van ganser harte dat de maatregelen effect hebben. Maar wij weten niet hoe het de komende tijd zal gaan, wat wij wel weten is dat vitaliteit nu meer dan ooit belangrijk is. In een tijd waarin we veel meer thuis werken, de wintermaanden meer binnen doorbrengen en teamsporten wordt beperkt, moeten we koesteren wat we nog wel kunnen. Uiteraard veilig en verantwoord. Maar laten wij hopen dat het niet zover gaat komen als in het voorjaar. Dat het tij echt gaat keren en de zwembaden kunnen helpen Nederland in beweging te houden en kinderen zwemveilig. Stay safe!

Lees hier meer over de uitwerking van de huidige maatregelen


advertentie

Dewi Online