Leiderschap in coronatijd: ‘het is nu de kunst om de juiste snaar te raken’

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Na de intelligente lockdown zitten we nu in de gedeeltelijke lockdown. Het was een enigszins rustige zomer, maar helaas zitten we nu dan toch in de tweede golf en de onzekerheid is nog niet weg: kunnen we het tij snel keren en hoe lang gaat het überhaupt nog duren? Hoe toon je leiderschap als zoveel onzeker is? Volgens Iñez van Boxtel, gespecialiseerd in sociale innovatie en organisatie advies is een sociale leiderschapsstijl nu cruciaal. “Het is de kunst om te schakelen en in verbinding te komen en blijven staan met je medewerkers. Om je aan te passen en de juiste snaar weten te raken.”

Aanpassen

Iñez van Boxtel begeleidt als business adviseur al jaren managers, bestuurders en ondernemers. Zij verzorgt trainingen voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, eigenaarschap en teamontwikkeling en inspireert hiermee mensen om meer uit hun carrière en zichzelf te halen. Met name door in te zoomen op de sociale kant van het leiderschap en het betrekken van de medewerkers. Wat volgens Van Boxtel niet betekent dat je altijd samen optrekt met je medewerkers. “Het is de kunst om je leiderschapsstijl aan te passen aan de situatie. In deze tijd waarin we worden begrensd door een externe factor en de onzekerheid groot is, ligt de nadruk vooral op de sociale kant van het leiderschap. Als dit voorbij is, kun je de focus weer verleggen op een bijvoorbeeld strategische kant ”

Lees ook: Leiderschap, loop jij graag voorop of liever achteraan?

Koers bepalen

Geen van ons heeft dit echt zien aankomen, de impact op de medewerkers en de bedrijfsvoering is enorm. Het is dan van groot belang dat je als manager je rol oppakt. Je moet paniek wegnemen, een koers uitzetten en de langer termijn doelstelling voor ogen houden. “Juist nu hebben mensen behoefte aan duidelijkheid. Je moet als manager daarom de koers bepalen.” Dat je niet precies weet hoe de weg ernaartoe zal zijn, is niet erg volgens Van Boxtel. “We leven nu in een totaal andere wereld, veel van het oude vertrouwde werkt niet meer. Voor ons allemaal is het even zoeken. Medewerkers hebben hier echt wel begrip voor, maar het is wel belangrijk om hen perspectief te geven.” Wat je in ieder geval moet voorkomen, is dat er een afwachtende en passieve houding ontstaat en je als leider aangeeft dat het door de corona crisis komt. “Niemand heeft er wat aan als je roept dat je niets aan de situatie kunt veranderen. Daar gaat het namelijk niet om, het gaat erom wat je ermee doet.” Natuurlijk realiseert Van Boxtel zich heel goed dat de één zich makkelijker aanpast dan de ander. “Het komt nu aan op je social skills en dat heeft niet iedereen van nature. Maar ook dat kun je leren.”

Lees het gehele interview met Iñez van Boxtel in ZwembadBranche#75.
AngelEye Drenkelingendetectiesysteem