After-holiday-dip? Helemaal zen weer aan het werk!

De eerste scholen zijn weer begonnen en dat betekent ook dat steeds meer mensen weer aan het werk gaan. Hoewel het er deze zomer voor velen anders uitzag, hebben de meesten wel even gezorgd voor ontspanning. In de eigen achtertuin, in ons eigen land of over de grenzen. Zeker dit jaar was een vakantie, na alle hectiek van het voorjaar, welverdiend. Maar hoe leuk je je baan ook vindt, ‘weer aan het werk’ kan toch wel even een dingetje zijn. Of zoals Elbert Hubbard het zegt: ‘Niemand heeft een vakantie zo hard nodig als diegene die er net een heeft gehad.’ Maar aangezien wij denken dat jouw manager daar vast niet mee akkoord gaat, geven wij je graag wat tips. Met een persoonlijke voorkeur voor #3…

After-holiday-dip

Misschien herken je het wel: na een heerlijke vakantie kijk je met weemoed terug. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders dit heeft. Met name terugkeren naar de werkvloer is iets dat men dan het liefst zo lang mogelijk wil uitstellen. En dat terwijl je zo’n leuke baan hebt met leuke collega’s? De reden dat je na je vakantie vaak extra uitgeput en gedemotiveerd bent om weer aan het werk te gaan, komt omdat de geluksstofjes in je hersenen uit balans zijn. De vakantie die vaak in het teken staat van gezellig samenzijn en doen waar je zin in hebt, zorgt dat je geluksstoffen een boost krijgen. Daarnaast blijven de
die die geluksstofjes afbreken vaak uit. Maar zodra de vakantie voorbij is, worden er weer minder geluksstofjes aangemaakt en keren de stresshormonen terug. En zo ontstaat ongemerkt de after-holiday-dip. Wat kun je daaraan doen?


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Wat kun je daaraan doen?

  1. Blijf een dagje hangen bij het koffiezetapparaat. Je hebt waarschijnlijk al een heel lijstje met wat je moet doen: lessen voorbereiden, communiceren met ouders, mail checken, plannen maken. Geen tijd voor kletspraatjes. Fout! Bijpraten met collega’s is juist de eerste dag heel belangrijk. Je bent weer even op de hoogte van werk én privé. Door van je collega’s zelf te horen wat er tijdens je afwezigheid is gebeurd, ben je veel sneller (én gezelliger) bijgepraat over wat er speelt en wat hen bezighoudt en kun je veel makkelijker je to-do-lijstje afwerken.
  2. Neem de rust en tijd om te acclimatiseren (en trek je niets van anderen aan). Dat je even helemaal geen vrienden en familie hebt gezien, betekent niet dat je dat ineens allemaal moet inhalen. Gun jezelf de tijd om weer te wennen aan alle dagelijkse klusjes die je bijna was vergeten. Dat klinkt misschien dramatisch. Maar als er echt even ‘mentaal’ uit bent geweest, heb je je kunnen distantiëren van je normaal zo hectische leven. En nee, dan is het helemaal niet gek dat je een kleine ‘omgekeerde cultuurshock’ hebt. Rustig opbouwen dus.
  3. Lees ook: Gevoel van stress? Door te zwemmen blijf je relaxed!

  4. Na de vakantie wil je er natuurlijk weer flink tegenaan. Waarschijnlijk heb je een tijdje rustig aan gedaan en dus heb je natuurlijk heel veel energie. Of niet? Want wat blijkt, na dag één lijkt daar vaak weinig van over te zijn. Hoezo fris en fruitig weer aan de slag? Wat je dan wel kan doen als je toch weer in actie wil komen en de nodige energie wil opdoen? Ga lekker bewegen, zwemmen bijvoorbeeld… Dit bevordert een actief dagritme en dat is van groot belang om al het werk weer aan te kunnen. Daarnaast geeft zwemmen je natuurlijk altijd een beetje een vakantiegevoel, kun je nog even in de mood blijven :-)
  5. Een belangrijke reden waarom mensen zo down zijn na een vakantie, is omdat ze niet alleen opkijken tegen ‘het normale Leven’ maar ook tegen de verdwijning van de het lekkere weer. Zonlicht maakt mensen vrolijk, terwijl je goede humeur vasthouden met een grijze lucht buiten nogal uitdaging kan zijn. Probeer desondanks om een beetje uit te kijken naar de herfst en winter. Het klinkt ver weg maar bereid je voor door alvast winterse gerechten te bedenken, een to do-lijstje met leuke dingen (zoals een wandeling door een oranje bos) te maken, je huis van binnen te restylen zodat je ook graag weer binnen zit.
  6. Merk je na dit alles nog steeds dat het lastig is? Heb je écht geen zin om weer aan het werk te gaan en blijft het gevoel knagen dat je iets aan je leven wilt veranderen om dat relaxte vakantiegevoel vast te houden? Schrijf dan op wat je zou willen veranderen. Dan is het in ieder geval uit je malende hoofd. Daarna heb je twee opties: het zo laten en afdoen als een after-vakantiedip of er echt mee aan de slag gaan. Aan jou de keuze.

advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier