Zomertour laat ervaren hoe leuk bewegen in het water is

Na je zwemdiploma op een ‘echte sport’. Dit zeggen ouders vaak tegen hun kind als een soort beloning voor het behalen van het zwemdiploma. Maar is zwemmen dan geen echte sport? Deze vraag is hier natuurlijk overbodig, maar hoe laat je dat zien aan de jeugd? Alicia Cancedda, programma coördinator KNZB, bedacht de zomertour. Een gevarieerd coronaproof programma voor buitenbaden, maar ook campings en vakantieparken, om te laten ervaren hoe leuk bewegen in het water is.

Samenwerking

Door de coronamaatregelen zag deze zomer er voor de buitenbaden iets anders uit. Een beperkt aantal bezoekers en een aangepast programma. Hoe kun je dan toch iets extra’s brengen? Alicia Cancedda kwam met het idee van de zomertour. Een dagvullend programma met beach- en zwemactiviteiten bij 25 openluchtzwembaden en campings in samenwerking met de provincie Overijssel. Laagdrempelige activiteiten om het bewegen in het water te stimuleren. De uitvoering van het programma was in handen van organisatiebureau SportYv. “Wij waren echt heel blij met de hulp van SportYv. Het idee ontstond een paar weken voor de zomer en om het goed uit te kunnen voeren was dat voor ons best kort dag.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Meer zwemmen

Dit jaar is gestart met de provincie Overijssel, maar als het aan Alicia ligt wordt het over heel Nederland uitgerold. “De tour is enthousiast ontvangen, we hebben zo’n 3000 deelnemers gehad in zes weken. Waarbij we natuurlijk ook dagen hebben gehad met minder mooi weer en we moesten rekening houden met de coronamaatregelen. Ik ben dan ook zeer tevreden.” Naast het succes is de KNZB natuurlijk ook benieuwd of dit op de lange termijn gaat zorgen voor meer zwemfans. “Uit onderzoek blijk dat kinderen na het behalen van hun zwemdiploma voornamelijk nog recreatief zwemmen in de vakantie. Doordat wij hen nu een gevarieerd aanbod hebben laten zien, hopen wij dat ze niet meer wachten tot de volgende vakantie.” Om hier meer over te kunnen zeggen, wordt straks onderzocht of de deelnemers nu ook inderdaad meer tussendoor gaan zwemmen.

Lees ook: Jeugd beweegt steeds slechter: tijd om te zwemmen!

Freerunning

Aan het programma en de trainers, medewerkers van de KNZB en topatleten, kan het in ieder geval niet hebben gelegen. Natuurlijk konden de deelnemers bekende zwemsporten zoals schoonspringen, synchroonzwemmen en waterpolo doen. Maar tevens kon men kennismaken met nieuwe wateractiviteiten zoals x-diving. “Dit is een soort freerunning in het water. Waar je met schoonspringen vooral moet zorgen dat je zo min mogelijk water verplaatst, maakt het hier niet uit zolang de trucjes maar ‘cool’ zijn. Het is een stoere variant van schoonspringen die vooral door tieners wordt gezien als een enorm leuke uitdaging. Daarnaast werd ook zeemeerminzwemmen aangeboden en parazwemmen voor mensen met een lichamelijke beperking. Kortom: voor ieder wat wils.”

‘Echte’ sport…

Met de zomertour heeft de KNZB willen laten zien hoe gevarieerd het aanbod is en hoe leuk het is om te bewegen in het water. Of dat is gelukt? “We hebben zoveel positieve reacties gekregen dat we wel kunnen stellen dat onze missie voor nu is geslaagd. Nu maar hopen dat ze ook blijven zwemmen.” In ieder geval wordt er al wel gesproken over volgend jaar. “Natuurlijk moeten we nu gaan evalueren, maar wat mij betreft gaan we door.” Alicia denkt dan ook aan overdekte zwembaden en aan het koppelen van een tour aan grote evenementen zoals de Olympische Spelen of een WK zwemmen. “De mogelijkheden zijn legio om te laten zien dat deze mooie sport ook gewoon een hele leuke ‘echte’ sport is.”