AED Helden: ‘door te letten op elk detail kan het verschil worden gemaakt’

In geval van een hartstilstand telt letterlijk elke seconde. Stef Hordijk, de oprichter en drijvende kracht achter de Stichting AED Helden, begrijpt als geen ander hoe cruciaal snelle hulp kan zijn. Hoewel de zwembranche gelukkig al veel aandacht besteedt aan de veiligheid van zwemmers, ziet Hordijk nog steeds ruimte voor verbetering om de branche nog veiliger en veerkrachtiger te maken. “Ik ben vastbesloten om de bewustwording en beschikbaarheid van AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) in de branche te vergroten om zo meer levens te kunnen redden.”

Hartveiliger

Het moment dat Hordijk zich realiseerde wat zijn missie is, weet hij nog goed. Het was vijf jaar geleden op een druk treinstation in Utrecht waar hij een vrouw in elkaar zag zakken. Meteen merkt hij ook wat het omstanderseffect inhoudt: niemand bood hulp. “Hoe meer mensen er zijn, hoe minder iemand zich geroepen voelt in actie te komen.’’ De op dat moment nog maar 18-jarige Hordijk doet dat wel. Hij grijpt de AED en verricht de juiste handelingen, zo snel als het kan. Via zijn koptelefoon belt hij 112, een conducteur helpt met reanimeren. Het slachtoffer wordt gered, dankzij het snelle handelen. Na het incident was het voor Hordijk overduidelijk, hij wilde werken aan het hartveiliger maken van zijn omgeving. In zijn eigen wijk in Rosmalen begon hij met crowdfunding voor het aanschaffen van een AED. De actie had succes en Hordijk startte de ideële stichting AED Helden. “Ik ontdekte al snel dat leveranciers van AED’s vaak niet het hele verhaal vertellen en oneerlijk hoge winstmarges rekenen. Ik wilde het graag anders doen, met een eerlijk advies en tegen de meest concurrerende prijs. Maar ook met goede nazorg na een incident. Dat is het verschil dat ik wil maken.’’ Inmiddels is Hordijk de afgelopen jaren als burgerhulpverlener bij tientallen reanimaties betrokken geweest en won hij de reanimatie competitie 2023 van de Nederlandse Reanimatie Raad.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Dag van de Bedrijfshulpverlening: maak het verschil in én buiten het zwembad

Kinderfunctie

AED Helden is actief in het hele land, in de meest uiteenlopende branches. Ook in de zwembaden heeft hij een stevige voet aan de grond gekregen. Het belang van een AED in een zwembad wordt volgens Hordijk over de volle breedte onderschreven, net als de noodzaak van goed reanimeren, maar er blijft evengoed ook nog heel wat te wensen over. “De zwembranche is een kwetsbare sector, hoe hoog veiligheid ook overal in het vaandel staat.” Hij wijst onder meer op het vaak wisselende personeel, met name in vakantieperiodes. “Zeker in het hoogseizoen is een zwembad blij als de roosters weer zijn ingevuld. Dat was altijd al zo en op een krappe arbeidsmarkt meer dan ooit. Maar als team moet je er wel van op aan kunnen dat ook een stagiair of vakantiemedewerker goed weet waar de AED hangt en welke medewerker bij een calamiteit gealarmeerd moet worden.’’ Daarnaast deelt Hordijk zijn zorgen over het reanimeren van kinderen in zwembaden. “Het is mijn ervaring dat veel leveranciers en onderhoudspartijen van AED’s nogal luchtig doen over de richtlijnen voor het reanimeren van kinderen. Dat gebeurt toch heel weinig is de gedachte. Maar ik vind dat een AED, zeker in een zwembad, altijd moet zijn uitgerust met een kinderfunctie. Het inklikken van losse kinderpads is een extra handeling en vraagt tijd, dat in een situatie waarin elke seconde telt en elke gemaakte fout fataal kan zijn. De enige goede oplossing is een ingebouwde kinderknop. Je hebt dan geen losse onderdelen en dat is veel beter, zeker in een stressvolle situatie.”

Lees het hele interview met Stef Hordijk in ZwembadBranche #91