Zwemonderwijs: ‘overleven’ in Vietnam

Leren zwemmen… In Nederland een onderdeel van de cultuur en onmisbaar in een waterrijk land. Bijna ieder kind gaat op zwemles en verschillende Nederlandse organisaties blijven zich inzetten om de zwemveiligheid en -vaardigheid van de inwoners te verbeteren. Want ondanks dat al heel veel mensen kunnen zwemmen, verdrinken er jaarlijks nog altijd gemiddeld 80. En natuurlijk is iedere verdrinking er één te veel.

Vietnam

Vietnam is een land met meer dan 3.000 km aan kustlijn, duizend kilometers aan rivieren. Extreme getijden en overstromingen tijdens het regenseizoen maken Vietnam net als Nederland tot een waterrijk land. Om jezelf te kunnen redden wanneer je onverwachts te water raakt, is leren zwemmen ook hier dus van levensbelang. Bijvoorbeeld op weg naar school, tijdens het werken op en rondom het water (floating market) of om te overleven tijdens overstromingen. Maar helaas is de zwemles hier nog niet vanzelfsprekend en kunnen maar weinig mensen in Vietnam zwemmen. Dit resulteert in schrikbarend veel verdrinkingen, volgens het Ministry of Health Vietnam zo’n 16 per dag. De overheid is dan ook genoodzaakt om actie te ondernemen en dat gebeurt stap voor stap.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Overleven

In Nederland leren we zwemmen om zwemveilig en -vaardig te zijn en ons zo te kunnen redden in noodsituaties. Daarnaast vinden we zwemmen een leuke recreatieve activiteit en gaan we naar het zwembad voor onze gezondheid en vitaliteit. In Nederland is zwemmen al zo ver ontwikkeld, dat het niet alleen meer draait om te kunnen overleven. Dit in tegenstelling tot Vietnam. Het gaat hier niet om afstand zwemmen of om techniek. Als jij jezelf kan redden wanneer je in het water valt, op welke manier dan ook, dan kan je zwemmen!

Lees ook: Wat is zwemles geven toch leuk!

Plezier en passie

Sinds 2015 ben ik het avontuur aangegaan in het buitenland en dat heeft mij aan het denken gezet. Het heeft er ook voor gezorgd dat mijn interesse en waardering voor het vak is gegroeid. Ik besef dat ik, en alle andere zwemonderwijzers, ontzettend belangrijk zijn. En dat een zwemonderwijzer die met veel plezier en passie anderen veilig leert zwemmen, van grote waarde is. Kortom, een beroep dus dat van belang is en waar we trots op mogen zijn. Wij leren iemand een vaardigheid waardoor men zichzelf in veiligheid kunnen stellen. En natuurlijk ook plezier kan beleven in en rondom het water.

‘Zwemontwikkelingen’

Hier in Vietnam geef ik dan ook met veel trots zwemles aan kinderen, studenten en volwassenen. Wat begon met zelfstandig 1 keer in de week op zaterdagochtend 2.5 uur, is ondertussen uitgegroeid tot 18 uur in de week. Naast het geven van zwemlessen, coördineer ik ook sportdocenten in het verzorgen van zwemlessen waarbij veiligheid & kwaliteit voorop staan. Tevens richt ik mij op het bewustzijnsproces van de zwemouder. Mijn passie voor zwemles geven is een waardevol beroep voor mij geworden, waar ik mij dagelijks mee bezighoudt. Vietnam bevindt zich nog in het watergewennings proces en staat aan het begin van de ‘zwemontwikkelingen’. Ik vind het dan ook een uitdaging om de (lokale) mensen bewust te maken van het belang van veilig en vaardig leren zwemmen. En graag neem ik jullie in mijn blogs hierin mee.

Deze blog is geschreven door Saskia van den Bulk. Saskia is afgestudeerd als Sport & Beweegcoördinator en Oefentherapeut Mensendieck en sinds 2015 woonachtig in Azie. Momenteel verblijft zij in Vietnam en is zij actief als bewegingstherapeut, zwemcoördinator en (zelfstandige) zwemonderwijzer.


advertentie

VDH Watertechnology