23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Dit is waarom je het af en toe eens anders moet doen…

Eindeloos hetzelfde doen, je zou er soms gek van worden! Hetzelfde leven, dezelfde sport, hetzelfde voedingspatroon: de sleur des leven. Echt heel uitdagend is dit dus niet… En soms is dat ook eigenlijk helemaal niet erg, het geeft namelijk ook duidelijkheid. Maar in sommige gevallen kan een beetje variatie geen kwaad…

Groeien

Constant hetzelfde doen zorgt misschien voor meer rust, maar ook gewenning. Daarnaast zul je ook nauwelijks groeien, om te groeien heb je namelijk succesbelevingen nodig. En dus moet je jezelf blijven uitdagen. Ook in je leefstijl. Maar groeien betekent ook dat je oude gewoontes moet loslaten. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Wij mensen zijn namelijke gek op gewoontes en variatie toepassen vinden we vaak een beetje eng. Daarentegen is het wel zo dat wanneer je uit je comfortzone stapt er een wereld voor je open gaat. Alleen kan dit misschien een beetje eng zijn. Gelukkig kun je in het klein beginnen, met kleine stapjes.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Lees ook: Een zwemtraining of workout? Vergeet het herstel erna niet!

Herkenbaarheid….

Ook in de workout moet variatie zitten, anders wordt het saai en zal de training steeds minder effectief worden. Maar mensen houden ook van herkenbaarheid. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en kunnen de bewegingen steeds verder gaan perfectioneren. Dingen hetzelfde doen of regelmatig herhalen geeft duidelijkheid. Tijdens mijn 50+ lessen probeer ik dan ook zoveel mogelijk verschillende muzieknummers te gebruiken ter variatie. Maar vergeet ik om ‘Can’t Help Falling in Love’ van Elvis te draaien, dan krijg ik dit zeker wel te horen. En doe ik tijdens mijn zwemlessen de ‘dikke billen dans’ een keer niet, dan gaan mijn leskindjes protesteren. Herhaling kan dus ook leuk (en voor sommigen noodzakelijk) zijn.

…en variatie

Om lichamelijk en geestelijk te kunnen groeien, is het alleen wel belangrijk om te variëren. Het lichaam en de spieren wennen immers aan een beweging en worden uiteindelijk niet meer uitgedaagd om zich verder te ontwikkelen. Veelzijdig trainen en regelmatig veranderen, is de sleutel om meer resultaat te boeken. En het vermindert ook nog eens de kans op blessures. Het effect van variatie zie je bijvoorbeeld ook bij de doelstelling afvallen. Iemand die veel fietst, zal met deze vorm van bewegen weinig resultaten boeken. Het lichaam wordt niet meer uit balans gebracht, waardoor je ook weinig calorieën zult verbranden. Je moet dus bijvoorbeeld ook gaan zwemmen om het lichaam meer uit balans te halen. Om dit te compenseren wordt het lichaam gestimuleerd om zichzelf te verbeteren.

Een mix

Een mix tussen herhaling en variatie zou dus geweldig zijn. Onthoud dat het lichaam na ongeveer 6 tot 8 weken gewend is aan een beweging en er variatie zal moeten worden toegepast. Dit kan je zelf in een trainingsschema verwerken, maar ook met de Sportbibliotheek heb je variatie genoeg. Weten wat je doet is dus van groot belang, want je wil natuurlijk wel vooruit blijven gaan. ‘Blijf dus vooral variëren en daarmee jezelf ontwikkelen.’

Deze blog is gebaseerd op een blog van Michael van Houwelingen ‘Zwemmen met rugklachten’. Michael van Houwelingen is initiator van Eerlijk Sportadvies, een kennisplatform over sport, voeding en leefstijl en schrijft regelmatig over zwemmen.


advertentie

Dewi Online