Wat is zwemles geven toch leuk!

Laatst was ik in een bad in Uden. Na een middag kijken en praten ging ik super enthousiast en vol bewondering weer naar huis. Waarom? Zwemles heet daar’zwemplezierles’. Hulde voor die keus, want het plezier spat er vanaf. Ik zag alleen maar blije kinderen en lachende ouders. Om maar te zwijgen van het plezier bij de medewerkers. Alles ademde lol en plezier zonder dat het doel, leren zwemmen, uit het oog werd verloren.

Plezier

Twee dagen later stond ik zelf weer in het water, ik moest invallen in een onbekend bad voor de baby-peuterzwemles. Omdat ik doelmatigheid ongeveer heb uitgevonden (en het vaak een onprettige eigenschap van mijzelf vind) was ik goed voorbereid. Ik had oefeningen bedacht en weer even wat liedjes doorgenomen. Ik was van tevoren in het bad geweest, had een rondleiding gehad en wist precies wat ik kon verwachten. Aan de hand van de beschikbare materialen en ruimte had ik bedacht wat ik zou gaan doen in de lessen. Om verschillende redenen kwam er uiteindelijk van die voorbereide oefeningen weinig terecht, maar iedereen was gelukkig wel erg tevreden. We hadden veel plezier, zowel de ouders als de kinderen en dus ik uiteraard ook. Wat is zwemles geven toch leuk!

Energie

Waarom ik dit schrijf? Omdat ik hoop en wens dat we met ons allen plezier als kern van leren zwemmen gaan zien. Omdat ik er heilig in geloof dat wat je met plezier doet, je energie geeft. Omdat ik geloof dat leren met plezier motiverend werkt. Omdat ik ervan overtuigd ben dat wanneer je leert zwemmen met plezier, je ook blijft zwemmen als je eenmaal je diploma’s hebt behaald. Omdat ik weet dat zwemmen met je kinderen plezier oplevert en een positieve bijdrage levert aan de band tussen jou en je kind. Omdat ik weet dat zwemmen om fit te blijven echt snel resultaat biedt en dus plezier geeft. Omdat ik weet dat veel ouders graag hun kinderen diploma’s zien halen, maar nog best vaak moeite hebben daar plezier aan te beleven. Maar als je plezier hebt, is alles leuk. Als je plezier ervaart, maak je endorfine aan. Daar word je gelukkig van. Ik heb jarenlang wekelijks met een groep ouderen tussen de 50 en 95 jaar oud gezwommen en het was iedere les dikke pret. Kortom, bewegen in het water draait om plezier.

Lees ook: Houd het eerlijk en stop met klagen, zo houd je het gezellig tijdens de zwemles…

Let’s do it!

Laten wij als zwemonderwijzers de verantwoordelijkheid nemen om heel Nederland zwemveilig te krijgen en onszelf beloven dat dit gebeurt met heel veel plezier. In Rotterdam Zuid is een initiatief gestart om kinderen uit achterstandswijken gratis zwemles te geven. Ik heb beelden gezien, het plezier spat eraf. Bij de onderwijzers, de ouders en de kinderen. Het regent positieve reacties op het internet. Ik heb vorige week in de krant gelezen over collega’s in Amsterdam die mensen met zwemangst helpen en weer lol in zwemmen teruggeven. Laten we deze mooie voorbeelden volgen en onszelf voortaan beloven alleen nog maar plezier te hebben en heel veel lol te trappen in de zwemlessen. Iemand nog meer argumenten waarom zwemles en plezier een fantastische combinatie zijn? Ik hoor ze graag!

Nicolette van Mierlo is na 10 jaar zwemonderwijs en 25 jaar relatiemanagement in het bedrijfsleven voor zichzelf begonnen om zwembaden te begeleiden en trainen in gastvrij gedrag. Haar specialiteit is klanttevredenheid en communicatie.
EasySwim Peuter Survival