Zwembranche zoekt personeel! (2)

Nederland is positief over de werkgelegenheid, werkgevers verwachten een toename van personeel. Daarnaast daalt het aantal werkgevers dat moeite heeft om de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden. Geldt dit ook voor de zwembranche? Als je kijkt naar de vacatures is er heel veel werk. Onze vacaturesite wordt elke week aangevuld. Geen zorgen dus? Toch wel, het probleem zit hem in het vinden van personeel. Het blijkt niet zo makkelijk om de vacatures te vervullen. Werkgevers in de zwembranche vinden het lastig om werknemers te vinden. Hoe dat kan? Ligt dit aan het loon, de arbeidsomstandigheden, de opleidingen of aan het imago van onze branche? Wij vroegen zes spelers binnen de branche naar hun visie hierop. Eerder lieten wij de eerste drie aan het woord, nu volgen de overige andere 3 branchegenoten.

‘Altijd in het middelpunt van een plek waar iedereen plezier heeft’

Jeroen van de Water, werkgeversorganisatie WIZZ
In de kern komt het er vaak op neer dat kandidaten graag zoveel mogelijk vaste uren willen. In de praktijk is die wens meestal lastig te realiseren. Voor Jeroen van de Water, werkgeversorganisatie WIZZ, draait het in onze branche nu eenmaal om flexibiliteit en zijn de marges dun. “Met het aanbieden van een vast contract neem je als werkgever een financieel risico. Je moet oppassen om jezelf niet in de nesten te werken.” De arbeidsmarkt lijkt met de maand ingewikkelder te worden. Bij de instroom vanuit de sportopleidingen gaat het volgens Van de Water al mis. Lees verder.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees hier ook de andere visies: Zwembranche zoekt personeel (1)

‘Elke organisatie stuurt op een zo efficiënt mogelijke personele inzet’

Corine Persijn, exploitatiespecialist adviesbureau Praesentis
Volgens Corine Persijn begint het allemaal met het probleem inzichtelijk maken. Hoe? Door zo snel mogelijk een landelijke campagne op te starten waarin de aandacht wordt gevestigd op het grote aantal vacatures. Persijn ziet daarin een voortrekkersrol voor bijvoorbeeld de WIZZ, de werkgeversorganisatie voor zwembaden en zwemscholen. Ook waarschuwt ze voor al te hoge verwachtingen. “Wie nu een baan zoekt, kan overal werken. Een eenduidige oplossing is er niet. En de zoektocht naar goed opgeleide en gemotiveerde zwemonderwijzers is niet iets wat zich beperkt tot bijvoorbeeld krimpregio’s. Het is een landelijke trend.” Lees verder.

‘Kiezen voor verdieping én specifieke doelgroepen’

Robert Agelink, directeur Calo Hogeschool Windesheim
Hij schat in dat de meeste zwembaden een personeelsvraag op mbo-niveau hebben. Mede daardoor laten de baden volgens Robert Agelink kansen op nieuwe doelgroepen, vernieuwde kennis en extra omzet onbenut. Waar alles mee begint: elkaar leren kennen. “Misschien zijn wij voor de branche relatief onbekend. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat daar verbetering in komt.” Bewegen en sporten staat op Windesheim centraal in drie opleidingen. Na een gemeenschappelijk propedeusejaar kunnen studenten kiezen uit de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding, Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie of Sportkunde. ”In alle drie de opleidingen is het zwemmen stevig verankerd. Lees verder.


advertentie

XS2 voor Zwembaden