‘Het is eigenlijk net een voetbalteam waar iedereen ook op de juiste plek moet staan om te scoren’

Een zwembad heeft een maatschappelijke functie. Een bezoek aan Robert Lander, Algemeen Manager WoerdenSport Zwembaden, in zwembad Batenstein laat zien dat WoerdenSport daar een mooi voorbeeld van is. “Voor ons is het zwembad een ontmoetingspunt voor iedere bewoner.” Maar het zwembad is niet alleen voor de inwoners, het is ook mede mogelijk gemaakt door de inwoners. Sinds 2015 worden de zwembaden het Batensteinbad in Woerden en Recreatiecentrum H2O in Harmelen beheerd door Stichting WoerdenSport, een non-profit organisatie.

Burgerparticipatie

Om het geheel in goede banen te leiden is er een bestuur, raad van toezicht en een kring van adviseurs aangesteld. Zij houden zich bezig met het reilen en zeilen van het zwembad Batensteinbad en Recreatiecentrum H2O. Verder stelde de gemeente als voorwaarde dat de burgers moeten participeren en dus de mogelijkheid moeten hebben om hun steentje bij te dragen. En zo geschiedde. Lander: “Wij willen met de zwembaden graag iets teruggegeven aan de maatschappij en iets neerzetten waar de bewoners behoeften aan hebben. We hebben daarom ook de burgers gevraagd hoe men het zwembad graag ziet en blijven hen vragen om mee te denken.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Buiten én binnen

Met dit als uitgangspunt is men begonnen met de realisatie van de zwembaden zoals deze er nu uitzien. Maar ook buiten is een terrein gerealiseerd. Het omvangrijke BatensteinBuiten is een spetter-, sport- en speelplaats en grenst aan het zwembad. Het omvat een waterspeeltuin met verwarmd water en een 12 holes midgetgolfbaan. Maar ook een klim- en klauterplaats, een kabelbaan en koersbalveldjes. En dan is er nog een sportplein met onder andere fitness activiteiten. De toegang is gratis. Lander: “Het terrein hebben we gerealiseerd middels crowdfunding en sponsoring door bedrijven. In ruil hiervoor konden bedrijven kiezen uit verschillende sponsorpakketten met onder meer vermelding op de Wal of Fame en vrijkaartjes. Van buiten kun je het horeca gedeelte bereiken, veel bezoekers nuttigen dus wat tijdens hun verblijf en dat levert ons natuurlijk wat op.” En met deze horeca inkomsten wordt het onderhoud van BatensteinBuiten bekostigd.

Gastvrijheid

Wat direct opvalt in Batenstein is de horeca, je kunt duidelijk zien dat hier extra aandacht aan is besteed. Lander beaamt dit meteen. “We wilden uiteraard een zwembad waar het fijn vertoeven is in het water, maar zeker ook een horeca waar je graag nog even zit. Het is een trekpleister voor veel bewoners uit de regio.” Volgens Lander is het een manier van omdenken. “Je bent gauw geneigd om de horeca als sluitstuk te zien, maar bij ons vormt het juist het kloppend hart. We willen graag dat gasten zich welkom voelen in het zwembad, maar zeker ook in de horecagelegenheid. De horeca is daarom ook altijd open.” De gastvrijheid zie je ook duidelijk terug in de uitstraling. Het is een sfeervolle gelegenheid waar men nog gezellig wat lekkers kan eten of drinken, maar waar ook ouders ontspannen kunnen wachten op hun kind en tussentijds nog even op hun laptop kunnen werken.

Lees meer over Woerden Sport Zwembaden in ZwembadBranche #62


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier