‘Zwem je mentaal sterk’: beter zwemmen door jezelf te leren kennen

Intens genieten van het zwemmen, dat gunt Marjon Huibers iedereen. Maar hoe leuk zwemmen ook is, dat gaat niet altijd vanzelf. Zwemmen is een technische sport, maar ook mentaal vraagt het de nodige aandacht. Het trainen van je lichaam en ook je hersenen maakt zwemmen daarom nog leuker. Marjon heeft als zwemcoach met haar achtergrond als sportpsycholoog al veel zwemfans beter zien worden door het sterken van lichaam en geest. In haar boek ‘Zwem je mentaal sterk’ vertelt zij hoe je meer haalt uit zwemmen én daarmee ook uit het leven.

Mentale veerkracht

Mentale veerkracht is een veelgehoord begrip in een tijd waarin ons incasseringsvermogen nogal op de proef wordt gesteld. Marjon weet als sportpsycholoog als geen ander hoe belangrijk veerkracht is. “Ik heb de volle overtuiging dat je sneller en meer leert als je aandacht hebt voor waar je mee bezig bent. Als je jezelf traint om flexibel te zijn en onderscheid weet te maken tussen waar je wel en geen invloed op hebt.” Dat laatste komt volgens zwemfan Marjon zeker buitenwaterzwemmers goed van pas. “Als je zwemt in buitenwater weet je dat er allerlei invloeden van buitenaf zijn zoals stromingen, wind, je mede zwemmers, het zicht. Als je jezelf niet leert om je te blijven focussen, laat je je veel te veel beïnvloeden door factoren waar je geen invloed op hebt. Wat ten koste gaat van je prestatie en dus ook van je zwemplezier. Als het even niet gaat zoals je wil, leer daar dan mee om te gaan.” Waarmee Marjon vooral ook wil benadrukken dat je moet leren van jezelf en dat kan alleen als je weet hoe je in elkaar zit.

Lees ook: Individualisering van de sport? Zo houd je banenzwemmen leuk!

Meer uit jezelf halen

Hoe Marjon als zwemcoach al veel zwemfans hierbij heeft geholpen, beschrijft zij in haar boek. Het debuut van Marjon is een pageturner, op een prettig leesbare manier helpt Marjon je om meer uit je sport te halen. Maar dat niet alleen, ook om meer uit jezelf te halen. ‘Zorg dat je eigen gedachten niet in de weg komen te staan van je doel’, schrijft Marjon en hiermee constateert zij ook treffend dat je daar ook iets aan hebt in je niet-sportleven. Gebaseerd op de sportpsychologie beschrijft Marjon een vijftal thema’s, allemaal met oefeningen om het ook in de praktijk te kunnen brengen. Van de baas zijn over afleiding, het accepteren van tegenslagen tot het omarmen van angst. Maar bovenal gaat het Marjon om het beleven van plezier aan zwemmen wanneer je serieus met je passie omgaat. “Van jongs af aan geniet ik van zwemmen, maar gaandeweg heb ik wel geleerd er anders tegenaan te kijken. Mijn hobby als het ware professioneel aan te pakken, zodat ik er nog meer van kan genieten.” Ze verwacht het ook van haar cursisten. “Mensen moeten het zich echt eigen maken. Als mensen aan mij vragen of zij een wetsuite aan moeten, antwoord ik standaard dat zij die afweging zelf moeten maken. Jij gaat het water in en jij moet ook weer terug en dus moet je zelf leren wat voor jou wel en niet werkt.” Het is een mooi voorbeeld van de kern van het verhaal van Marjon: leer serieus om te gaan met je sport.

Jong en oud

Onder volwassenen lijkt het zwemmen in buitenwater aan populariteit toe te nemen en Marjon voorziet dan ook een grote behoefte aan zwembadwater om te trainen. “Al voor corona merkte je dat er veel animo was en in coronatijd is het alleen maar toegenomen. Ik krijg dan ook veel aanvragen van mensen die graag begeleid willen worden. Mensen die graag serieus met hun sport bezig willen zijn en willen oefenen om steeds een beetje beter te worden.” Daarbij ziet Marjon ook kansen voor de jeugd. “Voor de gemeente Amsterdam heb ik meegewerkt aan openwaterzwemles en bij de Reddingsbrigade voor reddend zwemmen. Het is voor de zwemveiligheid echt belangrijk dat wij onze kinderen dit leren.” Daarnaast ziet Marjon dat kinderen het ook erg leuk vinden. “Het is echt genieten om te zien dat zij vreugde beleven aan het zwemmen. Het is daarom ook zo belangrijk dat kinderen spelenderwijs leren zwemmen. Het doel is zwemveiligheid, maar het is vooral ook erg leuk. Toch geweldig als meer kinderen zo blijven zwemmen.” Specifieke trainingen voor de jeugd om in buitenwater te zwemmen ziet Marjon dan ook zeker als een mooie nieuwe uitdaging voor de zwembranche. “In mijn ogen is hoe je met je sport omgaat een way of life. ‘Zwem je mentaal sterk’ maakt dat je niet alleen meer uit je sport haalt, maar ook uit je leven. En daar kun je natuurlijk niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Splash Software