Individualisering van de sport? Zo houd je banenzwemmen leuk!

Mensen willen tegenwoordig graag het liefst alleen sporten op een tijd dat het hen uitkomt. Om het zwembad interessant te houden, zullen we hier meer aandacht aan moeten besteden. Banenzwemmen is bijvoorbeeld bij uitstek een sport die past bij de individualisering. Maar als je kijkt naar het banenzwemmen dan bestaat natuurlijk de kans dat sommigen dat op een gegeven moment saai gaan vinden. Geen verandering van landschap, het enige wat je ziet zijn de lijnen en het einde van het zwembad. Steeds maar weer hetzelfde. En dat moet natuurlijk worden voorkomen, saai is zo 2016… Maar hoe maak je het dan aantrekkelijker? Op Proswimwear las ik een paar tips die zorgen voor afwisseling en verveling voorkomen.

 1. Voeg intervallen toe
  Door het tempo op te frissen, word je een sterkere zwemmer en komt er meer variatie in de training. De combinatie van harde inspanningen en herstelperioden (bijvoorbeeld een reeks sprints van 100 meter gevolgd door 30 seconden rust) zal helpen om uithoudingsvermogen op te bouwen.
 2. Doe een medley
  Wissel een rugslag, vlinder of schoolslag af met freestyle. Doe een ‘medley’ van alle slagen. Of kies in vedergeval een andere slag om regelmatig mee af te wisselen en zo ook verschillende spieren aan het werk te zetten.
 3. Focus op techniek
  Wees je bewust van je bewegingen en concentreer je op het verbeteren ervan. Probeer na te denken over het verlengen van de slag gedurende een paar banen en focus vervolgens op de ademhaling.
 4. Luister naar muziek
  Download een waterdichte MP3-speler en maak een afspeellijst voor de duur van de training. Pas het tempo van de muziek aan de geplande training aan: begin langzaam voor bij de warming up en voer het tempo op.
 5. Tel de slagen
  De beste zwemmers zijn zeer efficiënt, ze bedekken sneller de lengte van het zwembad omdat ze bij elke slag verder reiken. Tel dus het aantal slagen per baan en werk aan het verlagen van dat aantal.
 6. Doe het samen
  Ga zwemmen met een zwemmaatje, neem deel aan een zwemgroepje, betrek de instructeurs in het zwembad. Het kan handig zijn om de feedback van iemand anders te krijgen en samen zwemmen kan de eenzaamheid tegengaan. Het hebben van een trainingsmaatje of iemand die je wist als je er niet bent maakt vaak ook dat je minder snel een training overslaat.
 7. Mediteer
  Gebruik de tijd om na te denken over dingen waar je in de de dagelijkse praktijk niet aan toekomt. Mediteer, ontspan en zie het als ‘me-time’. Even geen collega’s, deadlines, telefoon, social media, gezin.

Lees ook: Individualisering sport biedt nieuwe kansen zwembranche


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
advertentie

VDH Watertechnology