‘Zo sport Nederland’: Aantal sporters nog niet op niveau van voor corona, populariteit zwemmen in 2022 toegenomen

Vorige week berichtten wij over de resultaten van de Leefstijlmonitor waaruit bleek dat het aantal Nederlanders dat voldoet aan de beweegrichtlijn is afgenomen. Gisteren publiceerde NOC*NSF ‘Zo sport Nederland’ met de belangrijkste trends en ontwikkelingen in sportdeelname 2022 en constateerde dat het aantal sporters nog niet op het niveau is van voor corona. Men maakt zich daarover zorgen: komt deze groep nog terug? Sterker nog, het aantal sporters moet juist omhoog. Voor een vitaal Nederland is sportdeelname bij jong en oud cruciaal. Maar hoe staat het ervoor bij de zwembranche?

Tweedeling

Door de beperkende coronamaatregelen voor met name de binnen- en groepsport steeg tijdens de pandemie het aantal Nederlanders dat alleen sportte en daalde het aantal mensen dat in verenigingsverband sportte of bij commerciële binnensportaanbieders. Inmiddels zijn alle maatregelen alweer een jaar opgeheven en kan er volop worden gesport zonder rekening te hoeven houden met corona. Maar zo’n 700.000 Nederlanders die voor de pandemie wekelijks sportten, doen dat nu niet meer. Met name het sporten in de leeftijdscategorie 13-18 jaar en onder lager- of middelbaar opgeleiden blijft achter. De NOC*NSF vreest dat hiermee de tweedeling in de maatschappij ook zichtbaar wordt in de sportsector.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Bron: NOC*NSF

Meest beoefende sporten

De binnensport heeft in 2022 veel sporters teruggekregen. Maar hiermee is nog niet het niveau bereikt van voor corona en dit geldt voor zowel de jeugdige als de volwassen binnensporters. Nadat er in 2020 en 2021 ongeveer 2 miljoen sporters minder waren die deelnamen aan binnensporten, steeg dit aantal in 2022 met 1,2 miljoen. Voor de zwemsport zien we ook een sterke stijging in 2022 ten opzichte van 2021. Met een grote groei van bijna 350.000 sporters, stijgt zwemmen in de top 10 van meest beoefende sporten van de 6e naar de 4e plek. In de top drie staat fitness op één, wandelen op twee en hardlopen op drie. Waarbij het aantal wandelaars en hardlopers dit jaar is gedaald. Deze ‘coronasporten’ kenden net als wielrennen, fitness in de buitenlucht en skeeleren een daling door het opheffen van de coronamaatregelen. Opvallend is daarbij dat de sterke stijging van de zwemsport vooral is te zien bij vrouwen, hier staat het nu op plek drie in de top 10 na wandelen op één en fitness sop twee. Bij de heren is fitness (1), wandelen, (2) voetbal (3), hardlopen (4) en wielrennen (5) populairder. Ook voor de jeugd geldt dat sporten die tijdens de coronajaren relatief minder beoefend konden worden, zoals gymnastiek, zwemmen, voetbal, judo en vechtsporten een stijging laten zien in 2022.

Bron: NOC*NSF

Manier van sporten

Duidelijk is dat de manieren van sporten die in de twee coronajaren door allerlei maatregelen flink beperkt werden in 2022 weer vaker werden gedaan, maar het is nog niet terug op het oude niveau. Dit komt mede doordat de algehele sportdeelname nog niet op het oude niveau is. In 2022 sportte 35% van de inwoners van Nederland alleen en ongeorganiseerd, wat een daling betekent van 4%-punt ten opzichte van 2021. Maar het sporten als lid van een sportvereniging en bij een commerciële aanbieder is ondanks de stijging ten opzichte van 2021 nog niet op het niveau van voor corona. Vooral in de leeftijdsgroep van 13-18 jaar en onder laag- en middelbaar opgeleiden blijft het aantal achter. Daarbij zien we bij de KNZB zelfs een daling van het aantal leden ten opzichte van 2021 met bijna 5%.

Lees ook: Sportakkoord II ondertekend: Nederland moet echt (meer) gaan bewegen

Bron: NOC*NSF

Sportplezier

Een belangrijke voorwaarde voor sportdeelname is plezier. Hoe meer plezier wordt ervaren, hoe groter de kans dat mensen blijven sporten. Als het gaat om gemiddeld sportplezier zien we na een dipje in 2020 een stijgende lijn in 2021 die doorzet in 2022 waarmee het weer op het niveau zit van 2019 en dus voor corona. Opvallend is dat het aantal sporters die sporten bij een sportvereniging en aangeven plezier in het sporten te hebben is geroeid na de coronajaren, terwijl het sportplezier bij sporters bij commerciële sportaanbieders gelijk is gebleven ten opzichte van voor corona. Verder blijkt uit het onderzoek dat vooral actieve sporters ervaren meer sportplezier dan af en toe sporters, net als sporters die samen sporten (in groepsverband of als lid van een sportvereniging).

Over het rapport ‘Zo Sport Nederland 2022’ van het NOC*NSF

Het rapport van het NOC*NSF maakt gebruik van het NOC*NSF Sportdeelname Index (SDI). De sportdeelname van Nederlands wordt sinds 2013 elke maand gemeten onder Nederlandse inwoners van 5-80 jaar.

Kijk hier voor meer informatie en resultaten


advertentie

Dewi Online