Zo maak je mooie foto’s in het zwembad met je smartphone

Bij het vastleggen van foto’s in zwembaden opent zich een unieke wereld voor (smartphone)fotografen. De combinatie van water, licht en beweging creëert een uitdagende sfeer voor fotografen van alle niveaus. Of je nu een professionele fotograaf bent die zijn zwembadfotografie wil verbeteren of een enthousiaste amateur die net begint, er zijn verschillende essentiële aspecten om in overweging te nemen om het beste uit je zwembadfoto’s te halen. Fred van Eck maakt regelmatig foto’s in zwembaden en deelt graag enkele tips.

Toestemming vragen

Zorg er ten eerste voor dat je toestemming hebt om te fotograferen op de locatie en volg alle regels en voorschriften met betrekking tot zwembadgebruik. Je mag niet zomaar iemand in een close-up op de foto zetten zonder dat daar -bij voorkeur schriftelijke- toestemming voor gegeven is. Zeker als er kinderen op de foto gezet worden, moet je dit goed regelen. Tenzij het natuurlijk je eigen kinderen zijn.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Licht en tegenlicht

Licht is essentieel in zwembadfotografie en het tijdstip van de dag beïnvloedt de kwaliteit en sfeer van je foto’s. Vroeg in de ochtend of laat in de middag, wanneer de zon lager staat, biedt het mooiste natuurlijke licht met zachtere schaduwen. Maar experimenteer vooral ook met verschillende tijdstippen. Let wel op tegenlicht bij zwembaden met grote ramen en corrigeer dit door op het scherm van je smartphone aan te geven waar de belichting op moet focussen. Op bewolkte dagen heb je het voordeel van minder tegenlicht en vrijwel geen schaduw of overbelichte delen in je foto. Verder is het belangrijk rekening te houden met waterreflecties. Gebruik een polarisatiefilter om deze te verminderen, draai hiervoor aan het filter.

Compositie

Zwembaden bieden vaak een scala aan interessante compositorische mogelijkheden. Gebruik lijnen, vormen en patronen die worden gecreëerd door de architectuur van het zwembad, zoals randen, tegels en de interactie tussen water en licht. Probeer het zwembad als een frame te gebruiken om je onderwerp te benadrukken of gebruik de reflecties op het wateroppervlak voor creatieve effecten. Zelfs bij het maken van een leuke foto moet je rekening houden met de compositie. Zelf fotografeer ik vaak op de telestand 1x of 3x (als jouw smartphone dit ook heeft) omdat je dan het onderwerp isoleert van de omgeving.

Lees ook: Social proof: bouw vertrouwen en versterk jouw merk met testimonials

Beweging

Water voegt dynamiek toe aan foto’s. Leg de beweging van zwemmers vast met een snellere sluitertijd voor scherpe actie of experimenteer met een langere sluitertijd voor artistieke bewegingsonscherpte. Je smartphone stelt dit meestal automatisch in. Mocht je een zogeheten PRO-stand op je smartphone hebben, kun je zelf experimenteren. Voor scherpe actiefoto’s met je smartphone is wel veel licht nodig, anders loop je het risico op bewegingsonscherpte. Overweeg in weinig licht de ISO-stand te verhogen, deze treft je aan in de PRO-stand,maar houd er rekening mee dat dit meer ruis in je foto’s kan veroorzaken. Maar bovenal geldt: oefening en doorzettingsvermogen zijn key.

Bescherm je apparatuur

Bij het fotograferen in een zwembad is het belangrijk om je smartphone of camera te beschermen tegen water. Gebruik waterdichte behuizingen of zakken voor je smartphone of overweeg een waterdichte camera als je veel onder water wilt fotograferen. De nieuwste smartphones zijn bijna allemaal spatwaterdicht of kunnen zelfs kort onder water gehouden worden. Check dit wel even voordat je dit gaat uitproberen.

Experimenteer

Het zwembad biedt een perfecte omgeving om te experimenteren met creatieve technieken. Probeer te spelen met reflecties, onderwateropnamen, spatten van water en andere ongewone hoeken of standpunten om unieke en boeiende beelden te creëren. Maak altijd meerdere opnames. Tijdens mijn workshops roep ik altijd ‘één foto is geen foto’. Dan weet je zeker dat de gewenste foto er altijd wel bij zit.

Nabewerking

Na het maken van je foto’s is het belangrijk om ze te bewerken om het beste resultaat te krijgen. Pas de belichting aan, verbeter de kleuren, verwijder ongewenste objecten en verbeter de algehele compositie indien nodig. Wees echter voorzichtig dat je niet te ver gaat in de bewerking, zodat de natuurlijke uitstraling van de zwembadomgeving behouden blijft.

Succes!

Fotograferen in een zwembad biedt een unieke kans om creatieve en boeiende foto’s te maken. Het vergt echter aandacht voor veiligheid, begrip van licht, compositie en het juiste gebruik van apparatuur om het beste resultaat te bereiken. Dus, duik in deze opwindende wereld van zwembadfotografie en laat je verbeelding de vrije loop om de leukste of mooiste beelden vast te leggen die de sfeer van deze omgeving weerspiegelen.

Kijk voor nog meer tips van Fred op de site van Eckkies. Als je na het volgen van deze tips nog meer wilt weten kun je zelf of met jouw team een cursus smartphonefotografie volgen.


advertentie

Dewi Online