23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Hoe gekker, hoe beter? Nee, en geluk dwing je ook niet af…

De meest inspirerende werkplek, hoe ziet die eruit? Hoe zorg je dat medewerkers gelukkig zijn? De schrijvers van Corporate Rebels gingen op onderzoek uit. Zij bezochten een jaar lang bedrijven over de hele wereld. Steeds op zoek naar het ultieme recept voor werkgeluk. Maar al snel kwamen zij erachter dat kosten nog moeite sparen niet heiligmakend is. Sterker nog het levert niks op. Een shortlist van de meest gemaakte fouten.

 • Hoe gekker hoe beter? Nee dus.
  High-fives, tafelvoetbal om te ontstressen, bijzonder hangplekken om te chillen, open space offices om te verbinden of andere opvallende zaken verhogen niet het werkgeluk. Het is oppervlakkig en de vreugde is van korte duur. Volgens de auteurs wordt hiermee voorbij gegaan aan het werkelijk verbeteren van niet-inspirerende werkplekken. Want onder het motto hoe gekker hoe beter sla je de plank volledig mis.
 • Geluk dwing je af? Ook niet.
  Niemand zal ontkennen dat zij gelukkig willen zijn op hun werk. Werk en privé zijn steeds minder gescheiden werelden, zowel voor thuis als op het werk ligt de lat dus hoog. Maar wat blijkt, hoe meer je de nadruk op legt op ‘werkgeluk’, hoe minder het werkt. Zoals voor zoveel dingen geldt, je dwingt het niet af. En hoewel men wel eens zegt ‘Geluk dwing je af’, helaas ook geluk dus niet. En een geluksgevoel opleggen aan een hele organisatie is volgens de auteurs al helemaal onmogelijk.
 • Wil jij meer weten over de gelukkige medewerker? Kom naar de workshop ‘Medewerker gelukkig? Klant tevreden!’ tijdens het ZwembadBranche Congres


  Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier. • Iedereen wil hetzelfde. Weer niet…
  Er wordt vaak toegewerkt naar een ideaalbeeld: een plek waar alles goed is en waar iedereen zichzelf mag zijn. Maar tegenslagen (pardon uitdagingen), strijd en conflicten houd je niet tegen. Ook niet op de werkvloer. Het kan nou eenmaal niet altijd leuk zijn. En dus ontdekten de auteurs dat je op een werkplek niet alleen positieve emoties moet kunnen ervaren, maar ook negatieve. Het is er nou eenmaal niet altijd ‘fantastisch’.

Wat dan wel?

Maar wat hebben de auteurs dan ontdekt dat je wel moet doen? Eigenlijk heel eenvoudig: vraag de werknemers naar hun eigen ideeën over de inrichting. Onder welke omstandigheden werkt men het prettigst? Ook hierin zijn we niet allemaal hetzelfde. Zo wilden bij een ministerie de ambtenaren kleurrijke ruimtes met licht en de IT-afdeling een kamer zonder ramen. Een rondvraag kan dus zeker wel belangrijke informatie opleveren. Een gelukkige werkplek begint dus simpelweg met de vraag: waar word jij gelukkig van?