HIIT, AquaBootcamp, of is het AquaPower? Aqua Total Max? AquaPLUS? Hoe je het ook noemt, het doel is wellicht hetzelfde: de deelnemers willen ‘helemaal kapot’ het zwembad uitkomen. Total loss, maar uiteraard wel blessurevrij! En daar heb ik nog wel eens mijn twijfels bij. Oftewel: ‘een blog over het absurde van trainen op de kant’. We hebben water, gebruik dit water dan ook alsjeblieft…
Ongelukken
Ik hoor vaak ‘ik zoek op YouTube naar ideeën voor oefeningen in mijn lessen’. Ai, daar schrik ik nogal van. Ik mag toch wel aannemen dat je ook goed nadenkt over de oefeningen dan? Als ik op YouTube kijk, zie ik nogal vaak dingen passeren waarvan ik denk ‘daar komen ongelukken van’. En helaas dat is ook vaak zo. Oefeningen op de kant zijn natuurlijk meer dan gewoon gevaarlijk. Een harde smakkerd is zo gemaakt. Je zal het als lesgever maar op je geweten hebben. Of dat je de deelnemer op blote voeten laat springen (al dan niet op een mat) in een badpak, in een omgeving van een 30+ graden. Dat kan niet gezond zijn.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
‘Koekoek-effect’
Hilarisch vind ik het als ik dan na 3 sprongen de deelnemer zijn badpak uit zijn.. zie halen. Je snapt vast wat ik bedoel. Dit noemen wij ook weleens het ‘koekoek-effect’. Ook te zien bij het maken van crunches op de kant. Niet echt ‘florissant’ te noemen. Een badpak is dan ook niet het beste sportpak voor deze lessen. Soms zie ik mensen zelfs in bikini’s verschijnen. Als je gaat sporten bij een fitness doe je wel een goede sportBH aan, heb je goeie schoenen, is de zaal ongeveer 16 graden met een goede sportvloer. Alles voor een goede trainingsomgeving. Hetzelfde geldt voor het zwembad.
Lees ook: Hoe bereid jij een aqua work out voor? Kataqua geeft 6 tips!
Kleding
Sporters op de matten op het water hebben het beter voor elkaar: veelal hebben ze een sportbeha aan, al dan niet met tanktop erboven, een ¾ broek voor bescherming van de knie. De mat is qua antislip-laag vrij zacht en als je valt, val je tenminste IN het water. Dan kan je echt goed trainen. Die oefenstof is weliswaar totaal anders dan in het water bij de aquafitness, maar dat kan wel. Daar horen wel de burpees, mountainclimbers en crunches. Niet op de kant. Een andere optie is de vele materialen bij het AquaFitnessCircuit: allemaal bedacht voor een optimale training IN en OM water heen. De zwembadrand alleen kan ook al een goeie zijn, maar een triceps push up bijvoorbeeld doe je daar dan weer niet.
Blijf bij het water
‘Ja, maar ik doe het altijd zo en het gaat goed, de mensen willen dat!’ Men vindt alles leuk als jij het leuk kan aanbieden. Zij denken niet ‘ik sta hier in mijn badpak op blote voeten burpees te doen in een warme omgeving die ook nog eens glad is’. Niet doen dus, ga het water in. Water heeft de meest optimale condities: je kan per seconde je weerstand aanpassen, je kracht en snelheid veranderen, je beoogde spiergroep prikkelen en je oefenstof afwisselen. Jij hoeft alleen maar te coachen: motiveren, aansturen, uitdagen is de kunst. Materialen erbij? Natuurlijk. Maar zet ze dan goed in. Dumbells en noodles werken alleen tegen bij het naar beneden werken, bij elastieken hangt het af van het ankerpunt. Gewichtjes hebben niet echt veel effect, dus die kun je beter weglaten. Genoeg te verzinnen dus. Mits je bij het water en je doel blijft…
Deze blog is geschreven door Katrien Lemahieu