Save the date - ZwembadBranche Dag

Nederland beweegt minder: wij zijn straks heel hard nodig!

Het werd al vaak genoemd, maar lijkt er nu echt te komen. De avondklok. Er is veel over te doen, staat de zwaarte van de maatregel in verhouding tot de effectiviteit ervan? KNVB en NOC*NSF luiden de noodklok: houd rekening met ons beweeggedrag. Men vreest dat we anders minder gaan bewegen. Dat terwijl juist nu bewegen zo belangrijk is én het ook nog eens blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders de afgelopen weken minder heeft gesport door de tweede lockdown. De stimulerende werking van een sportaanbieder en -faciliteit is groot. Het moge duidelijk zijn, wij zijn straks weer heel hard nodig.

Actief transport

De KNVB en NOC*NSF verwachten dat een vroege avondklok ervoor zorgt dat de sportdeelname onder Nederlanders verder keldert. Uit een nieuwe meting binnen het onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ van Ipsos in opdracht van NOC*NSF blijkt dat 44% van de Nederlanders de afgelopen weken minder heeft gesport door de coronamaatregelen en de tweede lockdown. Vooral kinderen, jongeren en 65-plussers zijn gestopt sinds december. Volgens Noor Willemsen, Specialist Fit & Gezond bij Kenniscentrum Sport & Bewegen komt deze teruggang onder meer doordat men niet meer kan sporten bij een beweegaanbieder. “We kunnen gaan fietsen en wandelen, maar de georganiseerde sport heeft de voorkeur.” Een ander nadelig effect is het thuiswerken, hierdoor nam het actief transport van huis naar werk af. “We lopen niet meer naar de trein en ook niet van de parkeerplek naar kantoor. Het loopje naar het koffiezetapparaat is er niet meer, net als naar de kantine. Het zijn kleine bewegingen waar wij niet over nadenken, maar wel degelijk effect hebben.”

Immuunsysteem

Wel is een derde van de Nederlanders zich nu bewuster van zijn of haar beweeggedrag. Volgens Noor is dat te verklaren doordat vastgesleten patronen zoals eerder genoemd zijn doorbroken. “Doordat we niet meer naar de beweegaanbieder of het werk kunnen, worden we gedwongen om over ons eigen gedrag na te denken.” Hoewel dit heel belangrijk is, benadrukt Noor dat daarmee het succes niet is verzekerd. Daadwerkelijk in actie komen is natuurlijk cruciaal en dat biedt kansen voor de beweegaanbieders. “Mensen worden nu dagelijks geconfronteerd met het belang van een goede gezondheid.” Natuurlijk kun je nu niet zoveel, maar als zwembad kun je daar straks wel op inspelen. “Je kunt hen helpen om die stap straks echt te zetten en te gaan werken aan een nieuwe leefstijl. Ook is bewezen dat bewegen het immuunsysteem bevordert, al na de eerste beweegactiviteiten. Dit betekent dat ook zwemmen je straks kan helpen om je weerstand te verbeteren en je weerbaarder te maken tegen een virus. Voor veel mensen kan dit nu een motivatie zijn.”

Lees ook: Neemt je conditie af nu je niet kunt zwemmen?

Samen

Noor benadrukt dat er steeds meer aandacht is voor preventie en een gezonde leefstijl. “Benader als het mogelijk is de huisarts om aan te geven wat je kan bieden. Denk ook aan buurthuizen, laat weten wat de voordelen van zwemmen zijn.” Daarnaast kan de buurtsportcoach een rol spelen. “De overheid investeert in buurtsportcoaches om Nederland in beweging te krijgen. Vooral in deze coronatijd kunnen zij een grote rol spelen.” In elke gemeente is het anders georganiseerd, maar het doel is overal hetzelfde. “Als verbinder zijn zij vaak nauw betrokken bij meerdere organisaties en de klant waar het uiteindelijk om gaat. De ideale partner om zo gerichter te kunnen samenwerken met het lokale netwerk.” Daarnaast biedt het lokale sportakkoord aanknopingspunten. “De overheid heeft geld beschikbaar gesteld om iedereen in een veilige, gezonde omgeving met plezier te kunnen laten bewegen. Men wil de samenwerking tussen verschillende partijen stimuleren om op lokaal niveau een passend aanbod te realiseren. Daarin mag zwemmen niet ontbreken.”

Hard nodig

Noor is blij met de aandacht voor bewegen, maar er is zonder twijfel nog veel te doen. “Voor de coronacrisis voldeed de helft van de mensen aan de beweegrichtlijnen, dat is te weinig.” Het coronavirus heeft laten zien hoe belangrijk bewegen is voor onze algehele gezondheid. Het blijven bewegen is nu meer dan ooit belangrijk voor onze gezondheid. Tevens is gebleken dat een sportaanbieder van grote waarde is om mensen in beweging te krijgen. “Voor de beweegsector, en dus ook de zwembranche, een unieke kans om mensen straks over de streep te trekken en om vervolgens al die mensen ook na corona in beweging te houden.” Zodra de zwembaden weer veilig en verantwoord open mogen, is er dus veel te doen. Het moge duidelijk zijn, de zwembaden en zwemscholen zijn straks weer heel hard nodig.
Normec