Hele jaar door buiten zwemmen: nieuwe trend voor het buitenbad?

Geen versoepelingen. Maar ook geen aanscherpingen. Zwemles mag dus nog steeds én zwemmen in het buitenbad. Binnen de huidige coronamaatregelen mag je al geruime tijd in de buitenlucht individueel sporten. Reden dat ook steeds meer buitenbaden buiten het ‘normale’ buitenbadseizoen open zijn gegaan. Het De Mirandabad was het eerste bad dat dit jaar de deuren niet heeft gesloten en ook in de winter open bleef. Hierna volgenden steeds meer buitenbaden en inmiddels kun je op vele plekken buiten een duik in het zwembad nemen. Nu sporten veel beperkingen kent, is de animo groot. Is hier sprake van een ‘corona-effect’ of een nieuwe trend? Saskia Schakel (De Mirandabad), Sylvia Bakker (Vereniging Flevoparkbad) en Age de Jong (Aquacentrum Den Helder) delen hun visie.

Saskia Schakel | De Mirandabad

Saskia schakel stond juli vorig jaar bij haar aanstelling meteen voor een uitdaging. “De zwembaden waren toen gelukkig open, maar met alle beperkingen was het evengoed verre van ideaal.” Maar Schakel ging de uitdaging graag aan. “Op momenten dat het tegenzit, kijk ik juist graag naar mogelijkheden. Waar liggen de kansen?” Al snel was het duidelijk voor Schakel dat zij het buitenbad wilde openhouden. “Net als voorgaande jaren gaven zwemmers ook nu aan dat zij graag langer door wilden zwemmen in het buitenbad. Aangezien de capaciteit van het binnenbad beperkt was en er ook zwemmers waren die vanwege de besmettingsrisico’s liever buiten zwemmen, kon ik mij daar heel goed in vinden.” Het zwembad heeft altijd al een maatschappelijke functie, maar zeker dit jaar wilde Schakel hiermee ook het voornemen van de stad om dit zware jaar voor de inwoners te verlichten kracht bij zetten. Lees verder.

Lees ook: Nederland in de ban van een koudegolf: blijft het buitenbad open?

Sylvia Bakker | Vereniging Flevoparkbad

Sinds 2018 is Sylvia Bakker-Kempen voorzitter van de Vereniging Flevoparkbad, één van de buitenbaden van Amsterdam. In het dagelijks leven is zij archivaris bij de VVD, maar het zwembad loopt als een rode draad door het leven van Bakker. Hoewel Bakker niet een hele fanatieke zwemmer is, voelt zij zich enorm aangetrokken tot het buitenbad. “Aan de badrand staan, laat ik over aan de professionals die daar de papieren voor hebben gehaald. Waar ik mij wel heel graag voor inzet, is het laten zien hoe leuk het buiten zwemmen is. Het liefste het hele jaar door in een buitenbad.” De vereniging Flevoparkbad had begin 2020 de ambitie uitgesproken om het hele jaar door open te zijn, de openstelling van het De Mirandabad is dan ook een mooi voorbeeld. “Ik geloof er heilig in dat dit een nieuwe trend is. Zeker nu zwembaden steeds vaker duurzaam worden verwarmd, lijkt eigenlijk niets meer in de weg te staan. Lees verder.

Age de Jong | Aquacentrum Den Helder

Het buitenbad Heersdiep in Den Helder is normaal gesproken het hele jaar open, bezoekers kunnen dan binnen én buiten zwemmen. Door het sluiten van de zwembaden ging het buitenbad ook dicht, maar het buitensporten was nog wel mogelijk binnen de coronamaatregelen. Tijdens de verzwaring van de lockdown in november pleitte Aquacentrum Den Helder, exploitant zwembad Het Heersdiep, dan ook voor openstelling. De zwemfans in Den Helder vroegen erom en Age de Jong, bedrijfsmanager Aquacentrum Den Helder, wilde juist in deze tijd hen graag de gelegenheid bieden om te kunnen blijven zwemmen. Begin dit jaar kwam het bericht van de gemeenten dat het buitenbad weer open mocht en die boodschap werd goed ontvangen bij de zwemfans. “Wij merken dat er een enorme behoefte is om toch te kunnen sporten. Mensen die normaal gesproken in de winter niet buiten zwemmen, wagen nu toch de sprong.” Lees verder.

E.B.T.C.