4 juni Technisch Congres

Wereld Autisme Dag: inzicht in de wereld van autisme

Vandaag is het Wereld Autisme Dag. Zo’n 200.000 mensen in Nederland hebben een vorm van autisme. Maar wat houdt autisme nu precies in, welke kenmerken horen daarbij en hoe kunnen we beter omgaan met mensen met autisme? Als je mensen met autisme beter wilt begrijpen en ondersteunen, is het belangrijk om antwoord te hebben op deze vragen. Maaike de Valk is gespecialiseerd in het leren zwemmen van kinderen met autisme en deelt graag haar kennis en expertise over autisme.

Verwerken van informatie

Mensen met autisme verwerken en slaan informatie op een andere manier op dan mensen zonder deze diagnose. Dit kan uitdagingen geven op het gebied van communicatie, flexibiliteit in denken en handelen, en het integreren van informatie. Terwijl wij vaak uitleg op diverse manieren herhalen om een boodschap duidelijk te maken, werkt dat voor mensen met autisme niet altijd even goed. Elke herhaling vraagt om het vormen van een nieuwe neurologische verbinding. Waar wij snel de overeenkomst tussen verschillende instructies zien, ervaren mensen met autisme vaak drie afzonderlijke opdrachten. Dit kan leiden tot onduidelijkheid, overprikkeling en problemen met flexibel denken en handelen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Filteren van informatie

Een ander aandachtspunt is het filteren van informatie. Mensen met autisme vinden het vaak lastig om de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden. Terwijl ons brein per seconde zo’n 4,2 miljoen prikkels binnenkrijgt – waarvan de meeste automatisch worden verwerkt – verloopt dit proces bij mensen met autisme anders. Vergelijk het met een vergiet, zonder autisme zijn de gaatjes klein en alles wat automatisch gaat of niet van belang is blijft hangen in het vergiet en wordt opgeruimd. Als je autisme hebt zijn de gaatjes in het vergiet groter, waardoor er ook informatie waar je niks aan hebt of die je niet nu hoeft te gebruiken, ook als belangrijk wordt gezien. Het automatisch opruimen is moeilijk, net zoals het maken van een onderscheid tussen of iets echt belangrijk is óf juist minder belangrijk. Daarnaast is er een vertraging in het verwerken van informatie. Dit kan variëren van enkele seconden tot zelfs weken. Door op dezelfde manier te blijven herhalen, help je de degene met autisme makkelijker informatie te verwerking.

Lees ook: Leren zwemmen en autisme: zeven tips voor de reguliere les

Communicatie

Communicatie kan eveneens uitdagingen opleveren. Woorden worden vaak anders geïnterpreteerd en uitdrukkingen of grapjes vallen niet altijd in de smaak. Het is daarom belangrijk om duidelijke taal te gebruiken en ingewikkelde uitdrukkingen of gezegdes te vermijden. Vraag regelmatig of de boodschap begrepen is, en laat de ander de uitleg herhalen om misverstanden te voorkomen. Ga hierin niet alleen uit van de bevestigende ‘ja’, maar vraag het ook te herhalen. Martine Delfos zei eens: ‘Laten we afspreken dat we elkaar niet begrijpen’. Hierdoor dwing je elkaar om altijd even te checken of het wel duidelijk is. In de communicatie met kinderen is het verschil tussen taalgebruik en taalbegrip anders. Kinderen die hoog functionerend zijn (prima mee kunnen komen op school maar op sociaal gebied er moeite mee hebben), kunnen soms woorden gebruiken die niet bij de leeftijd passen. Vraag dan ook of ze weten wat ze hebben gezegd. Het mooie is dat ze het vaak wel in de juiste context zeggen en dat het dan dus vaak niet opvalt. Dit heeft te maken met dat er gereageerd wordt op een eerder gebruikte zin of vraag waar dit antwoord op is gegeven.

Of je nu een kind met autisme in de les hebt, een ouder van een zwemleskind, iemand uit de doelgroep of een collega, het is belangrijk te beseffen dat ieder individu uniek is. Informeer jezelf en stel vragen om te ontdekken wat het beste werkt, zodat je op een respectvolle en begripvolle manier kunt inspelen op hun behoeften. Waardoor je een omgeving kunt creëren waarin mensen met autisme zich begrepen, gewaardeerd en gesteund voelen.

Maaike de Valk is meer dan 25 jaar werkzaam in het zwem onderwijs en heeft 10 jaar een eigen zwemschool gehad waar zij veel heeft geleerd over het bijzondere kind. Nu brengt zij deze kennis graag over op anderen.


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier