Wat als we nu eens gaan voor NUL verdrinkingsongevallen?

Deze week las Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman, een bericht over flitspalen in Tilburg met daaronder een bord: ‘Tilburg gaat voor NUL verkeersongevallen’. Hiermee merkte Minette zelf meteen op hoe er werd ingespeeld op de emotie. Mensen worden aangesproken op hun gedag: het is niet een boete te voorkomen, maar om daadwerkelijk ongevallen te voorkomen. Het doelbewust creëren van bewustwording en Minette vraagt zich af, is dit ook iets voor de zwembaden als het gaat om het voorkomen van verdrinkingen?

‘Veiligheidsrecept’

Deze vakantie hebben wij het ook weer regelmatig meegemaakt: kinderen zonder zwemdiploma die de zwemzaal op rennen zonder drijfmiddelen om en zonder ouders in de buurt, ondanks het feit dat we hier toch heel vaak aandacht aan besteden. Sterker nog, bij de receptie krijgen ouders met jonge kinderen ons ‘veiligheidsrecept’ in de handen geduwd. Helaas vinden wij deze recepten dan weer vaak in de kleedlokalen terug. Waarschijnlijk ongelezen. Dat betekent dus weer extra opletten voor de zweminstructeur en soms (het is helaas echt waar) ook weer discussies voeren met ouders die het nog steeds niet begrijpen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Sorry… Excuses namens onze toezichthouders

Zwembaden

Toen ik het bord bij de flitspaal las, dacht ik gelijk aan een ongeval en niet aan een boete. Hiermee wordt overduidelijk ingespeeld op de emotie. Waarop ik dacht: ‘hmm, zou dit ook werken voor het zwembad?’. Wat als we nu eens gaan voor NUL verdrinkingsongevallen? Gelukkig hebben wij dit nog nooit meegemaakt, maar dat willen we graag zo houden. Zou dit dan toch iets meer impact hebben als je het bij de deur al ophangt? Zouden ouders dan wel die drijfmiddelen pakken? Zouden ze tijdens het zwemmen dan wel dicht bij hun kind blijven als hun nog niet kan zwemmen? Zouden ze dan niet op het terras gaan zitten met een telefoon voor hun ogen, terwijl de kinderen (zonder zwemdiploma) in het water gaan?

Boete

Niemand wil natuurlijk dat zijn eigen kind verdrinkt, maar soms vraag ik me af waarom we dan toch zo vaak ouders moeten vertellen wat ze beter kunnen doen om het veilig te houden. Ze krijgen bij ons natuurlijk geen boete als ze niet goed op de kinderen letten of zonder drijfmiddelen op de zwemzaal rond lopen. Of is dat misschien de oplossing? Als we iedereen wanneer zij dit doen eens een gele kaart geven? Naam noteren en bij de tweede keer geel een boete te betalen. Zou het dan wel werken, of gaat dit een beetje te ver? Of zullen we het toch eerst maar eens proberen met ‘op de emotie’ spelen? Als ik het woord ‘verdrinking’ zie, word ik namelijk gelijk wakker geschud en dan wordt mijn aandacht getrokken.

Veilig zwemmen

We gaan het in ieder geval gewoon proberen en kijken wat voor effect deze spreuk aan de voorkant bij de receptie heeft. En of het puur alleen op emotie spelen is of niet, uiteindelijk wil iedereen dat er niemand verdrinkt toch? Daarnaast zetten wij daaronder de belangrijkste veiligheidstips voor de ouders. Uiteindeljk willen we natuurlijk allemaal dat iedereen veilig kan zwemmen en ook weer naar huis gaat op de manier zoals ze binnenkomen: gezond en fit.

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Heb jij ook een mooi verhaal uit de praktijk dat je graag met je collega’s wilt delen? Mail naar info@zwembadbranche.nl