Van curling naar puddle: ben jij een puddle lesgever?

Al eens eerder schreef ik over het begrip ‘curlingouders’ dat ‘Omdenk-goeroe’ Berthold Gunster gebruikt voor de ouders die de weg voor hun kind plaveien. Of over juf Ank uit Luizenmoeder die waarschuwde voor té betrokken ouders: ‘Als je wil dat je kind hogerop klimt, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten’. Puddle ouders beamen dit en vinden dat we te veel druk leggen op kinderen en te veel nadruk op presteren, terwijl kinderen juist ruimte voor zichzelf nodig hebben. Ben jij een puddle lesgever?

Bron: Steven Appleby for The Guardian

Springen

Volgens Gunster moeten wij vooral zorgen dat kinderen zich erkend en competent voelen. Wij moeten kinderen niet pamperen, maar veel meer zelf op ontdekkingstocht laten gaan. Dat is goed voor het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en de sociale vaardigheden. Laats las ik over de puddle ouder, een reactie op de helikopterouder die het leven van hun kinderen te veel willen voorschrijven. Die met bijlessen, nascholing en extra begeleiding hun kind willen laten ontwikkelen zonder de vraag te stellen of het kind dit ook wil. Of het gaat om school of sport, alles moet worden gedaan om de top te bereiken. Volgens de puddle methode moeten we juist de kinderen hun eigen pad laten kiezen en het plezier laten ervaren van het springen in een plas (puddle).

Lees ook: Té betrokken ouders? Juf Ank weet raad…

Eigen weg

Maar hoe zorgt een puddle ouder dat het kind zijn eigen weg bewandelt en hoe begeleid je dat? Puddle ouders moedigen hun kinderen aan om af te wijken van het pad dat voor hen wordt voorgeschreven en bevorderen creativiteit en out-of-the-box denken. Zij waarderen vriendelijkheid en authenticiteit en ervaringen meer dan prestaties en maken zich dan ook geen zorgen over waar welke studie hun kinderen gaan doen en waar zij later terechtkomen. Zij maken zich wél zorgen of hun kind wel of niet een carrière kiest die tot persoonlijke voldoening leidt, wat het ook kiest. Kinderen krijgen daarom een scala aan keuzes op basis van wat ze leuk lijken te vinden – niet wat populair is of waarvan ze denken dat het meer kans heeft op succes later. Ze geven hun kinderen veel vrije tijd en maken zich meer zorgen of hun kinderen wel of niet aardig zijn voor anderen dan dat ze een goed cijfer halen.

Lees ook: Geef jij zwemles of doe jij aan curling?

Druk

Logisch zou je misschien zeggen. Iedere ouder wil toch uiteindelijk een gelukkig kind? Toch tonen recente onderzoeken aan dat jong volwassenen meer symptomen van angst en depressie hebben. Kinderen slapen minder, zijn meer bezig met gamen en social media en uit cijfers blijkt ook dat kinderen minder buitenspelen. Op scholen wordt vanaf de kleuterschool bijgehouden hoe men scoort en in groep 8 moet de keuze worden gemaakt voor het vervolgonderwijs wat voor veel kinderen lijkt op een cruciale fase in hun leven. Daarnaast sporten kinderen of hebben zij een hobby waar presteren vaak een rol speelt. Mag ik naar het selectieteam, krijg ik een grote rol in de musical en heb ik een solo tijdens het concert? Wat kinderen niet lijken te leren is hoe zij ontdekken wat hen de meeste vervulling, geluk en vreugde brengt en dat presenteren ondergeschikt is. Leren ontdekken waar hun passie ligt, zonder druk te ervaren.

‘Puddlen’

Puddle-ouders kiezen dus geen pad voor hun kinderen, zij plaveien het niet en zetten niet alle zijwegen af. Zij vinden dat kinderen het plezier van het ‘springen in de plassen’ moeten ervaren. Een plas water als mooie metafoor dat staat voor zelf uitvinden en ontdekken. Voor bezig zijn in het nu en niet met het afleggen van een vooraf uitgestippeld pad. Lesgevers weten als geen ander wat het ‘grutten’ in water met kinderen kan doen. Hoe kinderen kunnen genieten van gewoon lekker bezig zijn. Oftewel, spelenderwijs kunnen genieten én tegelijkertijd enorm veel leren. Dat niet elk kind even snel gaat, hetzelfde nodig heeft en dat er vele wegen naar Rome leiden. Maar dat door te kijken naar het kind zelf en het kind autonomie te geven over zijn of haar eigen leerproces het veel beter en sneller leert. ‘Puddlen’ zit in het bloed van lesgevers, misschien nu nog wat meer ouders die dit overnemen.