Terug naar de kou: hoe meer spiermassa, hoe warmer! 

Na een mooie en erg warme zomer was het ineens weer een stuk kouder. Regen, donker, druilerig en fris. De hoodie weer uit de kast, het was wel weer even wennen. Ook in zwembaden is het ineens weer terug naar de kou, velen schroeven de temperatuur van het water terug. De kou doet wat met ons, mentaal maar ook fysiek. Houd het positief en je hebt al (warme) winst.

Koukleum

Ondanks dat er promotie is voor koude thermogenese (bijvoorbeeld elke dag koud douchen) haak ik sneller af en roep ‘ik ben een koukleum!’ Al zeggen de wetenschappers dat het geven van een koudeprikkel jouw lichaam weerbaarder maakt en je je mentaal fitter gaat voelen, mijn lichaam sputtert tegen. Het is misschien goed voor de aanmaak van witte bloedlichaampjes, ik kan er moeilijk aan wennen. Geef mij de zon en warmte, daar krijg ik energie van. Mannen zijn qua (interne) temperatuur stabieler dan vrouwen. Wij switchen veel meer en hebben het gewoon vaak kouder. Oestrogeen is de boosdoener en verstoort de bloedstroom, vooral naar de ledematen. Koude vingers en tenen komen dan ook vaker voor. Daarnaast zijn vrouwen gevoeliger voor temperatuurswisselingen. Wel zijn wij, vrouwen, vaak wat beter in het vasthouden van onze warmte. Dankzij de betere (of andere) verdeling van onze vetvoorraad waarvan onze organen profiteren. Hoe vaker je in een koude omgeving komt, hoe beter je er aan kan wennen. Als je in een warm land woont, ben je beter in staat om warmte af te geven. In een koude omgeving heb je het dan sneller koud. Ik weet nog dat ik in Portugal in korte broek en t-shirt liep, terwijl de lokale mensen een dikke jas aanhadden. Ik ga er dan maar van uit dat ik ook aan deze kou ga wennen…


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Lees ook: Over gewicht en overgewicht

Afterburn

‘Spieren produceren veel warmte, je hebt het dus sneller warm als je meer spiermassa hebt.’ (Thermofysioloog Coen Bongers, Radboudumc) Door inspanning blijft je metabolisme een tijdje verhoogd en zijn de spieren actief. Ook na het sporten blijft dit actief, de zogeheten afterburn, je blijft calorieën verbranden en dan komt er warmte vrij. Een actieve leefstijl zorgt dus voor meer warmte. Ik ga alvast beginnen met een positieve insteek. Ik wil het niet meer hebben over ‘wennen aan de kou’, maar ga de goede mindset in door mezelf in te prenten dat ik ‘ga werken aan een betere afterburn’. Omdat ik weet dat dit zorgt voor extra verbranding van calorieën na een workout en energie kost, maar dus ook warmte geeft. Daarnaast ga ik zorgen voor een goede krachttraining, want meer spiermassa betekent meer opties voor energielevering. En ik zorg voor goede vetten in mijn voedsel, want een afterburn haalt vooral energie uit mijn vetweefsel. Door deze nieuwe mindset word ik actiever, beweeg ik meer en blijf ik warm. Als je denkt aan kou, dan krijg je het koud. Dus gewoon simpelweg niet meer doen. Denk warm!

Positieve termen

Deze positieve mindset kan ook tijdens de lessen worden gebruikt. Het is toch logisch? Hoe harder je werkt, hoe warmer je wordt. Zoek het juiste percentage om warm te blijven, durf te wisselen in hoge en minder hoge intensiteit (HITT training geeft de beste afterburn) en pas de lessen aan voor de deelnemers als je in kouder water werkt. Praat alleen in positieve termen, laat ze ervaren hoe lekker het is om even goed te knallen en breng het met een glimlach. ‘Hoe meer spiermassa, hoe warmer we blijven!’ en vervolgens krachtige oefeningen doen met veel herhalingen. Of het promoten van een goede leefstijl: heb je het koud, doe dan even een stevige wandeling (met warme chocolade na ;-)) en je krijgt het weer warm. Doe dingen waar je energie van krijgt en je zal het ook warmer houden. Ik word warm van lesgeven, dus dan doe ik dat maar! Jullie ook?

Deze column is geschreven door onze columniste Katrien Lemahieu