Stoppen na een blessure? Hoe zwemmen helpt bij herstel en blessurepreventie!

Uit recente cijfers van VeiligheidNL, het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) blijkt dat bijna de helft van de negen miljoen Nederlanders die in 2023 wekelijks sporten, een blessure opliepen. Maar liefst 400.000 Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar definitief gestopt met sporten vanwege een blessure. Dit is zorgwekkend. Vooral bij blessuregevoelige sporten zoals hardlopen, voetbal en fitness is het risico groot. Zwemmen is dan juist ideaal om te bewegen als je geblesseerd bent. En natuurlijk is zwemmen ook een hele goede keuze, het is veel minder blessuregevoelig.

Voorkomen

Bewegen is gezond, maar helaas niet zonder risico’s. Blessures liggen op de loer, zeker als je niet bewust beweegt. Volgens sportgeneeskundigen is er dan ook veel ruimte om blessures te voorkomen. Maar wat als je al geblesseerd bent? Dan maar stoppen wat nu veel gebeurt, is uiteraard eeuwig zonde. Wat je wel kunt doen? Duik het zwembad in! Zwemmen is natuurlijk niet alleen een ideale manier om tijdens je herstel in beweging te blijven, het helpt ook blessures in de toekomst te voorkomen.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.



Bewegen zonder overbelasting

Blessures door overbelasting, zoals stijve kuiten of pijnlijke knieën, zijn vaak het resultaat van een te hoge trainingsintensiteit of een slechte techniek. In sommige gevallen kan een blessure je maanden aan de kant houden, of er zelfs voor zorgen dat je helemaal stopt met sporten. Stilzitten is echter niet de oplossing. Bewegen is essentieel voor herstel – en zwemmen biedt hiervoor een veilige, effectieve manier. Het gewichtloze effect van water ontlast je gewrichten en spieren, terwijl je toch actief blijft. Hierdoor kun je sneller herstellen en voorkom je nieuwe blessures. Zwemmen helpt immers je spieren in balans te trainen en te werken aan je conditie. Zo is de schoolslag ideaal door de ontspannen, gecontroleerde bewegingen. Ga niet te hard van stapel, want de kracht van het water biedt al voldoende weerstand voor een effectieve training. De borstcrawl is een technisch uitdagende slag, maar perfect voor herstel. Om de blessure zo min mogelijk te belasten moet de beweging wel vanuit de heupen hopen en de druk op de benen worden geminimaliseerd. En voor wie liever geen baantjes trekt, is aquajoggen een uitstekend alternatief. Deze sport imiteert hardlopen, maar zonder de schokbelasting op je gewrichten. Het is daarbij wel belangrijk dat de oefeningen worden aangepast aan de aard van de klachten.

Lees ook: Bewegen voor een gezonde leefstijl: zwemmen met stip op één

Zwemschema voor conditie en herstel

Om het herstel te combineren met een opbouw van de conditie heeft Prorun enkele praktische tips om verantwoord te bewegen in het water:

  1. Inzwemmen: Begin met 10 minuten afwisselend schoolslag en borstcrawl.
  2. Intervaltraining: Zwem 4 keer 50 meter in een rustig tot matig tempo, met 30 seconden rust na elke 50 meter.
  3. Snelheid: Zwem 8 keer 25 meter in een uitdagend tempo. Neem na iedere 25 meter 25 seconden rust.
  4. Uithoudingsvermogen: Zwem 400 meter aan één stuk in een ontspannen tempo. Let goed op hoe je blessure aanvoelt.
  5. Slotinspanning: Als je je goed voelt, zwem nog 200 meter in een hoger tempo.
  6. Afsluiten: Eindig met 200-300 meter ontspannen uitzwemmen.


advertentie

XS2 voor Zwembaden