Sporten & bewegen net zo essentieel als zorg en onderwijs

In de lockdown zijn wij minder gaan bewegen, dat terwijl een gezonde leefstijl juist nu zo belangrijk is om ons weerbaarder te maken. Reden voor de politiek om haar conclusies te trekken, zou je zeggen. In de verkiezingsprogramma’s werd hierover alleen weinig gesproken. Voor Ronald Wouters is het duidelijk, het wordt nu echt tijd dat iedereen gelijke kansen krijgt om gezond op te groeien en vitaal oud te worden. “Als wij een ding het afgelopen jaar wel hebben gezien, is dat het van levensbelang is dat wij vitaler én weerbaarder worden. Om hier een steentje aan bij te kunnen dragen, heb ik samen met Maurice Ambaum de PARTIJvdSPORT opgericht.”

Heft in eigen hand

Het begon zo’n vier jaar geleden toen Ronald Wouters (algemeen directeur van branchevereniging NL Actief) en Maurice Ambaum (communicatieadviseur NL Actief) op een terras op een zomerse dag filosofeerden over een vitale samenleving. “Maurice en ik pleiten in Den Haag al heel lang voor een gezonde leefstijl, maar lopen steeds tegen muren op. Om dit te doorbreken realiseerden wij ons dat wij het heft in eigen handen moesten nemen.” Toch was de PARTIJvdSPORT deze verkiezingen niet één van de nieuwkomers. “Onze ideeën hebben nog even in de ijskast gelegen, maar de coronacrisis maakte al snel duidelijk dat nu echt tijd was voor het structureel investeren in preventie, leefstijl en onze leefomgeving. Bewegen moet in Den Haag net zo essentieel worden als zorg en onderwijs. Helaas kwamen deze verkiezingen voor ons te vroeg, maar duidelijk is dat er in Den Haag ook ruimte is voor kleinere partijen. Had zomaar gekund dat wij deze verkiezingen een zetel hadden gepakt.”


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Lees ook: Van de medicijnen af voor diabetes 2 door meer te zwemmen en gezonder te eten

Sport- en beweegcultuur

Als directeur van NL Acties weet Wouters als geen ander wat de impact is van de coronacrisis op de gezonde leefstijl van mensen. “Uit onderzoek blijkt dat mensen in een lockdown zonder de stimulans van een zwembad, fitnesscentrum of sportclub minder bewegen of zelfs stoppen.” Maar het openen van de binnen- en buitensport is volgens hem niet voldoende. “Voor een samenleving met vitale en weerbare mensen moeten er systemen veranderen.” Wouters is ervan overtuigd dat dit niet kan binnen de huidige structuur van politieke partijen en organisaties. “Natuurlijk vindt iedereen een gezonde leefstijl belangrijk, maar toch maakt sport nog maar een klein onderdeel uit van het ministerie VWS. Waarom is er geen minister voor enkel en alleen sport met een eigen budget?” Wouters voelt zich hierbij gesteund door het rapport van de NL Sportraad ‘De opstelling op het speelveld’ waarin wordt gepleit voor een grotere rol van de overheid en een sportwet waarin de verantwoordelijkheden en taken van de overheden en van de sportbranche worden vastgelegd. “Hoewel het nog wel lastig lijkt voor de gevestigde orde om oude ideeën los te laten, komt er wel steeds meer het besef dat er iets moet gebeuren. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat wij nieuw elan kunnen aanbrengen en met elkaar een échte sport- en beweegcultuur kunnen realiseren.”

Wil je weten hoe Ronald Wouters dit voor zich ziet en wat dat kan betekenen voor de zwembranche? Lees het hele interview in ZwembadBranche #78

Kijk hier voor meer informatie over de PARTIJvdSPORT


advertentie

Area H20