Kamerlid Van Nispen: ‘Als overheid moeten wij er alles aan doen om de zwemveiligheid te borgen’

Al zijn hele loopbaan in Den Haag draagt Michiel van Nispen zwemveiligheid een warm hart toe. In een waterrijk land als Nederland vindt hij dat je er alles aan moet doen om verdrinkingen te voorkomen. Maar zeker ook vanuit de ideologie als SP-kamerlid heeft hij de stellige overtuiging dat ieder kind de kans moet krijgen om een kwalitatief goed zwemdiploma te behalen. Een interview over zwemveiligheid en de rol van de overheid en ouders, de impact van corona en het invoeren van een nationaal zwemdiploma. “Als overheid moeten wij er alles aan doen om de zwemveiligheid te borgen.”

Verantwoordelijkheid

Sinds Van Nispen in 2014 is geïnstalleerd in de Tweede Kamerlid staat zwemveiligheid op zijn agenda. “Goed zwemonderwijs dat toegankelijk is voor iedereen is van levensbelang. Als overheid moeten wij er alles aan doen om de zwemveiligheid te borgen.” Deze discussie stuit echter vaak op de vraag wiens verantwoordelijkheid zwemveiligheid is. De overheid ziet dit als de taak van de ouders, volgens Van Nispen ligt het iets genuanceerder. “Uiteraard is dit een essentiële vraag, maar het antwoord ligt naar mijn idee ergens in het midden. De zwemles is niet voor alle ouders betaalbaar en dus moeten wij als overheid zorgen dat ieder kind, ongeacht de financiële situatie, op zwemles kan.” Van Nispen is daarom blij met de vangnetregelingen bij gemeenten, maar ziet dat dit niet altijd afdoende is. “In de praktijk blijkt het soms lastig om alle ouders te bereiken die er recht op hebben of er is schaamte onder ouders om hier aanspraak op te maken. Hierdoor zijn er nog steeds kinderen die niet op zwemles gaan. Als je zwemvaardigheid opneemt in het curriculum, weet je zeker dat ieder kind een kans krijgt.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees hier de antwoorden van minister Van Ark van 19 mei op de Kamervragen van kamereleden Michel van Nispen en Lisa Westerveld over zwemveiligheid bij kinderen die in een financieel lastige situatie zitten of ander zwemonderwijs nodig hebben dan het reguliere.

Lees ook: ‘Zwemvaardigheid na het diploma: hoe borgen we dat?’

Nationaal zwemdiploma

Tegelijkertijd blijft Van Nispen zich ook inzetten voor zijn andere paradepaardje, een door de overheid goedgekeurd nationaal zwemdiploma. “Ik ben heel blij dat we bij de minister geld hebben vrij kunnen maken voor een Nationaal Plan Zwemveiligheid, maar we hebben nog geen algemeen erkend keurmerk waar een diplomalijn aan moet voldoen. Er is een diversiteit aan diplomalijnen, wat ik alleen maar toejuich. Maar wat nu nog ontbreekt is een overkoepelend onafhankelijk instituut vanuit de overheid dat enkel en alleen toeziet op de kwaliteit van zwemdiploma’s. Zodat ouders ervan op aankunnen dat het diploma van hun kind met een keurmerk ook echt voldoet. Waarbij uiteraard iedere zwemlesaanbieder de vrijheid krijgt om het traject naar eigen inzicht in te vullen, zolang men zich houdt aan de vooraf opgestelde kwaliteitseisen.” Van Nispen realiseert zich dat dit voor de zwembranche een grote verandering zal betekenen. “Er zal een partij moeten komen die boven alle zwemlesaanbieders die een diplomalijn uitgeven staat. Ik zie dit als een taak voor de overheid, vergelijkbaar met hoe het huidige CBR de rijvaardigheid toetst.”

Lees het gehele interview in ZwembadBranche #78