Renovatie openluchtbad Sijsjesberg Huizen

Wie zwembad Sijsjesberg in Huizen bezoekt en tussen de bomen de heuvel afloopt naar het zwembad, vindt een grote ligweide, rust en groen. De sfeer is precies zo idyllisch als je mag verwachten bij een zwembad uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. ‘Sijsjesberg geldt niet voor niets als het mooiste zwembad van ‘t Gooi’, vertelt de bedrijfsleider, Erik Oldenzeel, vol trots. in 2003 volgde hij zijn vader op en als kind van de bedrijfsleider kent hij het bad dus als geen ander.

Bij zijn aantreden was het voor hem wel duidelijk dat het bad veel potentie had om nog decennia mee te gaan, maar dat hiervoor nog wel het een en ander moest gebeuren. inmiddels heeft het bad een ingrijpende renovatie ondergaan en kunnen de badgasten weer jaren genieten van een sfeervol bad in een eigentijds jasje.
Hoewel Oldenzeel Sijsjesberg al van jongs af aan een warm hart toedraagt, was het niet vanzelfsprekend dat hij zijn vader zou opvolgen. Voordat zijn vader met pensioen ging werkte hij in de telecom, maar toen het moment van afscheid voor zijn vader naderde begon het steeds meer te kriebelen. Oldenzeel kende de slagen van de zweep en zag de mogelijkheden voor de toekomst. Daarnaast was Oldenzeel als fervent waterpoloër een grote liefhebber van zwemmen. Voor de gemeente Huizen was het dan ook duidelijk dat Erik Oldenzeel een goede opvolger zou zijn. ‘Maar ik realiseerde mij wel degelijk dat er het een en ander moest gebeuren om het bad voor de komende decennia te behouden. Het bad is gebouwd in 1953, eind jaren zeventig werden de waterbehandelingsinstallaties vervangen en enkele jaren later zijn de cementdeklaag en de coating van de bassins vernieuwd. We wisten daarom dat de baden goed onderhanden genomen moesten worden. De urgentie nam ook toe door de provincie Noord-Holland. Een aantal keren heeft de provincie ontheffing verleend van de Wet Hygiëne en Veiligheid van Baden Zweminrichtingen door het ontbreken van de overloopvoorziening. Op zich geen probleem omdat de waterkwaliteit altijd goed was, maar het hoort natuurlijk niet en uiteindelijk moet je toch maatregelen nemen.’ En zo geschiedde.

‘Duurzaam, eigentijds en veilig’
Er werd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en in het voorjaar van 2009 lag er een advies van de gemeente Huizen. Dat advies bevatte drie scenario’s met de bijbehorende kostenramingen met als vertrekpunt de drie kernwoorden: ‘duurzaam, eigentijds en veilig’. De scenario’s verschilden van enkele aanpassingen om aan de wet te voldoen, renovatie op basis van de bestaande fundamenten tot aan totale sloop en nieuwbouw. Al snel was duidelijk dat enkele aanpassingen niet zouden voldoen. ‘Het idee was dat de levensduur van Sijsjesberg met minimaal 40 jaar moest worden verlengd. De voorkeur ging uit naar renoveren, zeker ook met het oog op de kosten. Daarnaast bleek dat bezoekers graag de sfeer in het bad wilden behouden en geen behoefte hadden aan een totaal nieuwe voorziening’, aldus Oldenzeel. Bij Sijsjesberg zijn daarom de nieuwe zwembassins in de oude betonconstructie gebouwd. Zo konden de oude wanden en bassinbodem grotendeels behouden blijven en als basis dienen voor de bevestiging van de nieuwe zwembassins. De gemeente koos, mede uit het oogpunt van duurzaamheid, voor roestvrij stalen (RVS) bassins van HSB. Een keuze waar Oldenzeel zich goed in kon vinden. ‘In Duitsland had ik al eens baden van RVS gezien en was erg onder de indruk, het is namelijk mooi en degelijk. Deze bassins kennen een levensduur van minstens 40 jaar en vragen een zeer geringe inspanning waar het gaat om onderhoud. Daarbij voldoen de bassins continu aan de maximale hygiënische normen. Sommigen vreesden nog wel dat hiermee de blauwe kleur van het water zou verdwijnen. Maar die vrees is ongegrond, het water blijft blauw en door de inval van zonlicht geeft het ook steeds een andere tint.’


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Bijzondere samenwerking
De combinatie Synarchis/Bremen Bouwadviseurs heeft het project voorbereid, geëngineerd, aanbesteed en vervolgens begeleid tijdens de realisatie. Op 1 oktober 2010 ging de daadwerkelijke renovatie van start. Haast was geboden, de renovatie moest immers in het voorjaar van 2011 afgerond zijn. Gelukkig kent RVS een korte bouwtijd en kan er in de winter grotendeels worden doorgewerkt. Uiteindelijk kon het bad dan ook open in mei, de maand waarin het buitenseizoen weer van start gaat. Danny Floren van Synarchis is uitermate tevreden over de voortgang. ‘Het is uniek dat een gemeente zo vlot de diverse procedures heeft doorlopen.’ Het geheim van het succes zit volgens Floren ook in de communicatie. ‘Normaliter heb je tijdens bouwvergaderingen een vast team van betrokken bedrijven, een coördinator en een afgevaardigde van de gemeente aan tafel. Alle items worden hiermee besproken waarna een ieder dit daarna weer bespreekt met zijn team. In dit geval waren van de gemeente echter alle noodzakelijke afdelingen vertegenwoordigd. Hierdoor was het team groter dan normaal en duurden de vergaderingen ook langer, maar waren deze wel veel effectiever. Zaken die we tegenkwamen werden direct opgepakt en afgehandeld’. De planning is daarbij steeds maatgevend geweest. Roland de Backer van Bremen Bouwadviseurs beaamt de prettige samenwerking. ‘De kunst is om iedereen binnenboord te houden en onderweg draagvlak te behouden. Dit proces is uitstekend begeleid, er is veel en open gecommuniceerd. Het projectteam realiseert zich dat wij natuurlijk alle mogelijke zaken kunnen uitzoeken maar dat kost tijd én geld’.

Lees het hele artikel in ZwembadBranche nr.29


advertentie

VDH Watertechnology