15 oktober ZwembadBranche Dag

Pamperen? op naar het avontuur!

Wij beschermen onze kinderen teveel, maar daarmee doen we hen uiteindelijk geen plezier. Zij moeten juist zelf op ontdekkingstocht. Onze bloedjes van kinderen zitten vooral binnen achter hun Playstation, tablet of ander scherm. Maar ze moeten op avontuur. Dat is niet alleen goed voor de conditie maar het vergroot ook het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid. Tegelijkertijd is het ook beter voor hun sociale vaardigheden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Tijd dus voor actie vindt VeiligheidNL: ‘Als we niet ingrijpen hebben we straks allemaal te zware, breekbare veertigers achter de computer’. Mogen we dan niks meer zeggen of doen? Volgens VeiligheidNL mogen we wel aanwijzingen geven, maar vooral niet doorschieten. Wat vooral belangrijk is: kijk naar wat je kind aankan. Zo waarschuwt men wel voor water en vuur. Hiervan kunnen jonge kinderen het gevaar nog niet goed inschatten. Toezicht blijft hier nog altijd heel belangrijk.

>> Lees ook de column van Claartje Driessen: ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’.

Risicovol spelen

Jarenlang heeft ook VeiligheidNL gewezen op gevaren, maar nu uit internationaal wetenschappelijk onderzoek blijkt dat risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen komt men hier graag op terug. Waarom? Daarom!

  • Door het ervaren van risicovolle situaties tijdens risicovol spelen, ontwikkelen kinderen risicocompetenties: ze leren risico’s inschatten en ontwikkelen cognitieve vaardigheden om de juiste afwegingen te maken wanneer een risicovolle situatie zich opnieuw voordoet.
  • Het nemen van risico’s is een onderdeel van de ‘gereedschapskist’ voor effectief leren. Risicovol spelen ontwikkelt een positieve houding van ‘ik kan het’ en daarmee gaat een kind uitdagingen meer zien als iets om van te genieten dan om te vermijden. Dit vergroot onafhankelijkheid en zelfvertrouwen, wat belangrijk kan zijn voor hun doorzettingsvermogen als ze geconfronteerd worden met uitdagingen.
  • Risicovol spelen heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Kinderen staan sterker in hun schoenen en kunnen beter conflicten oplossen en emoties herkennen van speelmaatjes.
  • Bewegingen die veel voorkomen bij risicovol spelen zoals slingeren, klimmen, rollen, hangen en glijden, zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ook van essentieel belang voor hun motorische vaardigheden, balans, coördinatie, en lichaamsbewustzijn. Kinderen die dat niet doen zijn vaker onhandig, voelen zich ongemakkelijk in hun eigen lichaam, hebben een slechte balans en bewegingsangst.

Wil jij als zweminstructeur ook meer weten over risicovol spelen en wat dit betekent voor jouw zwemles? Expertisecentrum VeiligheidNL heeft een landelijke campagne gelanceerd waarin het ouders oproept hun kinderen meer risico’s te laten nemen. Op de website www.risicovol-spelen.nl geeft men tips aan ouders. En heb je tips of vragen? laat het ons weten en deel deze met je collega’s.


advertentie

EasySwim