Op de rem of op het gaspedaal?

Geen mens is hetzelfde. Dat maakt het vaak heel leuk, maar soms ook lastig. Waar de een goed op reageert, is voor de ander een afknapper. Vooral als je te maken hebt met zwemouders, als instructeur voor een groep staat, of richting collega’s, is meer inzicht in de persoonlijkheid van iemand cruciaal.

Introvert vs extravert
Een bekend onderscheid is introvert en extravert. De term introvert is ooit geïntroduceerd door Siegmund Freund en staat rustige types, weloverwogen, beschouwelijke types. Extraverte mensen zijn energiek, enthousiast en assertief. Een introverte of extraverte persoonlijkheid is dan ook bepalend voor hoe je iemand benaderd.

Hierbij 4 belangrijke verschillen die je kunnen helpen om mensen over de streep te krijgen om te komen sporten, maar ook om leden beter te kunnen begeleiden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.1. Een introvert is snel overprikkeld, een extravert krijgt juist energie van prikkels. Vooral een groepsles is overprikkelend voor een introvert, omdat men fysiek veel heftiger op prikkels reageert. Een extravert krijgt juist energie van deze prikkels. Zijn er te weinig prikkels, dan ‘valt hij in slaap’. Daarom houdt de extravert bijvoorbeeld zo van energizers.

2. Een introvert denkt lang nu, een extravert reageert impulsief. Een introvert weegt alles af en heeft tijd nodig om de situatie van meerdere kanten te bekijken. Maar is er eenmaal een beslissing genomen, dan is men standvastig. Een introvert kan dus een hele trouwe fan worden/ Een extravert daarentegen reageert impulsief en op gevoel. Als hij het voelt dat het goed zit, neemt hij direct een besluit. Waar hij overigens in een later stadium nog wel eens op terug kan komen. Je moet hem of haar dus goed bij de les houden. Maar als je iets nieuws wilt proberen is de extravert wel de eerste die met je meedoet.

3. Een introvert gaat bij stress op de rem, een extravert op het gaspedaal. Dit is een mechanisme van een introvert dat vanzelf in werking treedt als er teveel stress is. Hij keert dan naar binnen, blokkeert en wordt nog stiller. Je maakt een introvert dan ook niet zo snel bij met een meezwemuurtje op een hectisch moment. Een extravert reageert het tegenover gestelde en gaat vol op het gaspedaal. In stressvolle situatie wordt de extravert ook fysiek onrustig en gaat bijvoorbeeld nog meer en sneller praten.

4. Een introvert denkt of praat, een extravert kan praten en denken tegelijk. Stel je een introvert een vraag, dan zal hij tijd nodig hebben om over het antwoord na te denken. Dat terwijl een extravert zijn ingevingen zelfs vaak al pratend krijgt en dus vaak praat om ergens over na denken. Dit kan nog wel eens verhelderend voor de gesprekken met de zwemouders…

Met dank aan Selma Foeken.


advertentie

XS2 voor Zwembaden