Twijfels schoolzwemmen na verdrinking Rhenen

Het is de grootste nachtmerrie van elke ouder: je kind verliezen. Het overkwam helaas de Syrische familie uit Rhenen. Hun dochter Salam is verdronken tijdens schoolzwemmen in zwembad ’t Gastland in Rhenen. Het meisje werd dood gevonden op de bodem van het diepe zwembad. Recent heeft het Openbaar Ministerie (OM) 120 uur werkstraf geeist voor de drie badmeesters en twee leerkrachten die op dat moment aanwezig waren.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Tragisch ongeval
Het is een tragisch ongeval waarmee het leven van de familie van Salam en naasten voorgoed is veranderd. Vooropgesteld gaat hier uiteraard het medeleven uit naar hen, zij moeten met dit ondraaglijke gemis leren leven. Daarnaast heeft dit ook een verschrikkelijke impact op de begeleiders, de docenten en de badmeesters. Een dergelijk tragisch ongeval mag niet weer gebeuren, terecht wordt dan ook de vraag gesteld hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Eis OM
Het OM is van mening dat er drie badmeesters en twee leerkrachten schuldig zijn aan de dood van het meisje. Zij vinden dat zij zich onvoldoende aan de normen hebben gehouden die gelden voor toezichthouders. ‘Ze hebben te weinig onderlinge afspraken gemaakt, hadden meer informatie moeten uitwisselen, maakten Salam niet genoeg duidelijk dat ze niet in het diepe bad mocht en daar was ook te weinig toezicht op’. Volgens het OM is er daarom sprake van een strafrechtelijk verwijt en niet van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Medewerkers aansprakelijk
Opmerkelijk in deze zaak is dat het OM niet ’t Gastland en de Ericaschool, maar de individuele medewerkers aansprakelijk houdt. Zowel de school als het zwembad hadden schriftelijke afspraken over onder meer de veiligheid vastgelegd en gedeeld met de medewerkers. Omdat deze afspraken volgens het OM niet voldoende zijn nageleefd, eist men dat niet de school of het zwembad maar de medewerkers worden vervolgd.

Gevolgen schoolzwemmen
Dit kan daardoor gevolgen hebben voor schoolzwemmen. Andre de Jeu (directeur Vereniging Sport en Gemeenten) laat aan het AD weten dat er inderdaad scholen zijn die twijfelen over schoolzwemmen. Tientallen scholen hebben inmiddels geïnformeerd naar de regels of dringen er op aan dat deze worden aangepast. Gisteren liet RTV Utrecht weten dat de vier Utrechtse basisscholen stoppen met schoolzwemmen. Het zwemincident in Rhenen heeft onder meer bijgedragen aan dit besluit.

Wat betekent deze eis van het Openbaar Ministerie voor onze branche? Heeft dit gevolgen voor het schoolzwemmen? Heeft dit gevolgen voor het toezicht en de zwemles in het algemeen? Belangrijke vragen die de branche nu bezighoudt. De rechtbank spreekt op 22 juni een vonnis uit.


advertentie

E.B.T.C.