Te druk? Positief ‘Nee’ zeggen, zo doe je dat!

Wij krijgen het steeds drukker. En moeten van alles: werk, privé, sociaal, sporten. Helaas kunnen we nog steeds maar 1 ding tegelijk, en dus moeten we soms wel eens nee zeggen als ons iets wordt gevraagd. Of eigenlijk geldt voor velen, iets vaker dan we nu doen. Maar ‘Nee’ zeggen is vaak heel lastig. En daar moet verandering in komen volgens Caroline Webb. Met haar boek ‘Het recept voor een goede dag’ helpt zij je productiever te werken, gesprekken en samenwerking te verbeteren, scherper te redeneren en meer invloed op je omgeving te krijgen. Maar ook om ‘Nee’ te zeggen.

Defensief

Onze hersenen zijn voortdurend op zoek naar potige bedreigingen of beloningen. Bij een bedreiging verleggen onze hersenen hun activiteit van intelligent denken naar snelle en soms wat minder intelligent denken. Dit gebeurt er ook wanneer iemand wordt geconfronteerd met een Nee op zijn of haar verzoek. Direct schiet je in de defensie. En dan is het voor heel veel mensen lastig om begripvol te reageren. En voor je het weet heb je en Nee gezegd en een rotgevoel. Grote kans natuurlijk dat je bijdraait en toch ‘Ja’ zegt.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Elke dag blue monday? Tijd voor geluksmanagement!

Een positieve Nee!

Wat moet je dus wel doen volgens Webb om te zorgen dat iemand echt begrip krijgt voor een ‘Nee’ en niet in de verdediging schiet? Antwoord met een positieve ‘Nee’. Maar dan is de vraag: Hoe doe je dat? Volgens Webb gaat het om 4 belangrijke stappen.

  1. Begin hartelijk. Laat oprecht blijken dat je waardering hebt voor het verzoek van de ander.
  2. Je ‘Ja’. Begin vervolgens nooit met Het spijt me, maar…. Wat dan wel? Benadruk je prioriteiten op dit moment en waarom deze nu zo belangrijk voor je zijn.
  3. Je ‘Nee’. Zeg nu wel dat het je spijt maar dat het verzoek daarom nu niet uitkomt.
  4. Eindig hartelijk. Probeer diegene vervolgens wel te helpen. Wellicht weet je iemand anders die zou kunnen helpen of een andere mogelijke oplossing. En vergeet vooral niet om vervolgens succes te wensen. Lijkt heel logisch maar wordt vaak vergeten omdat we de Nee heel ongemakkelijk vinden en er snel van af willen zijn.


advertentie

Pomaz