Beweegweek jeugd: ‘Wij hopen de kinderen zo wat meer in beweging te krijgen’

Bij PréSport kun je normaal gesproken sporten, dansen én (leren) zwemmen. Maar normaal is het nu even niet en alles is dicht. Om toch in beweging te blijven organiseert Laura van den Broek, eigenaar van Presport, samen met haar collega’s deze week allerlei buitenactiviteiten voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Laura doet graag iets terug nu ouders hun contributie doorbetalen. “Daarnaast zitten kinderen door deze lockdown toch meer thuis en met deze beweegactiviteiten hopen wij de kinderen weer wat meer in beweging te krijgen.” 

Creatief programma

De animo was groot, zo bleek uit de vele aanmeldingen. “In de eerste lockdown hebben we ook veel gedaan om de ouders en kinderen betrokken te houden, maar nog niet zo’n beweegweek als nu. We wilden nu weer eens iets anders proberen. Samen met onze creatieve docenten hebben we een gevarieerd programma opgezet waarmee wij drie dagen lang per dagdeel 40 kinderen actief kunnen vermaken.” De behoefte was groot, maar niet alleen onder de kinderen. “Ik kan gelukkig al mijn personeel doorbetalen, maar niemand van ons vindt het leuk om nu thuis te zitten. Het organiseren van deze activiteiten voor de jeugd was daarom een aangename afwisseling voor ons allemaal. Daarbij kunnen wij een gevarieerd aanbod bieden omdat wij docenten hebben die sport, dans en zwemmen aanbieden. ” Zijn er er ook nog activiteiten speciaal voor de zwemleskinderen? “Bewegen is natuurlijk altijd goed voor je conditie en motoriek en zeker als je leert zwemmen. Maar specifieke aandacht voor de zwemtechniek is er niet.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Extra compensatie zwembaden niet voor zwemscholen: houden zij het nog vol?

Buffer

Sinds de eerste lockdown betalen de meeste ouders de contributie door. Dat is natuurlijk heel fijn, maar helaas is het niet voldoende. “Ik ben hier uiteraard heel blij mee. Wij zijn een kleine onderneming en enorm buurtgericht, dit laat ook zien hoe betrokken men is. Maar ik mis helaas nog wel inkomsten en het steunpakket is niet voldoende.” De gemiste lessen zijn voor zo’n 75% ingehaald op feestdagen en in de zomervakantie, maar het betekende ook extra kosten. “Omdat wij nog wel omzet maken, keren de TVL en NOW niet zoveel uit. Natuurlijk heb ik een buffer, maar die heb ik voor mijn pensioen en onverwachte grote kosten. Dat ik deze nu al aanboor, is natuurlijk niet de bedoeling.” Volgens Laura moet er dan ook echt extra geld beschikbaar komen en maatwerk. “Ik zou er ook al enorm mee geholpen zijn als de maatregelen specifieker worden versoepeld. Kleine groepjes zwemles met een gering aantal ouders brengt toch weinig risico’s met zich mee, dan kunnen we daar toch mee beginnen?

Oplopende wachtlijsten

Voor nu is Laura in ieder geval blij dat zij weer wat kan doen voor haar kinderen. “Ik heb gelukkig na de eerste lockdown gezien dat kinderen heel flexibel zijn en het toch weer redelijk snel oppakken. Maar het gaat mij wel aan het hart dat er nu zo weinig kinderen actief zijn, daar willen wij graag een steentje aan bijdragen.” Daarnaast maakt Laura zich zorgen over de oplopende wachtlijsten. “Zeker ook als je je bedenkt dat sommige zwemscholen het nu heel moeilijk hebben, we moeten met elkaar straks heel veel kinderen leren zwemmen. We zien het nu alleen maar ophopen, dat hebben wij straks echt niet snel weggewerkt.” Daarnaast merkt Laura dat ook de patiënten en oudere mensen die bewegen in het water het erom missen. “Wij hebben een heerlijk verwarmd zwembad dat geschikt is voor revalidatie en oudere mensen, je merkt dat zij het bewegen in het water echt nodig hebben. Het is in ieder geval wel heel duidelijk dat velen, jong en oud, net als wij niet zonder het zwembad kunnen.”