Nationale ZwemPas maakt 750 zwembaden rendabel

Toenemende exploitatietekorten, noodzakelijke bezuinigingen en zelfs dreigende sluiting van de 750 openbare zwembaden in Nederland kan voorkomen worden door de invoering van de Nationale ZwemPas. Daarbij werken alle openbare accommodaties binnen een nieuwe brancheorganisatie samen aan één nieuw concept.

Consumenten kunnen met de pas voor een vast bedrag van acht euro per maand zo vaak recreatief zwemmen of meedoen aan zwemactiviteiten als ze willen, in alle openbare zwembaden. Met dit plan heeft de ervaren zwembadmanager Gert Meijboom van het Rotterdamse Shark Management BV minister Melanie Schultz van Haegen van Infra en Milieu en voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten benaderd. Hij ziet hoe de zwembadbranche in Nederland al jaren kampt met dalende bezoekersaantallen en dat baden niet in staat zijn rendabel en zonder subsidie te draaien.?’Wat die zwembaden vergeten is dat er eigenlijk maar één eigenaar is: de gemeenten. ?Die gemeenten vormen nu niet één grote brancheorganisatie met 750 vestigingen, maar 750 kleine ondernemingen met allemaal dezelfde problemen. Dit plan voorkomt dat radeloze wethouders geen andere uitweg zien dan sluiting van de accommodatie die ooit is geopend door een ferme duik van de burgemeester,’ stelt Meijboom

Volgens hem is het verkopen van aparte zwembadkaartjes een achterhaald concept uit de vorige eeuw en niet klantvriendelijk. Daarnaast is er geen geld voor kwaliteitsverbetering en zijn baden te weinig bezig het zwembadbezoek te stimuleren. Door de Nationale ZwemPas aan te schaffen kunnen mensen voor een vast maandbedrag zo vaak recreatief zwemmen als ze willen en zo vaak als ze willen meedoen aan babyzwemmen, seniorenzwemmen, gezinszwemmen of andere activiteiten. Omdat het recreatief zwemmen gemiddeld zo’n 30 procent van hun inkomsten beslaat, kunnen de baden daarnaast geld blijven verdienen met zwemlessen, schoolzwemmen, dagkaarten en andere verhuur.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



De nieuwe brancheorganisatie zorgt voor landelijke pr-campagnes, investeert in de opzet van projecten rond het thema ‘zwemmen is gezond’ en ontdekt samen met de zwembond zwemtalent via talentpools. Ook is de Nationale ZwemPas voor alle gemeenten het adviesbureau voor het inrichten van hun organisatie en het optimaliseren van hun exploitatie. Het opleiden en periodiek trainen van zwembadmedewerkers vergroot de kwaliteit en kan  ontuchtzaken en andere negatieve incidenten door gebrek aan toezicht voorkomen.

Buitenbaden kunnen het hele jaar open zijn door hun diensten uit te breiden. Bijvoorbeeld met sauna’s, wintertuinen, dagattracties als perslucht duiken, outdoor fit & heat, een beautyfarm, horeca en tal van andere activiteiten.

Meijboom was voorheen eigenaar van een zwemschool, manager van de zwembaden van de gemeente Arnhem en manager bij het Rotterdamse Tropicana. ‘Ik ben geen badmeester met een wild idee. Ik wil als bedrijf mijn expertise en visie op de branche inzetten om verdere uitholling te voorkomen en te zorgen voor een sterke, dynamische bedrijfstak van 750 gezonde ondernemingen die vanaf 2015 kostendekkend kunnen draaien,’ stelt hij

(Origineel persbericht Shark Management B.V.)

Volg de discussie over dit onderwerp in onze groep op LinkedIn


advertentie

Dewi Online