Moeite om uit de vakantiemodus te komen? Zo bereik je meer met minder werken!

De eerste scholen zijn weer begonnen en Nederland begint langzaam weer uit zijn zomerslaap te komen. De komkommertijd nadert het einde, de herhalingen op tv nemen af, de competities beginnen weer. Kortom het is weer gedaan met de rust. Heb jij daar een beetje moeite mee en kun je nog niet echt afscheid nemen van het vakantieleventje? Dan heb ik goed nieuws. Het blijkt namelijk dat je meer rust moeten nemen om meer te bereiken? Dat vraagt om enige uitleg…

Overwerken

Het overwerken is het nieuwe ‘normaal’ werken. Als je niet meer werkt dan de uren in het contract, niet je werk mee naar huis neemt en niet altijd bereikbaar bent, ben je een uitzondering. Even niks doen? Dat kan pas als het werk klaar is. Maar wat blijkt, het werk is nooit klaar: je kunt altijd dingen verbeteren, nieuwe ideeën uitwerken, vooruit werken, mail checken. Onbegonnen werk dus. Wat je wel moet doen is juist meer rust nemen. Door meer en doelbewust te rusten verhoog je je productiviteit, je krijgt meer energie, een scherpere blik, en vooral een beter leven. Says who? Says Alex Pang. In zijn boek ‘Rust in uitvoering’ houdt hij een pleidooi om meer rust te nemen.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Wetenschappelijk

En mocht je je twijfels hebben, ‘Rust in uitvoering’ is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Alex Pang levert overtuigend bewijs dat je meer en anders moet rusten om werkelijk meer voor elkaar te krijgen. En hoe dan? Vol met tips om je persoonlijke effectiviteit te vergroten. Werk en rust zijn in zijn ogen partners, gepaste en goed getimede rust en werk hand in hand gaan. Ze kunnen dan garant staan voor een productiever en gelukkiger leven. Met zijn boek leer je hoe je dit het beste kan vormgeven. Maar bovenal doorbreekt dit boek het dogma dat het maken van lange werkweken als voorwaarde geldt voor een succesvollere carrière.

Lees ook: Maak jij altijd een to-do lijstjes? Niet meer doen, beter kun je noteren wat je hebt gedaan

Tips

Het boek behandelt vragen als: hoe kan rust je creativiteit bevorderen? Op welke wijze kun je de vaardigheid ‘rust’ aanleren? En hoe hebben historische figuren rust optimaal gebruikt om hun effectiviteit te vergroten? Daarnaast geeft Pang 4 tips om meer rust in je werkdag in te bouwen.

  1. Begin de dag goed
  2. Een goed begin is het halve werk, een eeuwenoude uitspraak die nog steeds opgaat. Wanneer je dag gehaast en gestrest beginnen, achtervolgt je dat de hele dag. Hoe moet het dan? Pang ontdekte dat de meest succesvolle mensen vaak vroeg opstaan en een standaard ochtendroutine hebben. Neem dus de tijd om je rustig klaar te maken om de dag te beginnen. Wat je vooral niet moet doen is meteen je werkmail te checken. Er moet juist een duidelijke scheidslijn zijn tussen werk en privé. Eenmaal op je werk heb je weer alle tijd om aan de slag te gaan en dus ook om je werkmail te checken.

  3. Even eruit
  4. Alleen maar doorwerken of even snel nog iets afmaken lijkt fijn, maar werkt contraproductief. Wat je juist moet doen is even totaal iets anders . Bewegen is dan een aanrader. Bijvoorbeeld oor een wandelingetje te maken en even een frisse neus te halen. Hiermee maak je je hoofd leeg en heb je weer nieuwe energie. Het is waarschijnlijk even wennen om ergens afstand van te nemen wat nog niet af is, maar het werkt echt. Juist als onze hersens even heel andere prikkels krijgen om te verwerken, kunnen er verrassende (creatieve) ideeën ontstaan. Een duik in het water mag natuurlijk ook…

  5. Korte slaapjes
  6. Deze is wat lastiger, maar wel heel belangrijk volgens Pang. Uit onderzoek is gebleken dat korte dutjes je alertheid vergroten en vermoeidheid verminderen. En dan hebben we het over een kort dutje van ongeveer twintig minuten. Ditis voldoende voor je lichaam om de benodigde energie weer aan te vullen en dus geconcentreerd te blijven. Daarnaast is het goe voor je geheugen. Toegegeven, slapen onder werktijd klinkt als een uitdaging. Toch is het misschien wel goe dom te onthouden ook als je thuis bent en veel moet doen waarbij je geconcentreerd moet blijven. En wie weet heeft jouw manager dit stuk ook wel gelezen, misschien toch eens voorzichtig aansnijden…?

  7. Leer te stoppen

Op een dag wil je vaak zoveel mogelijk afronden. Zonder een afgevinkt to-do-lijstje ga je toch met een vervelend gevoel naar huis. Je neemt dan ook weer toch werk mee naar huis, al is het alleen al in gedachten, en dat wil je natuurlijk ook niet. Toch is gebleken dat dit niet goed is. Beter is om je taak te stoppen als het tijd is, ook als het nog niet af is. Zelfs niet als je bijna klaar bent. Het is juist slimmer om de volgende dag met nieuwe energie het werk af te ronden. Het lijkt dan misschien meer tijd te kosten, maar op langer termijn werk je zo productiever.